Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!

Kvíz

2021.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Hazánkat olyan országok előzik meg, mint az Amerikai Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Olaszország és Németország. Már az 1896-ban rendezett első, athéni olimpián indultak magyar sportolók. Mivel az I. világháború vesztesei közé tartoztunk, 1920-ban nem hívták meg az országot a belgiumi Antwerpenbe, holott ez eredetileg magyar olimpia lett volna, mert a háború kitörése előtt Budapest nyerte el a rendezés jogát. Hazánk az 1984. évi Los Angeles-i olimpián sem képviseltette magát, mert a Szovjetunió nyomására – több más szocialista országgal együtt – csatlakozott a játékok bojkottjához.

Az idei rendhagyó olimpia lesz: a koronavírus-járvány miatt üres széksorokkal rendezik meg a versenyeket. A tokiói játékok megkezdődése előtt érdemes felfrissíteni a magyar olimpiai aranyakról szerzett tudásunkat. A 176 magyar olimpiai aranynak – a csapatsportágaknak köszönhetően – több mint 300 gazdája van. A sok bajnok közül csak néhányról eshet szó kvízünkben, és archívumunkból nem a közelmúltból, hanem a régebbi időkből választottunk néhány felvételt. Ezúttal is három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Helsinki, 1952. augusztus 7. Az olimpián résztvevő nemzetek zászlajai a Helsinki nyári olimpia záróünnepségén a Helsinki Olimpiai Stadionban. MTI Fotó/Magyar Fotó

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Kukori és Kotkoda - kvíz

Kukori és Kotkoda nemcsak a baromfiudvaron csipegették a magokat, hanem a televízió képernyőjén is feltűntek. A gyerekek azonnal a szívükbe zárták a kapirgáló mesefigurákat.

Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Tündérország mindenki előtt nyitva áll

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben szeptember 30-át a népmese napjává nyilvánította. A dátum Benedek Elek születésnapja, egyúttal tisztelgés „a nagy mesemondó” előtt, aki mindenkinél többet tett a magyar népmesék megőrzésért.

Az utolsó aranyágacska

Árpád vezértől származtatjuk azt a dinasztiát, amely 1301-ig fejedelmeket és királyokat adott a magyar trónra. Ez az időszak teremtette meg a magyarság számára azt a jogot, hogy végérvényesen és visszavonhatatlanul a keresztény Európa részévé váljon, múltja és jelene összefonódjon egész Európa történelmével.