Olimpiai fejtörő

A XXXII. nyári olimpiai játékok megkezdése előtt Magyarország az aranyérmesek rangsorában – 176 bajnoki címmel – az előkelő nyolcadik helyen szerepel. Lássuk, Ön mennyit tud egykori bajnokainkról!

Kvíz

2021.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Hazánkat olyan országok előzik meg, mint az Amerikai Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Olaszország és Németország. Már az 1896-ban rendezett első, athéni olimpián indultak magyar sportolók. Mivel az I. világháború vesztesei közé tartoztunk, 1920-ban nem hívták meg az országot a belgiumi Antwerpenbe, holott ez eredetileg magyar olimpia lett volna, mert a háború kitörése előtt Budapest nyerte el a rendezés jogát. Hazánk az 1984. évi Los Angeles-i olimpián sem képviseltette magát, mert a Szovjetunió nyomására – több más szocialista országgal együtt – csatlakozott a játékok bojkottjához.

Az idei rendhagyó olimpia lesz: a koronavírus-járvány miatt üres széksorokkal rendezik meg a versenyeket. A tokiói játékok megkezdődése előtt érdemes felfrissíteni a magyar olimpiai aranyakról szerzett tudásunkat. A 176 magyar olimpiai aranynak – a csapatsportágaknak köszönhetően – több mint 300 gazdája van. A sok bajnok közül csak néhányról eshet szó kvízünkben, és archívumunkból nem a közelmúltból, hanem a régebbi időkből választottunk néhány felvételt. Ezúttal is három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Helsinki, 1952. augusztus 7. Az olimpián résztvevő nemzetek zászlajai a Helsinki nyári olimpia záróünnepségén a Helsinki Olimpiai Stadionban. MTI Fotó/Magyar Fotó

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Ördöngös dudások öröksége

A dudás el sem kezdett játszani addig, míg az első korty pálinkát a dudájába ne fújta volna: lelket lehelt belé. A magyar dudás örökséget kevesen viszik tovább, az utolsók nyomába beavatottak léptek, az élen Csoóri Sándor népzenésszel, a Magyar Dudazenekar alapítójával.

Keleti Ágnes 100 éves!

„Engem a sport erőssé, bátorrá és kitartóvá nevelt” – vallja a magyar tornasport koronázatlan királynője, ötszörös olimpiai bajnok, máig a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolónk, a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese.

„Deres, darás december”

Beköszöntött a tél, a rövidülő nappalok és az egyre zordabb időjárás arra ösztönöz bennünket, hogy bekuckózzunk és töltsünk több időt szeretteinkkel. Az adventi időszak kezdetén ehhez szeretnénk ötleteket adni, tartsanak velünk!

Verkli – amit „szívvel kell tekerni”

Miközben szólt a verkli, Budapest észrevétlen világvárossá növekedett. Molnár Ferenc is verkliszóval indította 1889-ben játszódó regényét, A Pál utcai fiúkat.