Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Kvíz

2022.07.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


Három közönségkedvenc filmmel, és egy portréműsorral emlékezünk az ünnepelt magyar színésznőre, Muráti Lilire, aki 111 évvel ezelőtt, 1911. július 22-én látta meg a napvilágot Nagyváradon, és aki bár elsőként a Vígszínház társulatának tagjaként nyerte el a közönség szeretetét, a filmvásznon is maradandót alkotott.  Július 23-án 14:30-tól a Fizessen, nagysád! című, 1937-es vígjátékát, július 24-én 14:15-től az 1943-as Ez történt Budapesten című filmjét tűzi műsorára a Duna, majd július 26-án 13:50-től a szintén ebben az évben készült, Házasággal kezdődik című komédiáját vetíti az M5.

Muráti Lili életében sok minden bizonytalan, leginkább a születési éve, amelyet a művésznő tudatosan igyekezett titokban tartani. A keresztneve sem Lili, hanem Teodóra Aurélia volt, ahogyan az MTVA Archívumban elérhető, róla szóló kétrészes portréból kiderül. Egyvalami azonban egyértelműen kiviláglik: színésznőnek született, hivatását pedig szívvel-lélekkel űzte.

További cikkek:

Viszlát, óév! Itt az Újév!

Régi babona, hogy az év utolsó éjjelén zajkeltéssel, lármázással elűzhetők a felhalmozódott gondok és e sötét időszakban lesben álló gonosz szellemek.

Boldog pí-napot kívánunk!

Mi köze a pitének a matematikához, hogyan kapcsolódik ehhez a március 14., és mik azok a pí-versek?

A magyar animáció mesterei - kvíz

A köztévé csatornái a következő napokban a magyar animáció – vagy ahogyan az érdeklődők többsége még ma is szívesebben nevezi: a rajzfilm – immáron klasszikusnak mondható alkotásait sugározza. Az apropó a műfaj egyik hazai mestere, Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója, illetve az animáció világnapja.

70 éves a „kiflipörgetés királya”

1950. augusztus 4-én született Jónyer István, aki a hetvenes években a világ legeredményesebb asztalitenisz-játékosai közé tartozott. Az úgynevezett kiflipörgetést ellenfelei sokáig nem tudták ellesni tőle.