Kapcsolódó cikkek:

Új képhez új hangot adunk!

Arról, hogy a filmrestaurálás mozgóképes oldalról mit rejt magában, már esett szó az ikonikus Tüskevár című sorozat kapcsán. A következőkben annak rejtelmeibe nyújtunk betekintést, hogyan lehet friss hangot varázsolni a régi filmek alá.

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?




Múlt századi filmek 21. századi látványban? Lehetséges!

Ki ne látta volna még az 1966-ban forgatott, Fekete István regényéből készült sorozatot, a Tüskevárat? Generációk nőttek föl Tutajos, Bütyök és Matula bácsi kalandjain. Az eredeti filmkockák azonban mára az idő és a sok vetítés miatt koszosak, megviseltek lettek, s a manapság elvárt igényeket sem elégítik ki minőségben, részletgazdagságban.

2019.06.06 | olvasási idő: kb. 0 perc


Az MTVA restaurátorműhelyében azonban megszületik a csoda, 35-ös filmkockákról valódi 4K felbontást (4096 x 3072 képpont) varázsolnak a nézők készülékeire, úgy, hogy közben az UHD TV-k formátumára koknvertálják, azaz 3840x2160 képpontra (a full HD négyszerese). A különbséget zongorázni lehet, majd meglátják.

És hogy hogyan lesz az 1966-os Tüskevárból UHD-film? Mutatjuk.
Első lépésként a raktárból, ahol 12 Celsius-fokon tárolják, átzsilipelik a filmet a laboratóriumba, ahol megtisztítják a filmtekercset - mindig a negatívot - a nagyobb szennyeződésektől, és ha szükséges, akkor cserélik a ragasztásokat. Ezt követően kockáról kockára beszkennelik a kópiát. A szkennerben található speciális fényforrás a kisebb hibákat már e folyamat közben képes eltüntetni, így a végeredmény máris jobb minőségű, mint az eredeti. Ez valós időben történik, a restaurálás leggyorsabb lépése a szkennelés.


Filmszkenner 35mm-es képkapuval, befűzött filmmel

Ezután következik az illesztés, azaz amikor a negatívot összevetik a pozitívval (vetített verzióval). Itt kerül a hang is a film alá, tehát előáll a nyers film.
A negyedik fontos állomás a beszkennelt képkockák javítása egy különleges szoftver, a filmhibakorrektor segítségével. Sok minden történik ebben a lépésben, a piszokszűréstől a kép stabilizálásáig. A nagyobb karcokat képkockánként kell eltüntetni, megszüntetni a képremegést, villódzásokat. Ez a munkafolyamat igen időigényes és rendkívül sok türelmet igényel. De megéri, hiszen UHD-felbontásban a legapróbb részletek is látszanak, így nem maradhatnak zavaró szennyeződések, karcolások a képkockákon, hiszen az tönkretenné  a nézői élményt.


Balra a retusált, jobbra a piszoktérképpel ellátott képkocka

Bármennyire is okos a szoftver, tévedhet, ezért emberi munkára mindenképpen szükség van. Előfordul például, hogy a szoftver piszoknak érzékel és ezért kitöröl olyan képrészletet, ami pedig nem az. Persze visszaállítható az eredeti kép, csakhogy ezt észre is kell vennie valakinek. Nem pótolható tehát az emberi látás és döntésképesség napjainkban sem.
A szoftveres javítást követően a "fényelés" következik. A színek, fények és árnyékok megválasztása rengeteget javíthat, de ronthat is a film hangulatán, nem szabad tehát elkapkodni ezt a munkafázist. Ebben a lépésben jön létre az a művészi-esztétikai egység, amit a nézők összhatásként érzékelnek. Ezt követően mehet adásba a film. Egy 90 perces, azaz egész estés film vagy rajzfilm a fent említett munkafolyamatokon kb. 1,5 - 2 hónap alatt megy végig. Szakértelem, türelem és sok idő szükséges ahhoz, hogy 21. századi minőségben élvezhessük a több tízéves produkciókat.

 


Különbség a SD és a digitálisan felújított UHD kópia között (A képre kattintva a 24MB-os TIF kép nyitható)

Akik kíváncsiak a Tüskevárra UHD-ben, azok június 15-étől láthatják négy hétvégén keresztül 2-2 epizóddal az M3 oldalán. S hogy mely filmek lesznek még elérhetők UHD-ben az M3-on a következő hónapokban? Indul a bakterház, Csudapest és klasszikus rajzfilmek várnak arra, hogy szorgalmas kezek mozis minőségűvé varázsolják őket a nézők legnagyobb örömére.

Aki érdeklődik a mélyebb technológiai kérdések iránt, ezt az oldalt ajánljuk. (angol)

 

További cikkek:

A Citromízű banántól a dobozba zárt filmig

A ma 75 éves Kossuth-díjas rockzenész-zeneszerző filmes bemutatkozására több mint negyven évet kellett várni.

Tíz esztendeje némult el a bársonyos hang

Polgár László, a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Grammy-díjas előadóművész basszus szerepekben nyújtott emlékezetes alakítást, de a közönség tapsát tartotta a legszebb zenének. (Videóval! Polgár László és lányai éneklik Presser-Sztevanovity-Horváth: A padlás című musicalének népszerű betétdalát!)

A házasság világnapja

1983 óta, azaz éppen negyven éve február második vasárnapja a házasság ünneplésének napja. Olvassák el, miért épp ekkorra esik, és nézzék meg képválogatásunkat híres magyar házaspárokról!

„Már nem csodálkozom a csodákon”

Eperjes Károly sajátos humorú, kivételes energiával rendelkező, keresztény hittel élő színművész, aki a szó jó értelmében vett fociőrült, parodista, rendező, tanár, művészeti vezető és több színház alapító tagja.