Építészből népzenész

75 éves Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, népzenekutató, dalszerző, a Nemzet Művésze, a Sebő-együttes alapítója.

Kultúrsnack

2022.02.10 | olvasási idő: kb. 2 perc


Már gyerekkorában nyitott volt mind a reál tudományok, mind a művészetek irányába, viszont ez a sokrétű érdeklődés pályaválasztásakor megnehezítette a dolgát. Végül a nagymamája tett pontot az i-re, és így döntött az építészet mellett. Azonban nem sokáig tevékenykedett a szakmájában, a művészi véna felülkerekedett és véglegesen a népzene világa felé sodorta.

A Sebő együttes tagjai, Koltay Gergely (b), Sebő Ferenc (k) és Halmos Béla (j) játszanak a Magyar Televízió IV-es stúdiójában. (MTI Fotó: Horváth Péter)

Zenei pályafutását az 1960-as évek végén József Attila verseinek feldolgozásával kezdte, majd ezen a vonalon haladva fonódott össze élete végérvényesen a népzenével. Halmos Bélával alapított duót (Sebő-Halmos duó), ebből alakult a Sebő-együttes Koltay Gergellyel kiegészülve. A ma is aktív zenész neve egybeforrt a hangszeres népzene, az énekelt versek és a táncházmozgalom fogalmakkal és hagyott kitörölhetetlen nyomot a hazai népzenei világban.

BORÍTÓKÉP:  Budapest, 2017. január 25. Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban munkásságát idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Nemcsak sztár – színész is.”

A 105 éve született kétszeres Jászai Mari-díjas színészlegendára, Benkő Gyulára emlékezünk.

Kétszázötven éve tippelünk és reménykedünk

Mária Terézia császárnő és királynő 1762. március 26-án császári pátensben engedélyezte a genovai lottót, Budán 1770. szeptember 2-án rendezték meg az első lottósorsolást.

Az utolsó aranyágacska

Árpád vezértől származtatjuk azt a dinasztiát, amely 1301-ig fejedelmeket és királyokat adott a magyar trónra. Ez az időszak teremtette meg a magyarság számára azt a jogot, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul a keresztény Európa részévé váljon, múltja és jelene összefonódjon egész Európa történelmével.

Avar István - Szénfejtésből színpadi gyémánt

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb klasszikus színésze volt a 90 éve született Avar István. „Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Boldoggá tesz, doppingol.” – vallotta.