A LEGek embere

1947. október 7-én született a magyar televíziózás egyik meghatározó személyisége, Rózsa György műsorvezető, szerkesztő és producer. Hogy milyen műsorokat köszönhetünk neki? 75. születésnapja alkalmából összeszedtük és önöknek is megmutatjuk.

Kultúrsnack

2022.10.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A műsorvezető és producer 2012-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A budapesti születésű műsorvezető 1971-ben lett a Magyar Televízió munkatársa, országos ismertségre a Vitray Tamástól 1980-ban átvett Kapcsoltam című vetélkedőműsorral tett szert. „De minden jóra fordul, amint a bemondónő tudatja velünk, hogy a Kapcsoltam című telefonos társasjáték következik. A képernyőt teljes széltében betölti egy szívélyes mosoly. Kiegészítő kellékei: 2 db nyomógombos távbeszélő-készülék, 1 db lámpa, mely időnként ronda hangokat hallat, valamint 1 db vizespohár.” Széky János 1983-ban az Élet és irodalomban megjelent fenti televíziós kritikájának részletét olvasva sokak lelki szemei előtt jelenik meg ma is az összetéveszthetetlen arc és a „szívélyes mosoly”.

1986-ban a Legyen szerencsénkben (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Rózsa György neve azonban nemcsak a maga korában teljesen újszerű Kapcsoltammal, hanem a 17 évig műsoron lévő LEG… LEG… LEG…-gel is egybeforrt. A műsor, ahogy a címéből is sejthető, magyar rekordokat és rekordereket mutatott be, tovább fokozva a szerkesztő-műsorvezető népszerűségét. A magyar televíziózás első bulvárjellegű műsora a „LEGfurább, LEGmeglepőbb és LEGlátványosabb” rekordokat kívánta a közönség elé tárni a LEGek emberének vezényletével. Rózsa György a két kiemelt műsor mellett a hosszú évek során számtalan egyéb produkcióban, vetélkedőkben, show-műsorokban házigazdaként, majd az 1990-ben megalapított produkciós irodája révén producerként is fáradhatatlanul a közönség szórakoztatásán munkálkodott.

Riport a létrafutókkal a LEG… LEG… LEG… című műsorban (MTI Fotó: Pintér Márta)

Rózsa Györggyel az m3.hu-n legközelebb a Legyen szerencsénk! című vetélkedőben találkozhatnak. Tartsanak velünk 2022. október 27-től minden csütörtökön!

Borítókép: Rózsa György újságíró, MTI Fotó, Készítette: Hámori Szabolcs Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-896185

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 319 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A huszadik század magyar atlétája

Zsivótzky Gyula volt az első magyar kalapácsvető sportoló, aki 70 méter felett dobott. Pályafutása során két világ- és kilenc országos rekordot állított fel.

Háry János

1926. október 16-án tartották Kodály Zoltán „Háry János” című daljátékának ősbemutatóját az Operaházban.

Atlétikai világbajnokság régen és most

A budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán praktikus információkkal és játékkal is kedveskedünk olvasóinknak, tartsanak velünk!

Kétszázötven éve tippelünk és reménykedünk

Mária Terézia császárnő és királynő 1762. március 26-án császári pátensben engedélyezte a genovai lottót, Budán 1770. szeptember 2-án rendezték meg az első lottósorsolást.