Rubik-kocka, avagy bűvös kocka

Negyvenöt esztendeje, 1976. október 28-án jegyezték be Rubik Ernő bűvös kockájának szabadalmát.

Karakter

2021.10.28 | olvasási idő: kb. 4 perc


Ifjabb Rubik Ernő a hetvenes években építészetet tanított a Budapesti Iparművészeti Főiskolán. 1974-ben is azon törte a fejét, hogyan tehetné érthetőbbé és érdekesebbé a tananyagot. A térbeli mozgások szemléltetésére fadarabokból álló szerkezetet készített, amelyet gumiszalagok tartottak össze. Az oldalanként 3x3-as elrendezésben kilenc négyzetet tartalmazó kocka oldallapjai más-más színűek és három tengely körül elforgathatók voltak. A nagy fakocka széleire színes papírlapokat ragasztott, hogy nyomon követhesse, melyik kis kocka hová kerül a forgatás során.

Rubik Ernő a kockával (MTI Fotó: Tóth Gyula)

A diákoknak nagyon megtetszett a kocka, ő pedig ráébredt, hogy az egyszerű, könnyen gyártható szerkezet a szélesebb közönség érdeklődését is felkeltheti. Mivel idősebb Rubik Ernő, aki egyebek mellett repülőgépeket tervezett, több szabadalmat is benyújtott, fia számára sem volt ismeretlen az eljárás. A bűvös kocka terveit 1975-ben nyújtotta be a szabadalmi hivatalhoz, és 1976. október 28-án RU-158 ügyszámon, „térbeli logikai játék” néven kapta meg a szabadalmi oltalmat.

A két feltaláló, apa és fia: ifjabb Rubik Ernő egy bűvös kockát tart a kezében, míg idősebb Rubik Ernő az R-26 Góbé típusú vitorlázó repülőgép modelljét (MTI Fotó: Varga László)

Rubik megpróbált gyártót keresni Magyarországon, de a tervgazdaság keretein belül ez nem ment könnyen. A Bűvös kocka néven 1977-től forgalmazott játékszer napokon belül hiánycikké vált, 1980-ig csaknem 1 millió darabot adtak el belőle Magyarországon. Rubik 1979-ben engedélyezte az Ideal Toys amerikai társaság számára a forgalmazást. A Magic Cube-ból napjainkig 350 millió darabnál többet értékesítettek. (A hamisítványok számát még megbecsülni sem lehet.)

Rubik Ernő bűvös kockák gyűrűjében (MTI Fotó: Tóth Gyula)

A kocka 1980-ban több országban – Németországban, Franciaországban és Angliában – is díjat nyert. 1981-ben a New York-i Museum of Modern Art a kockát felvette építészeti és design gyűjteményébe. 1981-ben a rádióadók világszerte a The Barron Knigts angol együttes „Mr. Rubik” szerzeményét sugározták. Azóta is számtalan előadó (Genesis, Jennifer Lopez, Spice Girls, Taylor Swift stb.) klipjében tűnik fel a kocka, filmek vissza-visszatérő témája, változó és változatos alakja animációkat, szobrokat ihletett hazánkban és szerte a világon, és Hollandiától Torontón át Dél-Koreáig rendkívül termékenyítően hatott az építészetre is.

Bűvöskocka-világbajnokság a Vigadóban 1982-ben (MTI Fotó: Csikós Gábor)

A kocka elterjedésével egy időben indultak meg a kirakó-versenyek. Előbb országos, majd Európa-bajnokságokat, később világbajnokságokat rendeztek, Budapesten két ízben is, 1982-ben és 2007-ben. Egyre-másra dőlnek meg az immáron csupán néhány másodperces kirakási csúcsok, 2021-ben a holland Mats Valk 4,74 másodperccel állította be a legújabb rekordot. A versenyeken bekötött szemmel, fél kézzel, fél lábon állva, víz alatt egy lélegzetvétellel is lehet versenyezni.

Károly walesi herceg ismerkedik a kockával (MTI Fotó: Soós Lajos)

A matematikusok kiszámították, hogy a kocka variációs lehetőségeinek száma: negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer. Rengeteg tudományos és népszerű könyv, tanulmány tárgyalja azt a kérdést, hogy miképpen kell kirakni a kockát. A matematikusoknak 2010-re azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a kocka kirakásához soha sincs szükség 20-nál több lépésre.

A Halászbástyánál (MTI Fotó: Tóth Gyula)

A bűvös kocka megalkotásának negyvenedik évfordulója alkalmából az Amerikai Egyesült Államokbeli Jersey Cityben „Beyond Rubik's Cube” (Túl a Rubik-kockán) címmel nyílt kiállítás. Rubik Ernő számtalan díjat kapott, de mindegyik indokolásában ott szerepel a kocka: Gábor Dénes-díj (1995), Jedlik Ányos-díj (1996), Kossuth-díj (2007), Magyar Örökség díj (2009), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2010), Prima Primissima díj (2010), Hazám-díj (2012), Budapest díszpolgára (2014), Magyar Szent István-rend (2014), A Nemzet Művésze (2014).

Borítókép: Budapest, 1982. június 4. A Rubik-kocka világbajnokság alkalmával a Duna-korzón felállított óriási kocka. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Lajos György. Azonosító: MTI-FOTO-888456

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 307 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Búcsúzunk Balázsovits Lajostól

A 76 évesen eltávozott nemzet színészére, aki rendezőként és színigazgatóként is alkotott, számos szerepben emlékezhetünk. Pályájának főbb állomásait cikkünkben idéztük fel.

“Hej, ha ezt az én galambocskám megérhette volna…”

Szemes Mariról az emlékezetes Csehov-paródia fent említett szállóigéje jut eszünkbe, de emellett sokszínű tehetség volt. Ugyanolyan jól álltak neki a komolyabb, mint a humoros szerepek. Ma lenne 90 éves.

Aki a hobbijából élt

28-szoros magyar bajnok, sportriporter és -diplomata, de mindenekelőtt szerető apa, aki legszívesebben a nagymarosi családi nyaralóban töltötte szabadidejét imádott családjával. 80 esztendős lenne Gyulai István.

Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.