A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Kultúrsnack

2021.09.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb, s legszívszorítóbb, gyerekszájból elhangzó  mondata, a „Könyörgöm, akasszuk fel!” Radványi Géza klasszikus, Valahol Európában című filmjében hallható. A mű közvetlenül a II. világháború után játszódó apátlan-anyátlan árva gyerekcsapat életét ábrázolja egy magából kifordult világban, szinte az 1947-es elkészülte jelen idejében. De az 1907. szeptember 26-án Kassán, Grosschmid Gézaként született filmest az élet naposabb oldala  is vonzotta. Az 1931-es év Miss Hungáriáját, a 110 éve született Tasnády Fekete Mária filmszínésznőt vette feleségül. Kezét akkori férjétől, a német filmgyár magyar származású producerétől kérte meg, aki ezt először filmes gegnek vette.

Radványi Géza filmrendező és Sára Sándor operatőr a Circus Maximus című film forgatási szünetében. Ez volt Radványi utolsó, Magyarországon forgatott munkája (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Az újságíróként indult Magyar örökség-díjas rendező-forgatókönyvíró háború utáni pályája külföldön – az olasz, francia és német filmiparban – teljesedett ki.            Olyan világszép színésznőkkel forgatott, mint Lilli Palmer és Romy Schneider a Lányok egyenruhában (1958) és az Egy angyal a Földön (1959) című filmekben. Utóbbiban - a közelmúltban elhunyt - Jean-Paul Belmondo a főszereplő barátjaként az egyik legkorábbi szerepében tűnik fel, közvetlenül a számára áttörést jelentő, Kifulladásig című filmje előtt.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1947. augusztus 13. Radványi Géza rendező a gyermekszereplőkkel a Valahol Európában című film forgatásán. Készítette: MAFIRT/ Rév Miklós. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-759654 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Keleti Ágnes 100 éves!

„Engem a sport erőssé, bátorrá és kitartóvá nevelt” – vallja a magyar tornasport koronázatlan királynője, ötszörös olimpiai bajnok, máig a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolónk, a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese.

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született”

125 éve született a Kossuth-díjas író, Tamási Áron, aki a székelység zárt világát irodalmi közkinccsé tette.