Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Kvíz

2022.07.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


Három közönségkedvenc filmmel, és egy portréműsorral emlékezünk az ünnepelt magyar színésznőre, Muráti Lilire, aki 111 évvel ezelőtt, 1911. július 22-én látta meg a napvilágot Nagyváradon, és aki bár elsőként a Vígszínház társulatának tagjaként nyerte el a közönség szeretetét, a filmvásznon is maradandót alkotott.  Július 23-án 14:30-tól a Fizessen, nagysád! című, 1937-es vígjátékát, július 24-én 14:15-től az 1943-as Ez történt Budapesten című filmjét tűzi műsorára a Duna, majd július 26-án 13:50-től a szintén ebben az évben készült, Házasággal kezdődik című komédiáját vetíti az M5.

Muráti Lili életében sok minden bizonytalan, leginkább a születési éve, amelyet a művésznő tudatosan igyekezett titokban tartani. A keresztneve sem Lili, hanem Teodóra Aurélia volt, ahogyan az MTVA Archívumban elérhető, róla szóló kétrészes portréból kiderül. Egyvalami azonban egyértelműen kiviláglik: színésznőnek született, hivatását pedig szívvel-lélekkel űzte.

További cikkek:

Bajor Gizi rejtélyes halála

A legendás színésznő halálát máig titkok övezik. Egy elborult elméjű férj, öngyilkosság vagy összeesküvés állt a háttérben?

Ördöngös dudások öröksége

A dudás el sem kezdett játszani addig, míg az első korty pálinkát a dudájába ne fújta volna: lelket lehelt belé. A magyar dudás örökséget kevesen viszik tovább, az utolsók nyomába beavatottak léptek, az élen Csoóri Sándor népzenésszel, a Magyar Dudazenekar alapítójával.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.