Slágergyárosból szivacsgyáros

Ma lenne 90 éves a „magyar Frank Sinatra” a hatvanas évek sztárja, akiért lányok, asszonyok epekedtek egykor. Nem csak a szép hangjával hódított, modellt is állt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és állítólag róla mintázták a Hadtörténeti Múzeum előtt állt katonaszobrot.

Karakter

2022.06.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


Németh Lehel 1932. június 7-én született egy erdélyi faluban, Sepsiszentkirályon. Édesapja halála után a négy testvért szétválasztották, ketten árvaházban nevelkedtek, a harmadik rokonokhoz került, az énekes édesanyjával az erdélyi író Ágoston Máriánál lakott több éven keresztül. Magyarországra menekültként érkeztek 1944-ben, majd egy híradástechnikai gyár dalárdájában kezdett el áriákat énekelni. Operaénekesnek készült, a primadonna Németh Marika beajánlotta Simándy Józsefhez, aztán a szíve végül mégiscsak a könnyűzene felé húzta.

Portréja 1962-ben készült (MTI fotó: Járai Rudolf)

A Magyar Rádió Tessék választani! című könnyűzenei műsorát a Lehet, hogy szép nem vagyokkal elsőként nyerte meg 1961-ben. Olyan népszerű slágerek előadója volt, mint a Reszket a hold a tó vízén vagy a Nekem a Balaton a Riviéra. A Csudapest című Budapestről készített turisztikai szórakoztató filmben szerepelt többek között Koós Jánossal, Vámosi Jánossal és Czirok Lászlóval :

Csudapest-részlet: Reszket a hold a tó vizén...

Népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy Honthy Hannával és Latabár Kálmánnal emlegették a nevét egy időben. Németh Lehel volt tulajdonképpen hazánk első igazi sztárja. Sikere nem volt hosszú életű, a hatalommal való összetűzései elől külföldre menekült, fogó artistakánt kereste később a kenyerét. Kanadában telepedett le feleségével, ahol műszerészként dolgozott. Montrealban saját céget alapított, az ott készült szivacsgyártó gépe világsiker lett.

Rajongói körében (MTI fotó: Mikó László)

A rendszerváltáskor tért csak haza és egy nemzetközi hírű szivacsgyárat alapított itthon. Az egykori bálvány az Erkel Színházban adott két telt házas koncertet, amivel végleg elbúcsúzott a közönségétől. 2005. január 5-én, 72 éves korában hunyt el.

Borítókép: 1989-ben az Erkel Színházban   Készítette: Földi Imre, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-909059. 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

Csárdáskirálynő – az operettek operettje

Egy évvel a bécsi ősbemutató után, 1916. november 3-án a budapesti Király Színházban mutatták be Kálmán Imre operettjét.

Bátran őrzi magában a gyermeket

Levente Pétert köszöntjük 80. születésnapján!

Győri Ilonára emlékezünk

A Jászai Mari-díjas színművész 95 évvel ezelőtt született, sokak emlékezetében a Mézga család Paulájának hangjaként él.

Tujázás, avagy a hétköznapok akrobatái

Először szurtos utcagyerekek utaztak a villamoskocsik ütközőin, később meglett emberek lógtak fürtökben a tömött szerelvényeken.