„Isten áldásával!”

Így köszöntötték az Abigél sorozat Zsuzsanna testvérét alakító ma szülinapos Piros Ildikót, aki édesanyja beteljesületlen álmát váltotta valóra karrierjével.

Karakter

2022.12.23 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Kecskemétről származó színésznő 1947. december 23-án született. Tizenhárom éves volt, amikor elvesztette édesapját, ezután édesanyja egyedül nevelte őt és két lánytestvérét nagypapai segítséggel. Piros Ildikó kislánykorában balett-táncos, tanár és színésznő akart lenni. Ez mind beteljesült, hiszen 14 évig volt a Magyar Táncművészeti Főiskola színészijáték-tanára és a főiskola docense. Gyermekkorában sokat járt szavalóversenyekre, amelyeket szinte kivétel nélkül meg is nyert.

Tímár Bélával Tamási Áron Énekes madarak című darabjában (MTI Fotó: Keleti Éva)

A 16 éves Piros Ildikót édesanyja vitte el Budapestre egy szereplőválogatásra. A várakozó tömeget a ragyogó szépségű és megnyerő stílusú anyuka rögtön levette a lábáról, így amikor amiatt aggódott, hogy el kellene érniük a vonatukat vissza Kecskemétre, azonnal előreengedték őket. E történet jól illusztrálja a művész édesanyjának kiváló adottságait, amelyeket nem volt lehetősége a színpadon kamatoztatni, ám lánya minden elvárását túlszárnyalta. Arról, hogy mennyire hasonlítottak egymásra, a színésznő így nyilatkozott: „Én az utolsó ujjpercemig az édesanyám vagyok.”

Az ifjú tehetség elsőre felvételt nyert a Színművészeire, melynek legendáriuma szerint teljes nyugalomban üldögélt a felvételi előtt, és egy kosárból almát majszolt. Végül 1200 jelentkezőből 12-en jutottak Várkonyi Zoltán osztályába, ahol olyan társakkal végzett, mint Bodnár Erika, Sunyovszky Szilvia vagy Kern András. A diploma megszerzése után a Madách Színházba szerződött, ahol 37 évig játszott. Színházi szerepei közül kimagaslik Nyina megformálása Csehov Sirályában, ami azért is emlékezetes, mert e darab próbáin szerettek egymásba későbbi férjével, a Trepljovot alakító Huszti Péterrel. Színpadi munkássága mellett számtalan játék-és tévéfilmben szerepelt. Egyik leghíresebb szerepe Zsuzsanna az Abigélből.

Huszti Péterrel, Csehov Sirály című drámájának főpróbáján a Madách Színházban (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Kossuth-díjas színészházaspár három gyermeket nevelt fel. A szakma és a család összeegyeztetése nem volt könnyű feladat, főleg úgy, hogy gyakran egyszerre játszottak. Erre így emlékeztek vissza: „Két színésznek, úgy, hogy együtt játszanak, együtt készülnek szerepekre, ezt megoldani otthon, hogy ne erről szóljon az élet, hogy a gyerekeknek ne két színész legyen az anyja, meg az apja, ez nem volt egyszerű. De azt hiszem ez többé-kevésbé sikerült”.

Házaspárként és színészként való közös munkájukban megtalálták az egyensúlyt. Sosem beszéltek a színházról otthon, viszont a színpadon kiválóan működtek együtt. Erről így vallott Kerényi Imre rendező: „Rendkívül élvezem, hogy házaspárok így tudnak együtt játszani. Ez ritka, tudják miért? Mert valamelyik győzni szokott. Ebben a házasságban megőrizték a szuverenitásukat. Annak ellenére, hogy ők házaspár és nagyon sokat játszanak együtt, egyre jobban érdekli őket az együtt játszás, és az engem mint nézőt, rendezőt is lebilincsel.”

Almási Évával és Bencze Ilonával a Három nővér című drámában (MTI Fotó: Danis Barna)

Bár Piros Ildikó a legrangosabb elismeréseket, a Kossuth-és Jászai Mari-díjat vagy a Kecskemét díszpolgára címet is megkapta, manapság már inkább unokái töltik ki mindennapjait. Életéről így nyilatkozott: „Nem voltak soha álmaim, mert minden álmom hamarabb beteljesült, mielőtt még gondolhattam volna rá…”

Születésnapja alkalmából több műsorral köszöntjük Piros Ildikót az MTVA Archívum m3.hu oldalán. A színművésznő olyan közönségkedvenc alkotásokban lesz látható, mint a Kisváros és a Fekete város című tévéfilmsorozatok, valamint a Galopp a vérmezőn című színházi darab. Piros Ildikónak boldog születésnapot, Önöknek pedig jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: A Hogy volt? című műsor felvételén 2014-ben. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-528648

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Galambos, Psota, Darvas, Sztankay

Kell még bármit mondanunk ilyen impozáns névsor mellé? Akinek a neveket olvasva nem jutna eszébe azonnal az M3.hu programjára kapcsolni, annak mutatjuk, milyen műsorokban láthatja a sztárokat ezen a héten.

A pisai ferde torony

Tizenegy évig tartó rekonstrukció után húsz esztendeje, 2001. december 15-én nyílt meg a turisták előtt a pisai ferde torony.

Aki világsztár táncos-komikus lehetett volna, mégis hazatért

Ifj. Latabár Árpádot magas termete és lenyűgöző színpadi mozgása emelte a legnagyobbak közé, holott egy közismert színészdinasztia tagjaként, közkedvelt fivére árnyékában nem volt könnyű dolga. 120 éve született a Mágnás Miska legendás Mixi grófját is alakító színművész.

Keleti Ágnes 100 éves!

„Engem a sport erőssé, bátorrá és kitartóvá nevelt” – vallja a magyar tornasport koronázatlan királynője, ötszörös olimpiai bajnok, máig a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolónk, a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese.