Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Kvíz

2022.07.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


Három közönségkedvenc filmmel, és egy portréműsorral emlékezünk az ünnepelt magyar színésznőre, Muráti Lilire, aki 111 évvel ezelőtt, 1911. július 22-én látta meg a napvilágot Nagyváradon, és aki bár elsőként a Vígszínház társulatának tagjaként nyerte el a közönség szeretetét, a filmvásznon is maradandót alkotott.  Július 23-án 14:30-tól a Fizessen, nagysád! című, 1937-es vígjátékát, július 24-én 14:15-től az 1943-as Ez történt Budapesten című filmjét tűzi műsorára a Duna, majd július 26-án 13:50-től a szintén ebben az évben készült, Házasággal kezdődik című komédiáját vetíti az M5.

Muráti Lili életében sok minden bizonytalan, leginkább a születési éve, amelyet a művésznő tudatosan igyekezett titokban tartani. A keresztneve sem Lili, hanem Teodóra Aurélia volt, ahogyan az MTVA Archívumban elérhető, róla szóló kétrészes portréból kiderül. Egyvalami azonban egyértelműen kiviláglik: színésznőnek született, hivatását pedig szívvel-lélekkel űzte.

További cikkek:

Nézzenek velünk Sztankay-filmeket!

Sztankay István idén töltené be 85. életévét. A feledhetetlen színművész és sármőr tiszteletére az m3.hu és a Mozgóképarchívum több filmmel is készül, nézzék csak!

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.

Húsz éve szurkolunk nélküle

Id. Knézy Jenő ikonikus „Jó estét! Jó szurkolást!” beköszönőjét ma éppen húsz esztendeje kénytelenek nélkülözni a sportkedvelők. Halálának évfordulóján a riporterlegendára emlékezünk.