Legnagyobb könyvtárunk útja a Budavári Palotáig

220 éve, 1802. november 25-én kelt Magyarország első nyilvános nemzeti közgyűjteménye és közintézménye, a mai nevén Országos Széchényi Könyvtár alapító okirata.

Kultúrsnack

2022.11.25 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az Ómagyar Mária-siralom az Országos Széchényi Könyvtárban (MTI Fotó: Pólya Zoltán)

Az intézmény létrejöttét gróf Széchényi Ferencnek köszönhetjük, aki eredetileg Bibliotheca Regnicolarisnak kívánta elnevezni, és saját gyűjteményét ajánlotta fel, továbbá időt és pénzt nem kímélve kutatta fel nemzeti kincseinket akár külföldön is. A könyvtár 1803-as megnyitásakor mintegy 13000 nyomtatott könyvvel és 1200 kézirattal, valamint térképekkel, nyomatokkal, érmékkel várta látogatóit. Indulásakor magánadományok, jelenleg pedig a kötelespéldány-rendszere teszi lehetővé a folyamatos gyarapodást. Ennek köszönhetően már több millió darabos állományával országunk egyik legteljesebb közgyűjteménye. 

Az Országos Széchényi Könyvtár olvasóterme 1985-ben (MTI Fotó: Rokob Péter)

A közintézménnyé válás útján az egyik fontos lépés volt, hogy a könyvtár fenntartásának költségeit a magyar társadalom vállalta magára. Ekkor még Széchényi Könyvtár néven létezett, nem sokkal később azonban az újonnan létrehozott Nemzeti Múzeum keretébe illesztették be, mikortól is Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtár lett a neve. Ebben az időben a Magyar Nemzeti Múzeum épületében foglalt helyet a gyűjtemény. Végül 1949-ben lett újra önálló intézmény, és vette fel a mai nevét, 1985-től pedig kiköltözött a Budavári Palota F épületébe.

Borítókép: Országos Széchényi Könyvtár MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba, Azonosító: MTI-FOTO-BJASZ20190214024

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szabad egy táncra, Psota Irén?

Róna Viktor tizenévesen az Operaház balettkarának tagja lett, később világkarriert futott be. A párizsi Opera és a milánói Scala mestere volt, rajzolt neki Picasso, barátkozott vele Nurejev. Erzsébet királynő és Kennedy előtt is fellépett a 85 éve született Kossuth- és Liszt-díjas érdemes és kiváló művész.

Itt a nyár, indul a strandszezon!

Néhány percben hangolódjunk az év legmelegebb évszakára, hiszen nyakunkon a nyár, a polcokon már készenlétben a nyári öltözet és az ehhez tartozó egyéb kiegészítők. Merüljünk most alá ezzel a kis visszatekintővel, a felszínen pedig a strapabíró Palma gumimatracok tartanak majd!

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

Az ember, aki táviratban gúnyolta ki Sztálint

Ezen a napon született Királyhegyi Pál író, akit a humor átsegített a nehéz pillanatokon.