Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Kultúrsnack

2021.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Mindszenty József püspököt a nyilasok ellenséges magatartásért  1944. december 5-én letartóztatták, s a sopronkőhidai fegyházba szállították, ahonnan csak 1945. április 1-én szabadult.  Az időközben esztergomi érsekké, majd bíborossá kinevezett egyházfő népszerűsége és aktivitása a kommunisták ellenszenvét is kivívta. Ezért 1948. december 26-án elhurcolták, majd hazug vádak alapján 1949 februárjában életfogytiglani fegyházra ítélték. Nyolcévi rabság után az 1956-os forradalom napjaiban szabadult. 1956 november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban és kiállt a nemzeti szabadságharc céljai, valamint a polgári demokrácia mellett.

Budapest, 1956. november 1. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek rádiónyilatkozata előtt. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A szovjet csapatok támadása után az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket, melyet csak 1971. szeptember 28-án hagyott el a pápának fogadott engedelmesség okán. Ezután a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneumban élt. Kötelességének tartotta, hogy a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse, ezért intenzív lelkipásztori munkába kezdett, s bejárta az egész világot. Mindenütt óriási lelkesedéssel és nagy tisztelettel fogadták. Sokan Bécsben keresték fel személyesen. A szent életű és vértanúsorsú bíborost halála után Mariazellben temették el, majd végakarata szerint hazatért hamvait az esztergomi bazilika kriptájában, a prímási sírkápolnában helyezték végső nyughelyére. A bazilika előtti téren hívők tízezrei vettek részt az ünnepélyes gyászmisén.

Borítókép: Budapest, 1946. augusztus 20. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a Szent István napi körmeneten. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-756612

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Párizs jelképe – a szélhámosság csúcsa

Párizsban 135 éve, 1887. január 26-án kezdték el és 1889. március 31-ére fejezték be az Eiffel-torony építését.

Borsos Miklós – aki úgy volt modern, hogy esze ágában sem volt szakítani a hagyománnyal

Kitanulta az aranyművességet, a vésnöki munkát, majd festeni tanult, és csak harminc felé közeledve kötött ki a szobrászatnál.

150 éves a magyar bélyeg!

A bélyeggyűjtés először csak a gyerekek játéka volt, ami ma már felnőttek millióinak lázas szenvedélye.

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.