A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Kultúrsnack

2021.09.26 | olvasási idő: kb. 2 perc


A magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb, s legszívszorítóbb, gyerekszájból elhangzó  mondata, a „Könyörgöm, akasszuk fel!” Radványi Géza klasszikus, Valahol Európában című filmjében hallható. A mű közvetlenül a II. világháború után játszódó apátlan-anyátlan árva gyerekcsapat életét ábrázolja egy magából kifordult világban, szinte az 1947-es elkészülte jelen idejében. De az 1907. szeptember 26-án Kassán, Grosschmid Gézaként született filmest az élet naposabb oldala  is vonzotta. Az 1931-es év Miss Hungáriáját, a 110 éve született Tasnády Fekete Mária filmszínésznőt vette feleségül. Kezét akkori férjétől, a német filmgyár magyar származású producerétől kérte meg, aki ezt először filmes gegnek vette.

Radványi Géza filmrendező és Sára Sándor operatőr a Circus Maximus című film forgatási szünetében. Ez volt Radványi utolsó, Magyarországon forgatott munkája (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Az újságíróként indult Magyar örökség-díjas rendező-forgatókönyvíró háború utáni pályája külföldön – az olasz, francia és német filmiparban – teljesedett ki.            Olyan világszép színésznőkkel forgatott, mint Lilli Palmer és Romy Schneider a Lányok egyenruhában (1958) és az Egy angyal a Földön (1959) című filmekben. Utóbbiban - a közelmúltban elhunyt - Jean-Paul Belmondo a főszereplő barátjaként az egyik legkorábbi szerepében tűnik fel, közvetlenül a számára áttörést jelentő, Kifulladásig című filmje előtt.

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1947. augusztus 13. Radványi Géza rendező a gyermekszereplőkkel a Valahol Európában című film forgatásán. Készítette: MAFIRT/ Rév Miklós. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-759654 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintvaszámos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Húsvét, a keresztények legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.

10.000 lépésnél is több

Éppen 60 évvel ezelőtt, 1962. szeptember 23-án a Műegyetem Hess András téri kollégiumában adta első koncertjét az Omega ezen a néven. A koncert nemcsak a zenekar, hanem a magyar könnyűzene történetének is meghatározó eseményévé vált.

Építészből népzenész

75 éves Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, népzenekutató, dalszerző, a Nemzet Művésze, a Sebő-együttes alapítója.

Százötven éves a Magyar Meteorológiai Szolgálat

1870. április 8-án írta alá I. Ferenc József osztrák császár és magyar király a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló rendeletet.