Regnum Marianum

Hetven esztendeje, 1951. szeptember 23-án robbantották fel a Városliget szélén álló Regnum Marianum-templomot.

Kultúrsnack

2021.09.23 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Regnum Marianum, azaz Mária királysága, Magyarország régi elnevezése. A hagyomány szerint az örökös nélkül maradt Szent István király a halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én Szűz Máriának ajánlotta fel a koronát és az országot. A fogadalmi templomot annak emlékére építették, hogy Magyarország megszabadult a Tanácsköztársaságtól. A Damjanich utca torkolatában álló neoromán stílusú, vasbeton épületet Kotsis Iván tervezte. A templomot 1926-ban szentelték fel, a harmincas-negyvenes években a katolikus egyház élénk hitéleti központja volt.

A Regnum Marianum-templom (Magyar Fotó)

A templom lerombolására Rákosi Mátyás párt- és állami vezető adta ki az utasítást. A Felvonulási teret amúgy is ki akarták szélesíteni, és a közelben már zajlottak az előkészületek a szovjet diktátor, Sztálin hatalmas szobrának felállítására. Ugyancsak 1951-ben, egy évvel a szerzetesrendek feloszlatása után szüntették meg a Regnum Marianum szervezetet. A hittanári-papi közösség azonban templom és székház nélkül is tovább tevékenykedett, az összejövetelek résztvevőit többször perbe fogták és szabadságvesztésre ítélték.

A Regnum Marianum-templom emlékhelye (Jászai Csaba felvétele)

1969-ben a templom helyén állították fel a Tanácsköztársasági emlékművet, amelyet az 1990-es évek elején a Szoborparkba szállítottak. A templom egykori helyét feszület és emléktábla jelzi. A Regnum Marianum-templom jogutódját 1996-ban a zuglói Zoborhegy téren szentelték fel, Damjanich utcai egykori székházát 2019-ben adták át.

Borítókép: Budapest, 1948. március 26. A Regnum Marianum-templom. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-760821.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Csokoládét receptre!

Akármilyen hangulatban is vagyunk, bevásárlókosarainkban gyakran landol csokoládé. Hogy mi mindenre jó a kakaóbabból készült édesség, arra cikkünkből fény derül.

Rádióélet – műsorújság, képeslap, magazin a javából

A Magyar Rádió 1925 áprilisában kezdte meg kísérleti sugárzását, az év decemberében létrehozták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t, a Rádióélet első száma pedig 1929 szeptemberében hagyta el a nyomdát. A műsorújság minden évfolyamát digitalizálva, és még sok más érdekességet is találhatnak a frissen megnyitott (Rádióarchívum)[https://archivum.mtva.hu/radio] oldalon.

Andrássy út – Európa egyik legszebb sugárútja

1876. augusztus 20-án adták át a forgalomnak Budapesten a Sugárutat, a mai Andrássy utat, amely 2002 óta a világörökség része.

Egy letűnt korszak jelképe – a Trabant

65 éve gördült le a futószalagról az első Trabant. Bár a kis „tragacs” keveseknek hiányzik, tagadhatatlan, hogy a kelet-európai történelem része. Nézzék meg képválogatásunkat!