Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.

2019.10.11 | olvasási idő: kb. 5 perc


Az MTVA archívumában közel egymillió felvétel található. Ezek között vannak olyan közönségkedvencek, amelyeket gyakran vetítenek a csatornák, de olyanok is, amelyeket csupán egyszer, premierként láthattak a nézők. Az archívum munkatársai tehát jó eséllyel bukkannak olyan kincsekre, amelyeket sem ők, sem a közönség nem látott évtizedek, 40, 50, vagy akár 60 év óta. Ezeknek a felvételeknek az újrafelfedezése nemcsak a nézők, hanem a résztvevő munkatársak és természetesen a szereplők számára is óriási élmény. Az elfeledett vagy porosodó szalagok így új életre kelnek, sokakat ajándékozva meg nosztalgikus érzésekkel.


Balázs Péter színművész 1990. április 11-én

A Szalag sztorikat azért hívtuk életre, hogy ezt az érzést megoszthassuk a nézőkkel. A sztorik rövidebb verzióját ajánlóként készítettük el néhány percben, a hosszabb változatok az m3.hu- n elérhetők. Ezekben interjú és több régi műsorrészlet található, reméljük, a közönség nagy örömére. 

A Szalag sztoriknak nem csak a végeredménye, de a készítése is valódi meglepetés, ugyanis a felvételeken szereplő művész sem tudja, milyen felfedezés részesévé válik. Így közelről figyelhetjük meg a vendégek reakcióit, akiket egy vetítésre hívunk első televíziós munkájukkal kapcsolatban. Minden más részlet és beszélgetés számukra is hab a tortán, esetleg általuk is elfeledett helyzetek, emlékek, személyek felidézése.

Galambos Erzsi Fényes Szabolcs - Labiche - Szenes Iván: Florentin kalap című művében


A Szalag sztorik első 4 része készült el, a közönség nagy szeretettel fogadta a Galambos Erzsivel történt találkozás ajánlóját. Emellett decemberben Balázs Péterrel, október közepén Rátóti Zoltánnal, november elején Kéri Kittyvel idézhetik föl a nézők első munkáikat és ezekhez kapcsolódó élményeiket. Balázs Péter egy elfeledett munkáról, Kéry Kitti gyermekkoráról, Rátóti Zoltán pedig egy régi barátságról mesél.

Ha tetszenek a Szalag sztorik, ígérjük, mások is sorra kerülnek a Médiaklikken és az m3.hu- n. Tartsanak velünk, hogy újabb művészekkel újabb érdekességeket fedezzünk föl együtt!

További cikkek:

90 éve született Vass Éva

Az érzékeny művészetével számtalan nőalakot megformáló színésznő sokak kedvence volt, ám sikerei csúcsán is megmaradt egyszerű zuglói lánynak. Alakját most a Nemzeti Fotótár képeiből, korabeli kritikákból és saját gondolataiból szemezgetve idézzük fel.

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.

Nők az egyetemen

Először 125 éve engedélyezték a hazai egyetemek orvosi, bölcsészeti és gyógyszerészeti karán a nők diplomaszerzését.

A fényképezés 185. születésnapjára

1839. január 7-én mutatták be a Francia Tudományos Akadémián a fényképezőgép elődjét, a dagerrotípiát. Ennek kapcsán néhány fotótörténeti érdekességet és emblematikus magyar művészképeket hoztunk önöknek.