Pilinszky 100

Száz esztendeje, 1921. november 27-én született Budapesten Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő, a XX. századi magyar költészet egyik legnagyobb alakja.

Karakter

2021.11.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


Felmenői között franciák, németek, lengyelek is voltak. Egyik nagynénje a szervita rend főnöknője, egy leánynevelő intézet igazgatója volt. Gyermekkora apácák és fiatalkorú prostituáltak között telt. A piarista gimnáziumban már költőnek készült. Az egyetemen előbb jogot, majd művészettörténetet hallgatott, de diplomát nem szerzett. Első verseit a Napkelet, a Vigilia és az Élet közölte, ez utóbbinak segédszerkesztője is volt.

Pilinszky János 1980-ban (MTI Fotó: Molnár Edit)

1944-ben behívták katonának. Németországban testközelből láthatta a legmélyebb emberi nyomorúságot, a koncentrációs táborok világát, ami költészetének egyik alapélménye lett. 1945 őszén tért haza, 1946-tól az Újhold című folyóirat társszerkesztője volt, de szoros szellemi és személyes szálak fűzték a Vigiliához és a Válaszhoz is. Első kötete, a „Trapéz és korlát” a Szent István Társulat kiadásában jelent meg, elnyerte érte a Baumgarten-díjat. 1947-48-ban ösztöndíjasként Rómában tartózkodott.

A Baumgarten-díj átadása 1947 januárjában. A díjazottak (balról jobbra): Csorba Győző, Szabolcsi Bence, Pilinszky János, Faragó László, Hajnal Anna és Kassák Lajos (MTI Fotó)

Vallásossága és „pesszimizmusa” miatt kiszorították az irodalmi életből, éveken keresztül korrektorként dolgozott. Következő kötete, az „Aranymadár” 1957-ben jelent meg, ekkor lett az Új Ember katolikus hetilap belső munkatársa. Haláláig nagyrészt itt jelentek meg tárcái, művészetkritikai írásai, teológiai és filozófiai elmélkedései.

Egy férfi Új Embert vásárol az újságosbódénál (MTI Fotó: Kovács Sándor)

„Harmadnapon” (1959) című kötetének verseiben a háború, az embertelenség, a holokauszt borzalmait örökítette meg. A hatvanas évektől kezdve egyre többet utazott külföldre, nemzetközi elismertségét kiváló fordítóknak köszönhette, franciára Pierre Emmanuel, angolra Ted Hughes fordította, akinek meghívására Londonba is eljutott.

Otthonában (MTI Fotó: Molnár Edit)

1971-ben József Attila-, 1980-ban Kossuth-díjat kapott. Sorra jelentek meg kötetei (Szálkák, Végkifejlet, Tér és kapcsolat, Kráter), a versek mellett írt forgatókönyvet „Rekviem” címmel. Drámái az 1974-es „Végkifejlet” című kötetében szerepelnek először, „Életképek” című színművét 1980-ban mutatták be az Egyetemi Színpadon.

A Kossuth-díj átadásakor, 1980. április 2-án (MTI Fotó: Urbán Nándor)

1976-tól nem írt több verset, a széppróza foglalkoztatta. 1977-ben adta közre a „Beszélgetések Sheryl Suttonnal” című kötetét, és haláláig dolgozott az „Önéletrajzaim” munkacímet kapott regényén, amelynek csak három fejezetével készült el. Önpusztító életet élt, láncdohányos volt, sokat ivott, literszámra fogyasztotta a feketekávét.

A számtalan elszívott cigaretta egyike (MTI Fotó: Molnár Edit)

Gyakran nevezték katolikus költőnek, amit ő a „költő vagyok és katolikus” kijelentéssel hárított el magától. Világlátásában, verseiben és egyéb írásaiban is tetten érhető az isteni megváltásba, a kegyelembe, a szeretetbe vetett hite, a bűnösök, az elesettek iránt érzett részvéte, de a létbe vetettség szorongató élménye, a magány feloldhatatlan érzése is.

Emléktáblája a Centrál Kávéház falán (Róka László felvétele)

Utolsó évei nagy részét Velemben és Székesfehérváron töltötte. Szívinfarktusban hunyt el Budapesten 1981. május 27-én. Művei jelentős hányada csak halála után jelent meg kötetbe gyűjtve, 1998-ban a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja lett.

Borítókép: Budapest, 1980. március 1. Pilinszky János otthonában. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Molnár Edit. Azonosító: MTI-FOTO-883672

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Törékeny alkathoz meglepő orgánum

Káldi Nóra bársonyosan mély hangját bármikor fel tudnánk idézni, pedig már 1993 óta nincs köztünk. Az Erzsébet- és Jászai Mari-díjas színésznő ma lenne 80 éves.

MÁV Szimfonikus Zenekar online elérhető műsorai

Az MTVA és a MÁV Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.

Kis autók, nagy remények

A kicsi kocsi praktikus. Mindig divatos. Megújuló reményekkel kikövezett a hazai miniautó-fejlesztés rögös útja. A pálya a „motorizált cipőtől” a Puliig ível.