Nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus 5-én tartják világszerte a sör napját, amely egy kis amerikai sörözőből indult világhódító útjára, de maga a sörivás hagyománya már többezer éves.

Kultúrsnack

2022.08.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


Sörgyári dolgozó, 1988 (MTI Fotó: Krista Gábor)

A sör világszerte és hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy külön napot szenteltek ennek az italnak, amely szinte egyidős az emberiséggel. Baráti találkozók, fesztiválok, koncertek, sportesemények, ünnepek... szinte nincs olyan program, ahol ne kerülne elő ez a nedű. Számtalan fajtája létezik, az alkoholmentestől kezdve az ízesítetten, kézművesen, világoson, barnán, édesen, keserűn át a házi főzésű sörökig. Mikor ünnepelnénk a nyár egyik kedvenc szomjoltóját, ha nem nyáron? A világnap célja a sört ünneplő baráti közösségek összehozása, a sörkészítők és felszolgálók megünneplése, valamint a sörbarát nemzetek egyesítése.

Építőmunkások az újjáépülő Erzsébet hídon, 1964 (MTI Fotó: Bara István)

A mértékletes sörfogyasztásnak még pozitív hatása is lehet egészségünkre, ugyanakkor a hosszú távú, folyamatos alkoholfogyasztás kifejezetten káros, szóval mindenképpen ügyeljünk a mértékre!

Végezetül egy mondás a sokból, ami a sörről született: Aki okosan tud inni, az élni is tud.

Egészségünkre!

Borítókép: Sörfesztivál életkép 1990-ben MTI Fotó: Kozma István Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-914175

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Lechner Ödön – a magyar építészeti szecesszió megteremtője

Sajátos nemzeti stílus kialakításán fáradozott, a magyar mellett keleti, főleg indiai népművészeti motívumokat alkalmazott, a korszerű építészeti törekvések európai rangú képviselője volt.

Gépjárművek a rendszerváltás előtt

Negyven-ötven esztendeje – ha akarta, ha nem – mindenki jól ismerte az autótípusokat. Az ok egyszerű: kevés volt belőlük.

Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Az olvasás világnapja

Szeptember 8-án tartják világszerte az olvasás világnapját, melynek célja, hogy felhívja az írás-olvasás fontosságára a figyelmet.