Sinkovits Imrére, a madáchi hősre emlékezünk

95 éve született a sokoldalú Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legnagyobbjai közé, és az elsők között kapta meg a Nemzet Színésze címet.

Karakter

Dr. Góg Laura | 2023.09.21 | olvasási idő: kb. 3 perc


Gyermekkorában sok minden érdekelte, kanász, kocsis, lelkipásztor, erdész, kertész, falusi tanító, magyar-történelem szakos tanár, gyógypedagógus is szeretett volna lenni, mégis a színészet lett az ő útja, a közönség szerencséjére. Madách Mózesét, Örkény Tótját, Dobó Istvánt, az egri várkapitányt, a zseniális tizedest, de még a rajzfilmbeli kis kék Törpapa hangját sem igen képzelhetjük el mással, mint vele.  A három testőr című darabban az is előfordult, hogy parádés jelmezváltással tizennyolc szerepet alakított egyetlen este, pályatársai hangját is remekül tudta utánozni.

Sinkovits Imre szeptember 21-én látta meg a napvilágot. 45 évvel korábban, 1883-ban azon a napon tartották Az ember tragédiájának az ősbemutatóját a Nemzeti Színházban. (A Madách-művel kapcsolatos érdekességekről korábbi cikkünkben olvashatnak). Hubay Miklós író egy évszázaddal későbbi javaslata nyomán ezen a napon ünnepeljük a magyar dráma napját. Sinkovits Imre Madách örökérvényű drámájának különféle előadásaiban a főszereplő Ádám mellett az Úr hangját és a Föld szellemét is megformálta, de Saint-Justöt és rabszolgát is alakított. A színész hivatástudatát és jobbító szándékú hagyománytiszteletét még egy egybeesés is táplálhatta: „a legnagyobb magyar” Széchenyi Istvánnal is ugyanazon a koraőszi napon volt a születésnapja.

Sinkovits egyetértett Hevesi Sándor rendező, író, színigazgató gondolataival, aki így írt a „Tradíciók és forradalmak a színpadon” című tanulmányában: „A tradíciót nem lehet úgy őrizni, mint a poszt a lőportornyot vagy a takarékpénztárat; a tradíciót csak úgy lehet őrizni, mint ahogy a Vesta-szüzek a Tüzet: folyton éleszteni kell, hogy ki ne aludjék. Pedig a tüzek mindig kialusznak, ha azok nem lángolnak, akik az oltár mellett állnak. (…) Így sül ki a titkos rokonság a tradíció és forradalom között. Ahhoz, hogy egy tradíciót elevenen megtarthassunk, folyton forradalmat kell csinálnunk. Mert a legjobb darab előadása sem múzeumi tárgy, amelyet üveg alá lehet rejteni, hogy szél ne érje, por ne lepje.”

A Sinkovits – Gombos színészházaspár gyermekeikkel (MTI Fotó: Keleti Éva)

Öccse, Sinkó László Kossuth-díjas színművész is követte bátyját a pályán, valamint felesége, Gombos Kati és gyermekeik, András és Mariann is a színi pályát választották hivatásukul.

Hogyan is emlékezhetnénk meg jobban Sinkovits Imre jeles évfordulójáról, mint néhány legendás szerepének a megidézésével? Nézzék meg a Nemzeti Fotótár remek képeiből készült fotóválogatásunkat!

A lapozgatóban látható képek:

 

1. Testvérével, Sinkó Lászlóval a Mózes című Madách-drámában (MTI Fotó: Keleti Éva) 

2. Az ember tragédiája Ádámjaként (MTI Fotó: Keleti Éva)

3. Agárdy Gáborral az Advent a Hargitán című színdarabban (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

4. Balkay Gézával A szuzai menyegző című Sütő-drámában (MTI Fotó: Benkő Imre)

5. Domján Edittel Szakonyi Károly Életem, Zsóka...! című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

6. Oresztész szerepében (MTI Fotó: Keleti Éva)

7. Kállay Ilonával Gozzi és Schiller Turandot hercegnő című prózájában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

8. De Sade márki szerepében (MTI Fotó: Keleti Éva)

9. Mezei Máriával Az ifjúság édes madara című Williams-drámában (MTI Fotó: Keleti Éva)

10. Bodrogi Gyulával a Kristóf, a magánzó című tévéfilmben (MTI Fotó: Keleti Éva)

11. Macbeth szerepében (MTI Fotó: Keleti Éva)

12. Kohut Magdával Racine Phaedra című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

13. A csapodár madárka című vásári komédiában (MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva)

14. Törőcsik Marival a Rómeó és Júliában (MTI Fotó: Keleti Éva)

15. Haumann Péterrel és Kalocsay Miklóssal a Charley nénje című tévéfilmben (MTV Fotó: Inkey Alice)

16. Váradi Hédivel a Czillei és a Hunyadiak című Vörösmarty-drámában (MTI Fotó: Keleti Éva)

17. Mikszáth Kálmán Sipsiricájában (MTI Fotó: Farkas Tamás)

18. Németh László Husz János című drámájának címszereplőjeként (MTI Fotó: Farkas Tamás)

19. Csiky Gergely Buborékok című darabjában (MTI Fotó: Farkas Tamás)

20. Marivaux Két nő közt című darabjában (MTI Fotó: Keleti Éva)

21. Cassius szerepében a Julius Caesar című Shakespeare-darabban (MTI Fotó: Keleti Éva)

22. A fösvény című Molière-színműben (MTI Fotó: Várkonyi László)

23. Avar Istvánnal Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című művében (MTI Fotó: Keleti Éva)

24. A három testőr című darabban (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

25. A Nagyvizit című tévéfilmben (MTV Fotó: Jávor István)

26. A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban (MTI Fotó: Avar Helén)

27. Villon, a költő szerepében (MTI Fotó: Keleti Éva)

 

Születésének 95. évfordulója alkalmából Sinkovits Imrére az MTVA Archívum m3.hu oldalán a Kincsestár róla szóló portréműsorával emlékezünk 2023. szeptember 23-án.

 

Borítókép: Magyarország, 1979. június 27. Sinkovits Imre, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Ilovszky Béla. Azonosító: MTI-FOTO-S_ILO19790627004

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az első számítógépek és vírusok

Lapozható galériánkban felidézzük a kezdeteket, amikor a számítástechnikai eszközök még nem voltak a hétköznapjaink szerves részei, és legfeljebb a munkahelyeken találkoztunk velük. Amikor még nem zsebben hordtuk a „kütyüket” és nem jutottunk percenként friss információkhoz.

Benedek Tibor, a sportlegenda

A háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok két évvel ezelőtti halála megrázta a sportvilágot és az egész országot. 50 éves lenne a vízilabda világklasszisa, Benedek Tibor.

A színész, aki a nők kedvence volt

105 évvel ezelőtt született Bessenyei Ferenc, aki az életnél és a színháznál talán csak a szerelmet szerette jobban.

Bodrogi Gyulát köszöntjük születésnapja alkalmából

Skicc című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal Bodrogi Gyuláról gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.