A pillangókisasszony

„A víz az nekem dalol, és mindig úgy dalol, ahogy én akarom…” mesélte egy interjúban Székely Éva, az egykori olimpiai bajnok mellúszó.

Karakter

2022.04.03 | olvasási idő: kb. 5 perc


95 éve, 1927. április 3-án született Budapesten. Családjával gyakran jártak a Csillaghegyi Strandfürdőbe, reggeltől estig a medencében volt, imádta a vizet. „Se nem lát, se nem hall, csak úszik” – mondta róla Sárosi Imre, a későbbi edzője. Amikor egy versenyen először meglátta úszni a fiatal lányt, megfogadta, hogy bajnokot csinál az összes mellúszó csúcsot megdöntő 14 éves sportolóból.

A Budapesti Lokomotív úszójaként. (MTI Fotó: Szécsényi József)

Székely Éva zsidó származása miatt a második világháború ideje alatt nem versenyezhetett, ezért sportpályafutása majdnem félbeszakadt. „Azért maradtam életben, mert olimpiát akartam nyerni” - mondta a munkaszolgálatos idők után az úszó, miután sikerült megszöknie. A cél érdekében télen-nyáron hetente 5000 métert úszott a Lukácsban (Szent Lukács gyógyfürdő), egy 18 méteres, nyitott medencében. Minden nap tornázott, erősítőgyakorlatokat végzett, a romeltakarításkor meg téglákat hordott. A házban, ahol élt, naponta százszor lábujjhegyen ment fel az V. emeletre, hogy erősítse a lábát.

A magyar-francia úszóválogatott versenyén a Sportuszodában. (MTI Fotó: Molnár Edit)

Pillangókisasszonynak akkor nevezte el a közönség, amikor 1947-ben először látták a főiskolai világbajnokságon 200 méteres távot pillangó kartempókkal úszni. Nem volt hiábavaló a sok edzés, 1952-ben Helsinkiben olimpiai rekorddal aranyérmet nyert. A 200 méteres mellúszásban a világon első nőként végigpillangózta a távot, miután az akkori szabályok ezt lehetővé tették.

Gyógyszerészként dolgozik a MÁV kórház patikájában. (MTI Fotó: Kotnyek Antal)

Aktív sportpályafutása után 15 évig gyógyszerészként dolgozott. Miután elvált olimpiai bajnok vízilabdázó férjétől, Gyarmati Dezsőtől, főállású edzőként tevékenykedett, gyerekeket tanított úszni. Olimpiai ezüstérmes úszó lánya életének legboldogabb 12 éve az volt, amikor édesanyja lehetett az edzője, elmondása szerint remek érzékkel készítette fel a tanítványait mindig a versenyekre.

Kislányával 1956-ban a Sportuszodában. (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Miután lánya, Gyarmati Andrea abbahagyta a versenyzést, írni kezdett. Több könyve is megjelent pályafutásáról és oktatási módszereiről. A legsikeresebb a Sírni csak a győztesnek szabad című emlékirata volt. Vízilabdázó unokája, Máté kedvéért tanult meg igazán főzni, és amíg az egészsége engedte, 3000 métereket úszott naponta. A Nemzet Sportolója 2020-ban, 92 évesen hunyt el.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1951. augusztus 27. Székely Éva úszik az országos úszóbajnokságon. MTI Fotó. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-769892

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.

Szmoking és redingote, avagy mégis a ruha teszi…

Magyar hagyományai ugyan nincsenek, de a vicces nevű nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day) az látszik bizonyítani, hogy – az év egy napján, október 13-án – mégiscsak a ruha teszi az embert. Az elegáns ruhának, öltönyöknek és kosztümöknek azonban minden korban megvolt a maga szerepe.

Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Fillérből lesz a forint

Negyven éve vált a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá a műalkotás, amelyen ekkor már két éve dolgozott Vagyóczky Károly és Füle Mihály. Visszatekintés az ezerforintos bankjegy megjelenésére sok-sok érdekességgel.