Pannonhalma

Huszonöt esztendeje, 1996. december 11-én került fel az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete az UNESCO kulturális világörökségek listájára.

Városi séták

2021.12.11 | olvasási idő: kb. 2 perc


A dunántúli Győrszentmárton közelében lévő Szent Márton-hegyen létesített benedekrendi apátságot a honfoglalás után száz évvel, 996-ban Géza fejedelem alapította, és Szent István idején lett a magyarországi Benedek-rend központja. A Tours-i Szent Márton tiszteletére alapított monostor egyidős a magyar államisággal. Többször átépített templomának egyes részei még első királyunk idejéből valók. Az apátság a XVI. századtól nyert főapátsági rangot. Középkori története során végig élvezte a királyok támogatását.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság temploma, előtérben a rekonstruált középkori várfalakkal (MTI Fotó: Járai Rudolf)

Független volt a magyar egyházszervezettől is, közvetlenül a pápának rendelték alá. A pannonhalmi apátság fennállása során széles körű nemzetközi kapcsolatokat épített ki, számottevő kulturális értékeket halmozott fel. Ezek közül is kiemelkedő könyvtára, amely a történelem viharait leginkább megsínylette: a törökök elől Győrbe, majd Pozsonyba kellett menekíteni, a „kalapos király”, II. József idején pedig, a rend feloszlatása után, más egyházi javakkal együtt elárverezték.

A főapátság könyvtára (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A XIX. század fordulatot jelentett a főapátság életében, ekkor vált a bencés rend hivatásos tanító renddé. Az 1990-es években folyó építészeti rekonstrukcióval egyidejűleg a főapátság területén újabb értékes régészeti leletek, köztük freskók is előkerültek. A főapátság, a Szent Márton-hegyi monostor, mai népszerű – Pannonhalma – nevét a nyelvújítás korában Guzmics Izidor bencés apát, költő adta, de Kazinczy Ferenc révén terjedt el.

Húsvéti körmenet (MTI Fotó: Cser István)

A pannonhalmi épületegyüttes magában foglalja a mintegy ezer éve épült szentély alapfalait, a XIII. században emelt bazilikát, a késő gótikus kerengőt, a XVIII–XIX. századi kolostorépületet, a klasszicista könyvtárat, s végül – 1943 óta – a gimnáziumot. A természeti környezetébe illeszkedő Pannonhalmi Főapátság tükrözi a rend ezeréves történeti múltra visszatekintő fejlődését. A monostor jellegzetes elhelyezkedésében, egyedi struktúrájában, táji kapcsolatrendszerében összefonódik a természeti és az épített környezet. 

Az apátság gótikus kerengőjének egyik ablakrészlete (Jászai Csaba felvétele)

A nagyrészt helyreállított Bencés Főapátság 1996-ban ünnepelte millenniumát, amikor is II. János Pál pápa ebből az alkalomból Győrbe és Pannonhalmára látogatott. 1997-ben, Szent Márton halálának 1600. évfordulóján szobrot szenteltek. A szobor a pannóniai születésű védőszentet, Tours egykori püspökét ábrázolja.

Borítókép: Budapest, 1965. május 8. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesének látképe. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Járai Rudolf. Azonosító: MTI-FOTO-C__JA19650508029

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 309 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

"Én több vagyok, mint az apám, és kevesebb, mint a fiam..."

Három generációt kapcsol össze, a játék mindháromban rendkívül fontos volt. Benedek Miklós, aki a (szín)játékot is komolyan veszi, ma 75 éves.

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Tolnay Klárira emlékezünk

25 éve távozott a sokoldalú kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legendái közé, és akinek intellektusát, humorát és humanizmusát azóta is szeretettel emlegetik. Fotóválogatásunkkal az ő alakját idézzük meg.

Bonvivánból színészlegenda

A 35 éve távozott kétszeres Jászai Mari-díjas színészmesterre, Tomanek Nándorra emlékezünk, akinek pályája szokatlanul későn indult.