„A legnagyobb szerelmem a szakmám”

95 éve született a különleges orgánumú, jellegzetes karakterű, szenvedélyes és utánozhatatlan színművész, aki több mint száz színpadi darabban, számtalan filmben és tévéjátékban alkotott maradandót.

Kultúrsnack

2024.03.28 | olvasási idő: kb. 1 perc


Psota Irén, a hazai színháztörténet egyik legendás alakja 1929-ben született Budapesten. A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész feltűnő ruháival, kiemelkedő tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet. Szinte minden műfajban kipróbálhatta magát, klasszikus és kortárs drámában, operettben, kabaréban, musicalben és filmben is látható volt. Életszeretete, kisugárzása, önbizalma minden porcikájából áradt, egész lénye átszellemült egy-egy szerep megformálásakor.

Az Irma, te édes című darabban Horváth Tivadarral (MTI Fotó: Bartal Ferenc)
A Zorba című musicalben Bessenyei Ferenccel (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

„Az Irén jó a prózában, de mennyivel jobb, ha énekel” – mondták róla pályatársai. Nagyon tudott játszani a hangjával, úgy dalolt vérbő humorral vagy mély fájdalommal a különféle szerepeiben, hogy szinte elakadt a nézők lélegzete, amikor a színpadon hallották énekelni. A Madách Színház művésze tudta magáról, hogy a karizmája néha túl sok, erről így nyilatkozott egyszer: „Mindent óriási energiával csinálok, különben nem volna értelme. Engem a szerelmek, sikerek, kalandok, az őrültségek, a lángolások éltetnek. Meghalok és újjászületek. Mennybe megyek, aztán a pokolba. A végletek embere vagyok.”

Emlékezzünk együtt a Nemzet Színészére az m3.hu online csatornán az Elektra című tévéjátékkal és a Mestersége színész sorozat Psota Irénről szóló epizódjával. Tartsanak velünk.

Borítókép: Psota Irén portréja Készítette: Keleti Éva, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-851616

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője!

Új funkcióval bővült szolgáltatásaink sora, amelynek biztosan sokan fognak örülni. Mostantól bárki lehet Fotótárunk közösségi szerkesztője, tartsanak velünk a több mint 275 ezer kép birodalmába!

Kockásfülű nyúl, Vackor és a többiek: gyereknapra szeretettel!

Közeledik a gyereknap, e csalóka május utolsó vasárnapja. A megújult M3 egész héten számos műsorral kedveskedik a legkisebbeknek, és talán nem csak nekik.

Advent – célegyenesben a karácsonyi készülődés

Vágyakozunk a csend, a meghittség és a szeretetteljes légkör után, szerencsére számos hagyomány, szimbólum segít bennünket az ünnepi készületekben.