Muráti Lili, a modern nő

110 éve született a díva, aki vonaton jött világra, és autón száguldott a hírnév felé.

Karakter

2022.07.22 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1930-as években egy feltörekvő színésznő, Muráti Lili az akkori ideáltól eltérő, új irányt mutatott hazai nőtársainak. A kor szende, nőies típusával ellentétben Muráti az volt, amit ma modern nőnek nevezhetünk: sportos, karakán, önálló és szexi. Szenvedéllyel vetette bele magát nemcsak az úszás, a sízés és a tenisz világába, de imádott vezetni, mit vezetni, száguldani! Ahogyan a Színházi Élet szerkesztői fogalmaztak: „Boldogan írunk a Maga számára filmet vagy színdarabot…De a kocsijába egyikünk sem ül be többé.”

Ma már pontosan ismerjük a sztárság fogalmát és ismérveit, Muráti leginkább maga érzett rá arra, hogyan is létezzen a színpadon és azon kívül, hogy egész életére megalapozza a vonzó, érdekes és titokzatos nő státuszát. A felszín mögött persze kemény munka folyt, színészi szerepeit az utolsó pillanatig alázattal és szakmai kíváncsisággal csiszolta. Szerencsének mondható, hogy a színiiskoláknak kevéssé sikerült őt tanítani, mert sajátos hangja és modora vált később a védjegyévé. 

Muráti Lili a Rádióéletben 1937-ben

Élete bővelkedik a kalandos részletekben, vonaton született, több ország intézményeiben tanult, és már fiatal lányként számtalanszor került bajba szertelen természete miatt. A '30-as évek Magyarországán Karády berobbanásáig ő volt a legtöbbet foglalkoztatott színésznő, akit szakmájában és nőként is bálványoztak. 1946-ban politikai üldözöttként hagyta el az országot, hogy aztán Spanyolországban új karriert építsen, immár spanyol nyelven teljesedve ki újfent a színészi pályán. A sors által rárótt terhek alatt nem megtört, hanem szívós munkával még sikeresebb lett.
Még életében hazatérhetett Magyarországra, ahol évtizedekig a nevét sem volt szabad kiejteni. Így a '90-es években látható volt hazai színpadon is, korántsem megtörve vagy kiégve: „mennyire friss maradt a színpadon, mennyire kifogyhatatlan a csábítani akaró odaadása, milyen kiolthatatlan belőle tetszeni vágyása” – olvashatjuk a korabeli kritikát. 

Részlet a Muráti - legenda című műsorból

Hogy mindezt a kalandos életutat a saját szavaival hogyan meséli el, azt a nézők az m3.hu műsorán  a „Muráti-legenda” két epizódjában július 22-én láthatják-hallhatják, a színésznő születésének 110 évfordulóján. Vagy 111. Vagy 108. Muráti Lili megsemmisült születési okmányainak és a maga szőtte információk kuszaságának köszönhetően ez a dátum örök homályba vész. Ahogyan az egy igazi dívához illik. 

Borítókép: Budapest, 1940-es évek, Muráti Lili színésznő. Az eredeti felvétel készítésének pontos dátuma, helye és szerzője ismeretlen, a reprodukció 1981. június 13-án készült. MTI Fotó: Reprodukció, készítette: -, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-752360
 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

KVÍZ - Fábri Zoltán rendező

Fábri Zoltánt az egyik legnagyobb magyar rendezőnek tartjuk, az ő munkássága előtt tisztelegve januárban a Duna műsorra tűzi egy-egy alkotását, vasárnap esténként. Ennek apropóján játékra hívjuk Önöket, az alábbi kvízzel tesztelhetik tudásukat a rendező munkássága kapcsán. Tegyék próbára magukat, mit tudnak Fábri Zoltánról, és tudjanak meg még több érdekességet!

Több mint száz esztendős az első pesti gyógyfürdő, a Szecska

A Széchenyi fürdő a hazai mélyfúrások úttörőjének, Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti létezését.

Andrássy út – Európa egyik legszebb sugárútja

1876. augusztus 20-án adták át a forgalomnak Budapesten a Sugárutat, a mai Andrássy utat, amely 2002 óta a világörökség része.

Rongylabdától a világhírig

Nem véletlenül viseli egy kisbolygó a világűrben a XX. század egyik legnagyobb magyar legendájának a nevét. Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya, a nemzet sportolója ma lenne 95 éves.