Húszévesen meghódította szépségével a világot

115 éve született Simon Böske, a hányatott sorsú első magyar szépségkirálynő.

Karakter

2024.02.15 | olvasási idő: kb. 2 perc


A járási tiszti főorvos lányaként a keszthelyi sétálóutca egyik házában látta meg a napvilágot 1909-ben. Szépségére már korán felfigyeltek, amikor 16 évesen benevezett a Színházi Élet Korzó szépe versenyére, majd röviddel később a Balaton tündére címekre, és mindkettőt meg is nyerte. Négy évvel később 218 induló közül Miss Hungáriának választották.

A legszebb magyar lány nem akármilyen lehetőségeket kapott: Párizsban részt vehetett a Miss Európa versenyen, utazhatott az Orient expresszen, a legnagyobb divattervezők öltöztették, majd ottani nyertesként a Miss Universe címre pályázhatott. Amerikába végül nem jutott el, de Franciaországban versenyre kelhetett Miss Amerikával, akivel a bölcs zsűri döntése alapján osztozott a nyertes címen.

Bármilyen kedves, szerény, jótékony lélek volt, a hírnévnek sajnos már akkoriban is nagy ára volt. Erre a veszélyre a világsiker küszöbén Márai Sándor figyelmeztette: „Már egyetlenegy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?” Csak később ébredt rá, mennyien kihasználták, és irigyei is szép számmal akadtak. Az egyik eseményen a zsidó származású lányt „Nem vagy magyar!” és más antiszemita szólamokkal támadták. A sajtóhírek szerint a szépségkirálynőnek jogi lépéseket is kellett tennie, mivel fotóját engedélye nélkül használták fel Kurt Moreck német egyetemi tanár Korunk erkölcsei – Társadalmunk nemi élete és erotikája című könyvéhez, túlnyomóan női aktok környezetében. 

Reprodukció Simon Böskéről, az első Miss Magyarország és Miss Európáról (MTI Fotó: Reprodukció)

A sors fintora, hogy világszépeként csak második nekifutásra sikerült hű férjet találnia, Jób Dániel, a Vígszínház művészeti vezetője személyében, akivel aztán csodával határos módon sikerült elkerülniük a deportálást. Boldog házasságukra Böske egészségügyi problémái vetettek árnyékot, idővel mozgáskorlátozottá vált. Szerető férje 61 éves koráig, 1970-ben bekövetkezett haláláig gondozta.

Borítókép: Reprodukció Simon Böskéről, az első Miss Magyarország és Miss Európáról (MTI Fotó: Reprodukció, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-751389 )

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

MÜSZI, FOKA és a többiek - KVÍZ!

Mindenkinek ismerős, akár évtizedek óta velünk élő mozaikszavak. De vajon tudjuk, hogyan szólnak kibontva?

Színészek főzőkanállal – címszerep a gasztronómia színpadán

A színpad a pillanat művészete. A színházi sikert az asztali örömök pódiumán föltálalt nevezetes fogások gyakorta túlélik. Újházi Ede a realista színjátszás legendás mestere ma már talán csak a gőzölgő húslevest kanalazva jut eszünkbe.

Forradalmi arcélek

Nemzeti ünnepünkön a Fotótárból olyan ismeretlen ismerősök fotóit gyűjtöttük csokorba, akik részt vettek az 1956. évi forradalmi események sűrűjében. Emlékezzünk együtt!

Versenyek a javából!

Versenyezni izgalmas. S bár fölkapjuk a fejünket a finnek feleségcipelő versenyére vagy egyéb extrém ötletekre, térben nem, csupán időben kell egy kicsit távolabb keresgélnünk ahhoz, hogy mai szemmel nézve érdekes dolgokra bukkanjunk ebben a műfajban.