A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

Kultúrsnack

2022.10.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A műsorvezető és producer 2012-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A budapesti születésű műsorvezető 1971-ben lett a Magyar Televízió munkatársa, országos ismertségre a Vitray Tamástól 1980-ban átvett Kapcsoltam című vetélkedőműsorral tett szert. „De minden jóra fordul, amint a bemondónő tudatja velünk, hogy a Kapcsoltam című telefonos társasjáték következik. A képernyőt teljes széltében betölti egy szívélyes mosoly. Kiegészítő kellékei: 2 db nyomógombos távbeszélő-készülék, 1 db lámpa, mely időnként ronda hangokat hallat, valamint 1 db vizespohár.” Széky János 1983-ban az Élet és irodalomban megjelent fenti televíziós kritikájának részletét olvasva sokak lelki szemei előtt jelenik meg ma is az összetéveszthetetlen arc és a „szívélyes mosoly”.

1986-ban a Legyen szerencsénkben (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Rózsa György neve azonban nemcsak a maga korában teljesen újszerű Kapcsoltammal, hanem a 17 évig műsoron lévő LEG… LEG… LEG…-gel is egybeforrt. A műsor, ahogy a címéből is sejthető, magyar rekordokat és rekordereket mutatott be, tovább fokozva a szerkesztő-műsorvezető népszerűségét. A magyar televíziózás első bulvárjellegű műsora a „LEGfurább, LEGmeglepőbb és LEGlátványosabb” rekordokat kívánta a közönség elé tárni a LEGek emberének vezényletével. Rózsa György a két kiemelt műsor mellett a hosszú évek során számtalan egyéb produkcióban, vetélkedőkben, show-műsorokban házigazdaként, majd az 1990-ben megalapított produkciós irodája révén producerként is fáradhatatlanul a közönség szórakoztatásán munkálkodott.

Riport a létrafutókkal a LEG… LEG… LEG… című műsorban (MTI Fotó: Pintér Márta)

Rózsa Györggyel az m3.hu-n legközelebb a Legyen szerencsénk! című vetélkedőben találkozhatnak. Tartsanak velünk 2022. október 27-től minden csütörtökön!

Borítókép: Rózsa György újságíró, MTI Fotó, Készítette: Hámori Szabolcs Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896185

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 319 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Örvendetes állománygyarapodás

Néhány napja olvashatók az (MTVA archívumának honlapján)[https://archivum.mtva.hu/] a Rádióélet 1931. évi lapszámai. A színvonalas műsorújságban (1929–1944) megtalálható volt minden, ami csak felkelthette az olvasók érdeklődését.

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.

Kállai Ferenc, avagy Bánk bán, Falstaff, Pelikán elvtárs és a többiek

Kállai Ferenc Kossuth-, Prima Primissima díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze 1925. október 4-én született Gyomán, és kisgyermek kora óta 2010-ben bekövetkezett haláláig mást sem csinált, csak színházasdit játszott.

Császár Angelát köszöntjük!

Születésnapján köszöntjük a Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló Művészt, akinek színpadon, filmen, rádióban és a pódiumon is emlékezetes élményeket köszönhetünk. Szakmai és emberi történetek sokasága fűzi a Nemzeti Színházhoz, melynek évtizedekig tagja volt; a Budapest Orfeum című sikerszériás produkció pedig ma már fogalom.