New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

Városi séták

2021.08.25 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az eklektikus stílusú, négyemeletes épület Hauszmann Alajos tervei alapján épült. A mennyezetfestményeket Eisenhut Ferenc, Lotz Károly és Magyar-Mannheimer Gusztáv készítette. A fáklyákat és a világítótesteket – tizennégy bronz faunalakot –, valamint a belső szobordíszeket Senyei Károly alkotta.

A New York Palota a századfordulón

A historizáló eklektika jegyében kialakított kávéházban minden márványból, bronzból, selyemből és bársonyból volt, a belső tér tagolását csavart oszlopokkal oldották meg, a mennyezetről velencei csillárok ontották a fényt. A földszint körúti oldalán üzlethelyiségeket alakítottak ki, az első emeletet a biztosító társaság használta, a második emeleten volt a hírneves Otthon-kör, a magyar írók és hírlapírók „szövetsége”, a harmadik és a negyedik emelet hátsó traktusain ötszobás luxuslakásokat építettek.

A kávéház fényűző belső tere

Az éjjel-nappal nyitva tartó kávéház szinte azonnal az írók és a művészvilág törzshelye lett. Itt volt a legendás Nyugat szerkesztőinek-szerzőinek második otthona, a Pesti Napló szerkesztőségének törzsasztala, a félelmetes kritikusok a „veseasztal” körül tanyáztak, később a filmesek a Dohány utcai karzaton érezték otthon magukat, itt volt a képzőművészek „napközije” is. A lenti „mélyvízben” a hírességek pompás ételeket fogyasztottak, illetve kártyaszenvedélyüknek adóztak.

A „mélyvíz” a húszas-harmincas években (MTI Fotó: Haár Ferenc)

A II. világháborúban súlyosan megrongálódott épületet helyreállították, szobrait újrafaragták. Az emeleteken lapszerkesztőségek kaptak helyet, itt volt a Pallas Lap- és Könyvkiadó központja, de sportszerüzlet és IBUSZ-iroda is működött az épületben.

Az esős Nagykörút a New York Kávéháznál (MTI Fotó: Kovács Géza)

Az 1947-ben bezárt kávéház 1954-ben Hungária néven nyílt újra, majd reprezentatív étteremmé alakult. Műemléki helyreállítása 1975-ben készült el, 1990-ben visszakapta az eredeti New York Kávéház és Étterem nevet. A New York Palota az 1990-es évek elején bezárt, az épületet csaknem egy évtizedig nem tudták értékesíteni.

Senyei Károly egyik faunja a Nagykörúton

2001-ben az olasz Boscolo csoport vette meg az épületet, és a szálloda 2006-ban ötcsillagos luxusszállodaként nyitott meg újra, földszintjén az egykori pompát idéző Budapesti New York Kávéházzal. A rekonstrukciót 2007-ben Europa Nostra medállal díjazták, és elnyerte a Budapesti Építészeti Nívódíjat is, 2013-ban megkapta az év szállodája címet. A New York Kávéház 2011-ben és 2013-ban elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet.

A New York Palota felújított homlokzata (Jászai Csaba felvétele)

Borítókép: Budapest, 1900 körül. A New York Életbiztosító Társaság palotája az Erzsébet körút és a Dohány utca sarkán a XIX. század végén. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-749070.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 303 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Ezredévi kiállítás és a kontinens első földalatti vasútja

1896. május 2-án nyílt meg Budapesten a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójának megünneplésére a millenniumi kiállítás, és ugyanezen a napon indult meg a rendszeres forgalom Európa (London után) második és a kontinens első földalatti vasútján.

Magyar rejtvényfejtők napja

Február 3-án ünnepeljük a magyar rejtvényfejtők napját annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin, amely vasárnaponként került az újságárusokhoz, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap.

Jancsó Miklós és Monica Vitti olaszos vitája

A száz éve született Jancsó Miklós beírta nevét a magyar és nemzetközi filmművészet maradandó alkotói közé. Olaszországi munkái olykor mégis váratlan vihart kavartak.

Sakkozzunk bárhol, bármikor!

Sakkozni jó mulatság, és nem csak a sakk világnapján! Érdekes képeken mutatjuk, hogy miért!