Az élet szerelmese

Születésének 75. évfordulóján emlékezünk a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművészre, Oszter Sándorra, akit betyárként ismert meg az ország, de volt gyártulajdonos és autóversenyző is.

Karakter

2023.09.02 | olvasási idő: kb. 3 perc


A győri származású művész még színészhallgatóként lett országszerte híres a Rózsa Sándor című tévésorozat főszerepe révén. A forgatás megkezdése előtt hat hónappal Szinetár Miklós rendező állította meg a főiskola folyosóján a fiatal színésztanoncot azzal, hogy másnap jelenjen meg a lovardában és tanuljon meg lovagolni. Oszter kérdés nélkül engedelmeskedett, és nemcsak lovagolni, hanem a lovakkal bánni is megtanult. Így eshetett meg, hogy a forgatás kezdetéig nem is tudta, hogy ő lesz a sorozat címszereplője. 

Rózsa Sándorként 1970-ben (MTI Fotó: Lajos György)

Oszter Sándor a betyár szerepének nemcsak hírnevét, hanem a lovak iránti szenvedélyét is köszönhette. Emellett később is szívesen vállalt olyan szerepeket, amelyek kaszkadőri képességeket is igényeltek, bár gimnazistaként a humán tárgyakban jeleskedett. Irodalmi versenyeket nyert, és egy történelmi pályaműve automatikus felvételét jelentette a bölcsészkarra, jelentkezését azonban a színművészetire is beadta, ahová szintén felvették. Színészként 1971-ben diplomázott, és színpadi karrierjét a Vígszínházban kezdte meg. 1978-tól 2008-ig egy háromévados szünet kivételével a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, majd pályafutását a Békéscsabai Jókai Színház színészeként fejezte be. Számos kiemelkedő színpadi alakítása közül Shakespeare Othellójának megformálása a leginkább említésre méltó.

A Nemzeti Színház színpadán 1983-ban (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

A mozivásznon még szintén főiskolásként 1969-ben az Agitátorok című drámában bukkant föl először, a Rózsa Sándor sikere után pedig egyfolytában képernyőn volt. A közönség többek közt olyan mozifilmekből és televíziós produkciókból emlékezhet rá, mint a 80 huszár, a Jób lázadása, az Egy srác fehér lovon, az Ida regénye, a Lili bárónő vagy a Mint oldott kéve című sorozat. Számtalanszor hasznát látta a kaszkadőri képzésnek, de legérdekesebb lovas élményének mégsem egy filmbéli emlékét, hanem azt tartotta, hogy Magyarország egyik leghíresebb versenylovát, Imperiált is meglovagolhatta egy alkalommal. Bár más színészekhez képest kevesebb szinkronszerepet vállalt, mégis olyan világsztárokat szólaltathatott meg, mint Terence Hill, Steve McQueen, Burt Reynolds vagy Kirk Douglas.

Venczel Verával az Ida regénye című film forgatásán (MTI Fotó: Komáromy Gábor)

Oszter Sándor Failoni Donatella olasz-magyar származású zongoraművésszel kötötte össze életét, leányuk, Oszter Alexandra édesapja nyomdokait követve szintén a színészmesterséget választotta. Oszter imádott élni és mindent kipróbálni, amire csak lehetősége adódott. Szenvedélyes vadászként egy egész vadászkastély birtokosa lett, de gyermekkori álmát, az autóversenyzést is valóra váltotta, mikor 2013-ban 65 évesen Fehérvári Csaba navigátoraként részt vett a Mecsek-ralin. Rövid ideig tulajdonosa volt a parádsasvári üveggyárnak, de hamar be kellett látnia, hogy a gyárigazgatóság nehezen összeegyeztethető színészi munkájával, így kénytelen volt túladni az üzemen. Boldog nagypapa és aktív színész volt, amikor 2021. október 29-én váratlanul elhunyt balatoni házában szívroham következtében. Néhány nappal később a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra, vadásztársa és jó barátja, Bodrogi Gyula búcsúztatta. 

Oszter Sándor és lánya, Alexandra 2015-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

A színművészre az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n az Ötcsillagos találkozások című portrésorozat neki szentelt epizódjával, valamint a Napforduló és a Bűnügy, lélekelemzéssel című filmekkel emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Oszter Sándor színművész MTI Fotó Készítette: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-484246

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.

Akit a pálya a tenyerén hordozott

Tizennégy évesen kapta első filmszerepét, onnantól nem volt megállás. Születésnapján köszöntjük a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőt, Moór Mariannát.

Játék és muzsika 10 percben 40 éven át

Kívül műsorvezető, belül költő, zongoraművész, újságíró, szerkesztő. Interjúrészletekből rajzoljuk ki Czigány György életét és pályáját.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.