Nemzetközi Duna-nap

A Duna a Kárpát-medence „ütőere”, a legnemzetközibb folyó: tíz országon halad keresztül. A nemzetközi Duna-napon megmutatjuk, miért és mennyire szeretjük.

Ünnepek és hétköznapok

2023.06.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Bár manapság leginkább a fürdés vagy a hajókázás jut eszünkbe róla, a Duna néhány évtizeddel ezelőtt jóval fontosabb szerepet töltött be a mindennapi életben. A nagymosás a folyóban, a ruhák szárítása a parton zajlott. A halászok innen látták el finomabbnál finomabb halakkal az éhes szájakat, de éppígy volt – és lesz – romantikus séták, előadások, fotózások vagy sportversenyek helyszíne. Időnként búvárok, télen korcsolyázók vették birtokba. A Dunában és partján lenni egyeseknek munka, másoknak szórakozás. A sokféle foglalatosságból mutatunk be néhányat, - olykor egészen különlegeseket is - lapozható galériánk segítségével a nemzetközi Duna-napon, kellemes időtöltést kívánunk!

 1. Teknősúsztatás (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 2. Vízisízők (MTI Fotó)
 3. Manökenek a vízben (MTI Fotó: Herczeg István)
 4. Szerelmespár a rakparton (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)
 5. Jégzajlás (MTI Fotó: Bojár Sándor)
 6. Mosó asszonyok Paksnál (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
 7. Gazdag fogás Tassnál (MTI Fotó: Petrovits László)
 8. Zebegényi látkép (MTI Fotó: Jászai Csaba)
 9. Horgászok Soroksárnál (MTI Fotó: Kácsor László)
 10. Vágják a jeget (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
 11. Schirilla György jeges fürdője (MTI Fotó: Petrovits László)
 12. A Kvassay-zsilip javítása (MTI Fotó: Kácsor László)
 13. Dunaújvárosi fürdőzők (MTI Fotó: Lajos György)
 14. Zajló folyó (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
 15. Ejtőzés a Lágymányosi-öbölben (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 16. Nézelődők Nagymaroson (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 17. Merítőhálózás Dömsödnél (MTI Fotó: Kőrösi Ida)

Borítókép: Kajak-kenu verseny a Dunán MTI Fotó, Készítette: Pálfai Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-823593

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Egyensúlyban színház és család között

Cseke Pétert, a többek közt Jászai Mari- és Kossuth-díjjal is kitüntetett színészt, rendezőt és színiigazgatót 70. születésnapján életéről és pályájáról gyűjtött érdekességekkel köszöntjük.

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.

Az első színes magyar tévéfilm

A Zsurzs Éva rendezésében készült film Fekete István első regényén alapult, és többek között Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári és Benkő Péter is feltűnt a szereposztásban. Hogy melyik volt ez a film? Cikkünkből kiderül.

Horoszkóp – az állatövi jegyek képekben

Az ember több ezer éve kémleli az égboltot, hogy kifürkéssze a csillagok járását. Ezért igézi meg az a tanítás, mely szerint az égi és földi utak iker pályákon futnak.