„Nappal is az égen a csillag”

Ma lenne 80 éves a sikeres férfimodellből lett legendás énekes, Szécsi Pál, akiért megőrültek a nők, amikor színpadra lépett. A hazai előadóművészet egyik meghatározó alakja előtt tiszteleg a magyar zene rádiója is tematikus hétvégéjén március 23-án és 24-én. A Dankó Rádió a Jó pihenést és a Szív küldi szívnek szívesen című hétvégi műsoraiban emlékezik a máig egyik legnépszerűbb előadóra.

Karakter

2024.03.19 | olvasási idő: kb. 2 perc


Szécsi Pál, hazánk egyik legnépszerűbb táncdalénekese 1944. március 19-én született Budapesten. Szomorú gyermekkora volt, kisfiúként nevelőszülőkhöz került és úgy nőtt fel, hogy nem látott egymást szerető embereket maga körül. Kifutón, divatbemutatókon kezdett énekelni, mielőtt tehetségére fény derült. A sikert az 1967-es Táncdalfesztivál hozta meg számára, a Csak egy tánc volt című dallal hódította meg a közönséget. Sármos megjelenésével, érzékeny hangjával nők ezrei rajongtak érte, ennek ellenére sohasem hitt magában. A sikerről így nyilatkozott egyszer: „A Csak egy tánc volt című dal mindjárt meghozta számomra a sikert. Sütkéreztem a szerencsében. Más nem érdekelt. Azt hittem, megy minden magától. Nem így lett. A sikernek nem volt folytatása, éreztem, süllyedek. Abban az időben nemcsak szakmailag voltam mélyponton, hanem mint privát ember. Ostobán viselkedtem, s mégis volt fordulópont. Nem vártam már, hogy a sikeres dalok megtaláljanak, elébük mentem, kutattam, válogattam, újrakezdtem. Kiástam egy dalt, az Egy szál harangvirágot, megszerettem, szöveget írtam hozzá. Megint sikerem volt.”

Imádott szerelmesnek lenni és keservesen kapaszkodott mindenkibe, aki elfogadta a szeretetét, azonban a színpadi magabiztosság mögött sok félelem és bizonytalanság gyötörte. A gyerekkorra visszavezethető lelki problémái nagyon gyakran a mélybe taszították, többszöri kísérlet után tragikusan fiatalon, 30 évesen vetett véget életének.

Szécsi Pál örökzöld slágereit ma is szívesen hallgatja szinte mindenki, születésnapja emlékére az m3.hu-n ma este a retrock sorozat róla szóló részét vetítjük, március 23-án a Kincsestár című sorozatban láthatják az előadóművészt illetve a Dankó Rádióban március 23-án és 24-én tematikus hétvégén találkozhatnak az előadóművész dalaival.

A Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkkal most néhány emlékezetes pillanattal emlékezünk meg róla. Nézzék csak!

A lapozgatóban látható képek:

1. Ruhabemutató a Hősök terén (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

2. Szécsi Pál a Divat Intézet férfi manökenjeként (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

3. Műtermi felvételen 1968-ban (MTI Fotó: Keleti Éva)

4. Az 1968-as Táncdalfesztivál elődöntőjében (MTI Fotó: Keleti Éva)

5. Harangozó Terivel (MTI Fotó: Tormai Andor)

6. Az 1972-es Táncdalfesztiválon (MTI Fotó: Tormai Andor)

Borítókép: Portréja 1968-ban készült, Készítette: Keleti Éva, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-857564

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A magyar úszás napja

Az úszás az ókori görögöknél a műveltség fokmérője volt, ma egyszerre sport, kikapcsolódás, edzés, és az egészség megőrzésének egyik legjobb módja.

Amikor minden a színházról szól

1961 óta minden év március 27. a színház világnapja. Hogyan is emlékezhetnénk meg jobban e jeles napról, mint néhány legendás színházi előadás megidézésével? Nézzék meg fotóválogatásunkat!

Tündérország mindenki előtt nyitva áll

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben szeptember 30-át a népmese napjává nyilvánította. A dátum Benedek Elek születésnapja, egyúttal tisztelgés „a nagy mesemondó” előtt, aki mindenkinél többet tett a magyar népmesék megőrzésért.

Béres Ilonát köszöntjük születésnapján!

Már főiskolásként a közönség kedvence volt a csodás hangú és tehetségű Béres Ilona, akinek munkásságát a legmagasabb szakmai elismerésekkel díjazták, a legfontosabbnak mégis a közönség szeretetét és ragaszkodását tartja.