Honvágytól hajtva

Hiába Hollywood vonzása, Szabó Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt kacskaringós élete Magyarországra vezette vissza, ahol 25 éve csatlakozott az égi színház társulatához.

Karakter

2022.11.12 | olvasási idő: kb. 4 perc


A budapesti születésű művészt hivatalnok apja katonai pályára szánta, ám őt a színház vonzotta. Végül az apai szigor megenyhült, de azzal a kikötéssel, hogy az ifjú nem adhatja alább a Nemzeti Színháznál. Nem is okozott csalódást, tanulmányai befejeztével a legrangosabb teátrum szerződtette a fiatal színészt, és a második világháború előtt már Jávor Pállal emlegették egy szinten. A magánéletben is hősszerelmes szigorú apja miatt kénytelen volt lemondani balerina szerelméről, és egy miniszteri tanácsos leányát vette feleségül, akivel két gyermekük született.

Második feleségével, Bárczy Katóval (MTI Fotó)

A második világháború után a házasság zátonyra futott, és Szabó Sándor nagyobbik fiát magához véve az akkor ünnepelt Bárczy Kató színésznővel kötötte össze életét. Az 1956-os forradalom leverése után kisebbik fia, Balázs, aki akkor még csak 12 éves volt, egy kerékpáron Bécsbe szökött. A színész, nem látva más megoldást, feleségével és nagyobbik fiával követte a kis szökevényt. A család az egyesülés után végül Amerikában telepedett le. Bár Szabó Sándort színészi talentuma és kitartása egészen Hollywoodig repítette, 1976-ban szeretett feleségével mégis hazahajtotta a honvágy.

Kubik Annával 1981-ben (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Visszatérése után a színész Pécsett, majd a Vígszínházban játszott, végül 1984-től haláláig a Madách Színház társulatának tagja volt. Leghíresebb színpadi alakítása Cyrano volt Rostand Cyrano de Bergerac című darabjában. Gazdag színházi munkássága mellett olyan filmekben szerepelt, mint a Különös házasság, a Rákóczi hadnagya, a 2x2 néha 5 és a Fekete gyémántok. Arról, hogy mit jelentett számára színésznek és magyarnak lenni, így nyilatkozott egyszer: „Van egy hivatásom. Magyarul akarok játszani. Ami kint történt, nem panaszkodhatunk rá, inkább büszkék lehetünk. De az embernek a saját hivatásával szemben is van kötelessége. Az amerikai színészi pályám sikeres volt, de soha azt a szakmai kielégültséget nem éreztem, mint itthon. A szavak zenéjét nem éreztem úgy, mint magyarul.”

Szabó Sándor a Csevegés című műsorban mesél a szakmához és Magyarországhoz fűződő viszonyáról és még sok más érdekességről, melyet az m3.hu kiemelt kínálatában tekinthetnek meg. Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Borítókép: Szabó Sándor színész MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-S__KO19790812003

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Újra az iskolapadban

Iskolásként minden évben izgatottan vártuk a szeptembert, hogy végre újra lássuk barátainkat és meséljünk egymásnak nyári élményeinkről. Erről szól lapozható képválogatásunk is. Önöknek mi jut eszébe a tanévkezdésről?

Korai karácsony

Egy december elején elküldött üdvözlet, ami legendává vált

Búcsúzunk a világ leghosszabb ideig regnáló királynőjétől, II. Erzsébettől

II. Erzsébet idén februárban ünnepelte platinajubileumát, hiszen 1952 óta, vagyis 70 éve uralkodott az Egyesült Királyság királynőjeként. Mindössze 25 éves volt, amikor édesapjától, VI. György brit királytól megörökölte a trónt, és így a hét nemzetközösségi ország uralkodója lett. Ő volt az azóta már 53 országot számláló Nemzetközösség feje is.

Lechner Ödön – a magyar építészeti szecesszió megteremtője

Sajátos nemzeti stílus kialakításán fáradozott, a magyar mellett keleti, főleg indiai népművészeti motívumokat alkalmazott, a korszerű építészeti törekvések európai rangú képviselője volt.