Pannonhalma

Huszonöt esztendeje, 1996. december 11-én került fel az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete az UNESCO kulturális világörökségek listájára.

Városi séták

2021.12.11 | olvasási idő: kb. 2 perc


A dunántúli Győrszentmárton közelében lévő Szent Márton-hegyen létesített benedekrendi apátságot a honfoglalás után száz évvel, 996-ban Géza fejedelem alapította, és Szent István idején lett a magyarországi Benedek-rend központja. A Tours-i Szent Márton tiszteletére alapított monostor egyidős a magyar államisággal. Többször átépített templomának egyes részei még első királyunk idejéből valók. Az apátság a XVI. századtól nyert főapátsági rangot. Középkori története során végig élvezte a királyok támogatását.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság temploma, előtérben a rekonstruált középkori várfalakkal (MTI Fotó: Járai Rudolf)

Független volt a magyar egyházszervezettől is, közvetlenül a pápának rendelték alá. A pannonhalmi apátság fennállása során széles körű nemzetközi kapcsolatokat épített ki, számottevő kulturális értékeket halmozott fel. Ezek közül is kiemelkedő könyvtára, amely a történelem viharait leginkább megsínylette: a törökök elől Győrbe, majd Pozsonyba kellett menekíteni, a „kalapos király”, II. József idején pedig, a rend feloszlatása után, más egyházi javakkal együtt elárverezték.

A főapátság könyvtára (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A XIX. század fordulatot jelentett a főapátság életében, ekkor vált a bencés rend hivatásos tanító renddé. Az 1990-es években folyó építészeti rekonstrukcióval egyidejűleg a főapátság területén újabb értékes régészeti leletek, köztük freskók is előkerültek. A főapátság, a Szent Márton-hegyi monostor, mai népszerű – Pannonhalma – nevét a nyelvújítás korában Guzmics Izidor bencés apát, költő adta, de Kazinczy Ferenc révén terjedt el.

Húsvéti körmenet (MTI Fotó: Cser István)

A pannonhalmi épületegyüttes magában foglalja a mintegy ezer éve épült szentély alapfalait, a XIII. században emelt bazilikát, a késő gótikus kerengőt, a XVIII–XIX. századi kolostorépületet, a klasszicista könyvtárat, s végül – 1943 óta – a gimnáziumot. A természeti környezetébe illeszkedő Pannonhalmi Főapátság tükrözi a rend ezeréves történeti múltra visszatekintő fejlődését. A monostor jellegzetes elhelyezkedésében, egyedi struktúrájában, táji kapcsolatrendszerében összefonódik a természeti és az épített környezet. 

Az apátság gótikus kerengőjének egyik ablakrészlete (Jászai Csaba felvétele)

A nagyrészt helyreállított Bencés Főapátság 1996-ban ünnepelte millenniumát, amikor is II. János Pál pápa ebből az alkalomból Győrbe és Pannonhalmára látogatott. 1997-ben, Szent Márton halálának 1600. évfordulóján szobrot szenteltek. A szobor a pannóniai születésű védőszentet, Tours egykori püspökét ábrázolja.

Borítókép: Budapest, 1965. május 8. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesének látképe. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Járai Rudolf. Azonosító: MTI-FOTO-C__JA19650508029

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

Kétszázötven éve tippelünk és reménykedünk

Mária Terézia császárnő és királynő 1762. március 26-án császári pátensben engedélyezte a genovai lottót, Budán 1770. szeptember 2-án rendezték meg az első lottósorsolást.

Viszlát, óév! Itt az Újév!

Régi babona, hogy az év utolsó éjjelén zajkeltéssel, lármázással elűzhetők a felhalmozódott gondok és e sötét időszakban lesben álló gonosz szellemek.

Tiszai árvíz

Másfél évtizede vízszintrekordok dőltek meg, amikor a 2006-os árvíz során hazánk négy nagy folyójának - a Duna, a Tisza, a Körös és a Maros - árhulláma egy időben találkozott.