Nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus 5-én tartják világszerte a sör napját, amely egy kis amerikai sörözőből indult világhódító útjára, de maga a sörivás hagyománya már többezer éves.

Kultúrsnack

2022.08.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


Sörgyári dolgozó, 1988 (MTI Fotó: Krista Gábor)

A sör világszerte és hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy külön napot szenteltek ennek az italnak, amely szinte egyidős az emberiséggel. Baráti találkozók, fesztiválok, koncertek, sportesemények, ünnepek... szinte nincs olyan program, ahol ne kerülne elő ez a nedű. Számtalan fajtája létezik, az alkoholmentestől kezdve az ízesítetten, kézművesen, világoson, barnán, édesen, keserűn át a házi főzésű sörökig. Mikor ünnepelnénk a nyár egyik kedvenc szomjoltóját, ha nem nyáron? A világnap célja a sört ünneplő baráti közösségek összehozása, a sörkészítők és felszolgálók megünneplése, valamint a sörbarát nemzetek egyesítése.

Építőmunkások az újjáépülő Erzsébet hídon, 1964 (MTI Fotó: Bara István)

A mértékletes sörfogyasztásnak még pozitív hatása is lehet egészségünkre, ugyanakkor a hosszú távú, folyamatos alkoholfogyasztás kifejezetten káros, szóval mindenképpen ügyeljünk a mértékre!

Végezetül egy mondás a sokból, ami a sörről született: Aki okosan tud inni, az élni is tud.

Egészségünkre!

Borítókép: Sörfesztivál életkép 1990-ben MTI Fotó: Kozma István Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-914175

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Józsika, a legendás hang

Hacser Józsa kétszeres Jászai Mari-díjas művészre, az egyik legkülönlegesebb hangú színésznőnkre emlékezünk halálának 10. évfordulóján.

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén: Mátyás-templom

A templom egykori gótikus alakját Schulek Frigyes tervei alapján állították vissza, és 1896. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján szentelték fel.

Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.