A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

Kultúrsnack

2022.10.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A műsorvezető és producer 2012-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A budapesti születésű műsorvezető 1971-ben lett a Magyar Televízió munkatársa, országos ismertségre a Vitray Tamástól 1980-ban átvett Kapcsoltam című vetélkedőműsorral tett szert. „De minden jóra fordul, amint a bemondónő tudatja velünk, hogy a Kapcsoltam című telefonos társasjáték következik. A képernyőt teljes széltében betölti egy szívélyes mosoly. Kiegészítő kellékei: 2 db nyomógombos távbeszélő-készülék, 1 db lámpa, mely időnként ronda hangokat hallat, valamint 1 db vizespohár.” Széky János 1983-ban az Élet és irodalomban megjelent fenti televíziós kritikájának részletét olvasva sokak lelki szemei előtt jelenik meg ma is az összetéveszthetetlen arc és a „szívélyes mosoly”.

1986-ban a Legyen szerencsénkben (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Rózsa György neve azonban nemcsak a maga korában teljesen újszerű Kapcsoltammal, hanem a 17 évig műsoron lévő LEG… LEG… LEG…-gel is egybeforrt. A műsor, ahogy a címéből is sejthető, magyar rekordokat és rekordereket mutatott be, tovább fokozva a szerkesztő-műsorvezető népszerűségét. A magyar televíziózás első bulvárjellegű műsora a „LEGfurább, LEGmeglepőbb és LEGlátványosabb” rekordokat kívánta a közönség elé tárni a LEGek emberének vezényletével. Rózsa György a két kiemelt műsor mellett a hosszú évek során számtalan egyéb produkcióban, vetélkedőkben, show-műsorokban házigazdaként, majd az 1990-ben megalapított produkciós irodája révén producerként is fáradhatatlanul a közönség szórakoztatásán munkálkodott.

Riport a létrafutókkal a LEG… LEG… LEG… című műsorban (MTI Fotó: Pintér Márta)

Rózsa Györggyel az m3.hu-n legközelebb a Legyen szerencsénk! című vetélkedőben találkozhatnak. Tartsanak velünk 2022. október 27-től minden csütörtökön!

Borítókép: Rózsa György újságíró, MTI Fotó, Készítette: Hámori Szabolcs Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896185

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 319 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.

A szerencse fia

Születésnapján köszöntjük Tordy Gézát, aki vibráló egyéniségével hódított színpadon, filmen és rendezőként is.