„Itt mindig otthon vagyunk”

60. születésnapja alkalmából köszöntjük a Ghymes zenekar egyik alapító tagját, Szarka Tamást, aki népzenei alapokból táplálkozó, több hangszert is megszólaltató, verseket író előadóművész.

Karakter

Ecseri Judit | 2024.05.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


A felvidéki Vágsellyén, 1964. május 27-én született Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző, zenész és költő. Hangszerrel először óvodáskorában találkozott: „Talán négyéves lehettem, amikor egy gitár mellé letettek játszani. A Mári néni – aki vigyázott rám – fiának, a Farkas Pityinek volt egy fekete gitárja. Amikor hozzáértem, azt éreztem, mintha az áram ütött volna meg, a húrok meg megrezzentek.” A galántai zeneiskolában zongorán kezdett először tanulni, majd az igazgatónő tanácsára a következő évben hegedű szakos lett. Érdekesség, hogy Sárközi Károly, a nagypapája ismert prímás volt, azonban mégsem látta őt soha hegedülni, sőt a hangszerét sem foghatta a kezében.

A Szombat este című műsorban 1988-ban

Megszállottként húzta a vonót főiskolás éveiben, naponta hat-nyolc órát gyakorolt és mindig azon töprengett, hogy miként tudna még több időt hegedüléssel tölteni. Naptárt vezetett a napi gyakorlásokról, szinte összenőtt a mindig csukott szemmel megszólaltatott hangszerével.

A Táncház című népzenei műsorban 2001-ben

A költészet is elég hamar közel került hozzá. Erre így emlékszik vissza: „Azért kezdtem írni hétévesen, mert megdöbbentem, amikor egyik vasárnap reggel hallottam anno a Magyar Rádióban, hogy olvastak fel gyerekek saját verseket. Én akkor, ott porrá váltam, hogy még nekem egy sincs. Na, ekkor kezdtem el én írni Weöres Sándor nyomán. A négy versszakos költeményem címe ez volt: Az élet. Az első sora így hangzik: Az élet nehéz, furcsa játék – tulajdonképpen ezt a sort írom azóta is.”

Előtérben a Szarka fivérek láthatók (MTI Fotó)

Szerzői munkáját a szülőföldtől kapott zenei- és természeti kultúra, a 70-es, 80-as évek magyar zeneszerzői, Bach művei és az erdélyi, valamint a magyar népzenék határozzák meg. Zenésztársaival eleinte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak, táborokban és táncházakban léptek fel.

A Ghymes együttes koncertjén (MTI Fotó)

Az egyedi hangzású, több mint negyven éves Ghymes együttest bátyjával, Szarka Gyulával alapította. A közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozó Szarka fivérek koncertjeit igazi zenei kavalkád jellemi. Zenekaruk a közönség szeretete mellett számos szakmai elismerésben részesült. 

2012. október 23-i ünnepi megemlékezésen (MTI Fotó)

A tavalyi év Petőfi Zenei Díj díjazottjának szakmai életútját nehéz lenne felsorolni. A közel hatszáz dal szövegírója, zeneszerzője, írt szimfóniát, novellát, mesejátékot, filmzenét, egész estés darabokat, és a 2018-as augusztusi tűzijáték zenéjét is ő szerezte. Szarka Tamás, a Ghymes együttes frontembere Hobo (Földes László) szerint olyan költő, aki „befelé tart, miközben kifelé játszik”.

Szarka Tamás 60. születésnapja alkalmából az m3.hu-n a Kézfogás című dalát vetítjük, tartsanak velünk!

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az előkelő hősszerelmes

Születésének 120. évfordulóján az érdemes és kiváló művész Greguss Zoltánra emlékezünk, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk nagyjai közé. A lapozgatóban emlékezetes alakításainak fotóiból válogatunk.

A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.

Madarak és Fák napja

A Föld napja testvérünnepe idén 120 éves, de a jelentősége jóval tovább mutat, ha megismerjük a körülöttünk élő természetet, felismerjük létfontosságú jelentőségét és ezáltal jobban megbecsüljük, óvjuk azt. Többek között ez is a célja ennek a jeles napnak.

Egy titkokat hordozó arc

Szegény családból származó, csendes és szerény fiatalember volt, aki játékmódjával átformálta a magyar színjátszást. 80 esztendős lenne Kozák András.