Nemzetközi Duna-nap

A Duna a Kárpát-medence „ütőere”, a legnemzetközibb folyó: tíz országon halad keresztül. A nemzetközi Duna-napon megmutatjuk, miért és mennyire szeretjük.

Ünnepek és hétköznapok

2023.06.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Bár manapság leginkább a fürdés vagy a hajókázás jut eszünkbe róla, a Duna néhány évtizeddel ezelőtt jóval fontosabb szerepet töltött be a mindennapi életben. A nagymosás a folyóban, a ruhák szárítása a parton zajlott. A halászok innen látták el finomabbnál finomabb halakkal az éhes szájakat, de éppígy volt – és lesz – romantikus séták, előadások, fotózások vagy sportversenyek helyszíne. Időnként búvárok, télen korcsolyázók vették birtokba. A Dunában és partján lenni egyeseknek munka, másoknak szórakozás. A sokféle foglalatosságból mutatunk be néhányat, - olykor egészen különlegeseket is - lapozható galériánk segítségével a nemzetközi Duna-napon, kellemes időtöltést kívánunk!

 1. Teknősúsztatás (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 2. Vízisízők (MTI Fotó)
 3. Manökenek a vízben (MTI Fotó: Herczeg István)
 4. Szerelmespár a rakparton (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)
 5. Jégzajlás (MTI Fotó: Bojár Sándor)
 6. Mosó asszonyok Paksnál (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
 7. Gazdag fogás Tassnál (MTI Fotó: Petrovits László)
 8. Zebegényi látkép (MTI Fotó: Jászai Csaba)
 9. Horgászok Soroksárnál (MTI Fotó: Kácsor László)
 10. Vágják a jeget (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)
 11. Schirilla György jeges fürdője (MTI Fotó: Petrovits László)
 12. A Kvassay-zsilip javítása (MTI Fotó: Kácsor László)
 13. Dunaújvárosi fürdőzők (MTI Fotó: Lajos György)
 14. Zajló folyó (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
 15. Ejtőzés a Lágymányosi-öbölben (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 16. Nézelődők Nagymaroson (MTI Fotó: Farkas Tamás)
 17. Merítőhálózás Dömsödnél (MTI Fotó: Kőrösi Ida)

Borítókép: Kajak-kenu verseny a Dunán MTI Fotó, Készítette: Pálfai Gábor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum: MTI-FOTO-823593

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kuriózumok nyomában Pécs belvárosában

A pécsi ókeresztény temetőt kultúrtörténeti kategóriában az UNESCO 2000. november 30-án felvette a Világörökség listájára. Rómán kívül sehol a világon nem maradt fenn eredeti szépségében a késő ókori, keresztény temetői falfestészet ilyen gazdag emléke.

„Minden úgy történt, ahogy szerettem volna…”

Megingathatatlanul hitt benne, hogy operaénekesnő lesz. A világ számos operaszínpadán énekelt főszerepet a születésnapját ünneplő Kossuth-díjas művész, Kincses Veronika.

80 éves Huszti Péter, a „srác a kakasülőn”

A Corvin-lánccal és Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló és érdemes művészt, egykori színiakadémiai rektort 80. születésnapja alkalmából köszöntjük.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!