Székely Mihály, a magyar opera kimagasló alakja 120 éve született

A közönség, a pályatársak és a kritikusok egyaránt úgy vélekedtek, hogy Székely Mihály az egyik legnagyobb magyar operaénekes.

Karakter

2021.05.08 | olvasási idő: kb. 5 perc


1901. május 8-án született Jászberényben. Aranyműves apja Spagatnerről magyarosított Székelyre. Zeneszerető családba született, énekelni magánúton tanult. Huszonkét éves volt, amikor először lépett közönség elé a Városi (ma: Erkel) Színházban. Még ugyanebben az évben, 1923-ban szerződtette az Operaház, melynek haláláig, 1963-ig tagja maradt.

Verdi Don Carlos című operájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Külföldön is felfigyeltek rá, 1924-ben szerződést kötött vele a bécsi opera is, a volt császárvárosban elénekelte a Verdi-, Wagner- és Mozart-repertoár valamennyi basszus főszerepét. 1941-től, a harmadik zsidótörvény elfogadását követően egyedüli zsidó énekesként maradhatott az Operában, mert nem tudták kivel helyettesíteni. A német megszállás után azonban már bujkálnia kellett, egy kispesti plébánián lelt menedékre.

Mozart Fideliójában Mátyás Máriával és Báthy Annával (MTI Fotó: Várkonyi László)

A háború után, az Opera nyitó előadásán Tiborc szerepét énekelte a Bánk bánban. Egy év múlva meghívták az Amerikai Egyesült Államokba, óriási sikerrel vendégszerepelt. 1947-ben szerződtette a New York-i Metropolitan Opera, 1950-ben azonban a magyar hatóságok bevonták az útlevelét, nem utazhatott vissza Amerikába.

Leporellóként Moldován Stefániával (Donna Elvira) Mozart Don Juan című operájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Ránki György 1951-ben meseoperát írt a Magyar Rádiónak, a címszerepet az ő hangjára komponálta. A Pomádé király új ruhája című dalművet később az Opera is műsorára tűzte. 1956 után ismét utazhatott, a legnagyobb operaszínpadokon lépett fel. Bartók egyfelvonásos operájának, A kékszakállú herceg várának címszerepét énekelte 1956-ban Hollandiában, 1957-ben Párizsban, 1962-ben Londonban.

Kékszakállúként Bartók Béla operájában (MTI Fotó: Várkonyi László)

Máig emlékezetesek Mozart-, Verdi- és Wagner-alakításai, az orosz klasszikusok műveiben aratott sikerei (például Borisz Godunovként). Hangjának mély regisztere, zengő tónusa kivételes színészi adottságokkal párosult. 1949-ben és 1955-ben is Kossuth-díjat kapott, 1950-ben kiváló művész lett.

Borisz Godunovként Mátyás Máriával és Neményi Lilivel Muszorgszkij operájában (MTI Fotó: Várkonyi László)

1963. március 5-én lépett utoljára az Opera színpadára. Néhány héttel később, március 22-én váratlanul elhunyt. Emlékére Székely Mihály-emlékplakettet alapítottak, amelyet évente adományoznak az operaház művészeinek. Nevét utca őrzi az Opera tőszomszédságában.

Borítókép: Budapest, 1962. november 3. Székely Mihály Muszorgszkij Borisz Godunov című operájának címszerepében a Magyar Állami Operaházban. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Keleti Éva. Azonosító: MTI-FOTO-838224

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Színvonalas szórakoztatás és katarzis

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntjük a Jászai Mari-díjas érdemes művész Koltai Róbertet, a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagját. Ez alkalomból felidézzük pályájának néhány fontosabb állomását, tartsanak velünk!

Aki miatt máig „magyarázzuk a bizonyítványunkat”

Karinthy Frigyes, a magyar irodalom tréfamestere, a nyelv fantasztikus virtuóza 85 éve hunyt el. Ebből az alkalomból idézzük meg alakját.

Molnárinasból színészlegenda

„Ő nem olyan valaki volt, akit meg lehettet ismerni, nem engedett közel magához senkit, nem árult el magából semmit, csak a színészetét. Ő csak a színházban volt otthon. A színpadon, a szerepeiben”- nyilatkozta róla Mensáros László.

Akiben a Kaláka és a Beatles együtt él: Mikó István, az örökifjú komédiás

A Jászai Mari-díjas színész, zenész, rendező, volt színházigazgató immáron hetvenéves, de ma is játszik, bolondozik, énekel és rendez. (Videóval!)