„A legnagyobb szerelmem a szakmám”

95 éve született a különleges orgánumú, jellegzetes karakterű, szenvedélyes és utánozhatatlan színművész, aki több mint száz színpadi darabban, számtalan filmben és tévéjátékban alkotott maradandót.

Kultúrsnack

2024.03.28 | olvasási idő: kb. 1 perc


Psota Irén, a hazai színháztörténet egyik legendás alakja 1929-ben született Budapesten. A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész feltűnő ruháival, kiemelkedő tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet. Szinte minden műfajban kipróbálhatta magát, klasszikus és kortárs drámában, operettben, kabaréban, musicalben és filmben is látható volt. Életszeretete, kisugárzása, önbizalma minden porcikájából áradt, egész lénye átszellemült egy-egy szerep megformálásakor.

Az Irma, te édes című darabban Horváth Tivadarral (MTI Fotó: Bartal Ferenc)
A Zorba című musicalben Bessenyei Ferenccel (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

„Az Irén jó a prózában, de mennyivel jobb, ha énekel” – mondták róla pályatársai. Nagyon tudott játszani a hangjával, úgy dalolt vérbő humorral vagy mély fájdalommal a különféle szerepeiben, hogy szinte elakadt a nézők lélegzete, amikor a színpadon hallották énekelni. A Madách Színház művésze tudta magáról, hogy a karizmája néha túl sok, erről így nyilatkozott egyszer: „Mindent óriási energiával csinálok, különben nem volna értelme. Engem a szerelmek, sikerek, kalandok, az őrültségek, a lángolások éltetnek. Meghalok és újjászületek. Mennybe megyek, aztán a pokolba. A végletek embere vagyok.”

Emlékezzünk együtt a Nemzet Színészére az m3.hu online csatornán az Elektra című tévéjátékkal és a Mestersége színész sorozat Psota Irénről szóló epizódjával. Tartsanak velünk.

Borítókép: Psota Irén portréja Készítette: Keleti Éva, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-851616

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Mesemaraton az 1960-as-'90-es évekből!

Hogy mivel kedveskedünk a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából? Egy időutazással, amelyen több évtized kedvenc magyar rajzfilmjeivel ismerkedhetnek meg. Közös kaland szülőknek és gyerekeknek, tartsanak velünk!

Akit a pálya a tenyerén hordozott

Tizennégy évesen kapta első filmszerepét, onnantól nem volt megállás. Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőt, Moór Mariannát.

Egyensúlyban színház és család között

Cseke Pétert, a többek közt Jászai Mari- és Kossuth-díjjal is kitüntetett színészt, rendezőt és színiigazgatót 70. születésnapján életéről és pályájáról gyűjtött érdekességekkel köszöntjük.

A Tisza szabályozása

A Tisza nem csak a Duna leghosszabb mellékfolyója, egyben Magyarország nemzeti folyama is, mely 962 kilométeres hosszának nagyobb részét hazánk területén kanyarogja végig. Évszázadokig ez az olykor kiszámíthatatlannak tűnő kanyargósság volt a gondok forrása.