Nemzetközi Duna-nap

A Duna a Kárpát-medence „ütőere”, a legnemzetközibb folyó: tíz országon halad keresztül. A nemzetközi Duna-napon megmutatjuk, miért és mennyire szeretjük.

Ünnepek és hétköznapok

2023.06.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Bár manapság leginkább a fürdés vagy a hajókázás jut eszünkbe róla, a Duna néhány évtizeddel ezelőtt jóval fontosabb szerepet töltött be a mindennapi életben. A nagymosás a folyóban, a ruhák szárítása a parton zajlott. A halászok innen látták el finomabbnál finomabb halakkal az éhes szájakat, de éppígy volt – és lesz – romantikus séták, előadások, fotózások vagy sportversenyek helyszíne. Időnként búvárok, télen korcsolyázók vették birtokba. A Dunában és partján lenni egyeseknek munka, másoknak szórakozás. A sokféle foglalatosságból mutatunk be néhányat, - olykor egészen különlegeseket is - lapozható galériánk segítségével a nemzetközi Duna-napon, kellemes időtöltést kívánunk!

  1. Teknősúsztatás (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  2. Vízisízők (MTI Fotó)
  3. Manökenek a vízben (MTI Fotó: Herczeg István)
  4. Szerelmespár a rakparton (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)
  5. Jégzajlás (MTI Fotó: Bojár Sándor)
  6. Mosó asszonyok Paksnál (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
  7. Gazdag fogás Tassnál (MTI Fotó: Petrovits László)
  8. Zebegényi látkép (MTI Fotó: Jászai Csaba)
  9. Horgászok Soroksárnál (MTI Fotó: Kácsor László)
  10. Vágják a jeget (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
  11. Schirilla György jeges fürdője (MTI Fotó: Petrovits László)
  12. A Kvassay-zsilip javítása (MTI Fotó: Kácsor László)
  13. Dunaújvárosi fürdőzők (MTI Fotó: Lajos György)
  14. Zajló folyó (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
  15. Ejtőzés a Lágymányosi-öbölben (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  16. Nézelődők Nagymaroson (MTI Fotó: Farkas Tamás)
  17. Merítőhálózás Dömsödnél (MTI Fotó: Kőrösi Ida)

Borítókép: Kajak-kenu verseny a Dunán MTI Fotó, Készítette: Pálfai Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-823593

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Robot Robi

Robby the Robot 1956-ban tűnt fel a Tiltott bolygó című amerikai filmben, magyar alakmása, Robot Robi először Szegeden jelent meg 1962-ben, de egy év múlva már a fővárosiak is megismerkedhettek vele.

Fővárosi Állat- és Növénykert

1866. augusztus 9-én nyílt meg az ország első állatkertje Pesten, a Városligetben.

Egy mesés élet: a TV Macitól Frakkig

Bálint Ágnes író, tévés szerkesztő és dramaturg számos kiváló művészt, írót, bábtervezőt, rajzfilmest és rendezőt ösztönzött a közös képernyős munkára, a mesékért pedig nemzedékek rajonganak mind a mai napig. (Frakk például a Magyar Posta bélyegsorozatán is helyet kapott!)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/]

„Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” 100 éve született Romhányi József

Éleslátása, zenei érzéke, nyelvi ötletei utolérhetetlenek. A 100 éve született Romhányi József életműve előtt a költészettől idegenkedők is levett kalappal állnak.