A népviselet napja

Hrágyel Dóra pedagógus ötlete nyomán az „Egy nap népviseletben” című kezdeményezésből nőtte ki magát és vált nemzetközivé a népviselet napja, amelyhez napjainkban évről évre egyre többen csatlakoznak a világ minden tájáról.

Múltidő

2024.04.24 | olvasási idő: kb. 1 perc


2015 óta ünnepeljük, azaz viszonylag újnak mondható jeles napunk a népviselet napja április 24-én. Célja, hogy megmutassa határon innen és túl, hogy milyen gyönyörű népviseletek léteznek. Az ünnep kezdeményezőinek örömére egyre több magánszemély és intézmény csatlakozik évről-évre az eseményhez, így színesítve ezt a tavaszi napot. E nap küldetése, hogy „felhívjuk a figyelmet a népviseletek szépségére, változatosságára, közös értékeinkre”. Képválogatásunkban egy csokorra való népviseletet nyújtunk át olvasóinknak a teljesség igénye nélkül. Kellemes lapozgatást!

1. Legéndi népviseletbe öltözött asszonyok (MTI Fotó: Fényes Tamás) 
2. Matyó népviseletbe öltözött menyasszony (MTI Fotó: Birgés Árpád)
3. Palóc népviseletbe öltözött lányok (MTI Fotó: Jármai Béla)
4. Fiatal lányok sárközi népviseletben (MTI Fotó: Bojár Sándor)
5. Rábaközi népviseletbe öltözött népi együttes (MTI Fotó: Fényes Tamás)
6. Sióagárdi népviseletbe öltözött lányok (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
7. Kalocsai népviseletbe öltözött lányok (MTI Fotó: Bogár Lajos)
8. Matyó népviseletbe öltözött lányok (MTI Fotó: Mező Sándor)
9. Fiatal fiúk kalocsai népviseletben (MTI Fotó: Potzmann János)
10. Fejkendős fiatal nő, dejtári népviseletben (MTI Fotó: Gere László)
11. Rimóci népviseletbe öltözött anya gyermekével (MTI Fotó: Vadas Ernő)
12. Kékfestőbe öltözött mezőkövesdi asszonyok (MTI Fotó: Vadas Ernő)

 

Borítókép: Matyó népviselet Mezőkövesden Tulajdonos: Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Birgés Árpád Azonosító: MTI-FOTO-C_PAD19630727016

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.

„Ügyeletes szürkéből” a Nemzet Színésze

Születésnapján köszöntjük a többek közt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, Csomós Marit, aki körül 1975-ben kezdett izzani a levegő.

A legmagyarabb múzeum - svéd mintára

55 éve indult el a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fejlesztése. Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma 63 hektáron mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, kultúráját.