Utazzunk együtt Rockenbauer Pállal!

A televíziós ismeretterjesztés és természetfilmezés kiemelkedő alakjának jóvoltából először 1981-ben indulhattak túrára a tévénézők a Másfélmillió lépés Magyarországon című ikonikus sorozattal. Rockenbauer Pál, az idén 35 éve elhunyt televíziós szerkesztő és világutazó legizgalmasabb műsorait gyűjtöttük csokorba, amelyeket az m3.hu idén ősszel műsorára tűz.

Kultúrsnack

2022.10.25 | olvasási idő: kb. 2 perc


A legendás tévés személyiség tanári tanulmányai befejezte után nem sokkal csatlakozott a Magyar Televízió ifjúsági osztályához. Az első nagy sikerei között tartják számon az 1975-ben vetített A napsugár nyomában című 13 részes természetfilm-sorozatot, ami egy öthónapos utazást örökít meg, amely során Dr. Balogh János zoológussal mutatják be a Föld ökológiáját. A műsor nem csak a nézők tetszését nyerte el, számos nemzetközi természetfilmes műhely elismerését is kivívta. A vérbeli televíziós egyszer a forgatás izgalmairól mesélve említett egy esetet, amikor „a még demokratikus Chiléből vízum nélkül egy drótkerítésen Argentínába pingvint fényképezni” másztak át.

Rockenbauer Pál (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A természetfilm-sorozatot egy újabb sikerszéria, a Magyar tájak követte, amely 1976 és 1991 között 33 epizódot élt meg. Eredetileg 9-10 rész elkészítését tervezték, de a nagy sikerre való tekintettel a műsor 15 éven át maradt képernyőn. A szerkesztő-rendező így nyilatkozott a készítés idején: „Amióta a televíziónál vagyok, mindig is tájfilmeket szerettem volna csinálni. Amikor a gyerekosztályon dolgoztam, a gyerekeknek. Új sorozatunkban nemcsak az adott táj földrajzi kialakulását, hanem hasonlóan A napsugár nyomában gyakorlatához, az emberi tevékenységet (például a vályogvetést) is megpróbáljuk követni. Eközben bemutatunk épületeket, településeket, ahogyan az a táj adottságaiból adódik.”

A Másfélmillió lépés Magyarországon stábja 1979-ben (MTI Fotó: Kozák Albert)

Rockenbauer Pál nevét azonban legtöbben a Másfélmillió lépés Magyarországon című honismereti sorozattal azonosítják. A műsor eredeti célja a túrázás népszerűsítése volt, de az jóval túlnőtt ezen a célkitűzésen. 

Rockenbauer Pál vezeti a túrázók csapatát (MTI Fotó: Kozák Albert)

Nem csoda hát, hogy az … és még egy millió lépés Magyarországon forgatása is megkezdődött 1986-ban, a hatalmas közönségsiker ugyanis folytatást követelt. Rockenbauer Pál az ezúttal 42 napos, 680 kilométert felölelő túrán még részt vett, azonban a forgatás befejezése után egy hónappal drámai hirtelenséggel elhunyt. A stáb végül úgy döntött, hogy a szerkesztő-rendező szellemiségét követve a nézők elé tárja az anyagot. A szakértők és a nézők véleménye megegyezik abban, hogy a posztumusz műsorral sikerült hűnek maradni a mester elveihez, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Rockenbauer Pál munkásságával új iskolát teremtett.

Az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján bebarangolhatják Magyarország és a világ izgalmas tájait. Kövessék műsorainkat és tartsanak minden hétköznap Rockenbauer Pállal!

Borítókép: Rockenbauer Pál Szabados Tamás operatőrrel MTI Fotó, Készítette: Kozák Albert Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívuma Azonosító: MTI-FOTO-882656

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

Benedek Miklósra emlékezünk

A Halhatatlanok Társulatának egy újabb tagja csatlakozott az égi színház társulatához. Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezőre emlékezünk.