Mindszenty József újratemetése

Harminc éve, 1991. május 4-én helyezték örök nyugalomra Esztergomban a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítő, 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímást.

Kultúrsnack

2021.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Mindszenty József püspököt a nyilasok ellenséges magatartásért  1944. december 5-én letartóztatták, s a sopronkőhidai fegyházba szállították, ahonnan csak 1945. április 1-én szabadult.  Az időközben esztergomi érsekké, majd bíborossá kinevezett egyházfő népszerűsége és aktivitása a kommunisták ellenszenvét is kivívta. Ezért 1948. december 26-án elhurcolták, majd hazug vádak alapján 1949 februárjában életfogytiglani fegyházra ítélték. Nyolcévi rabság után az 1956-os forradalom napjaiban szabadult. 1956 november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban és kiállt a nemzeti szabadságharc céljai, valamint a polgári demokrácia mellett.

Budapest, 1956. november 1. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek rádiónyilatkozata előtt. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A szovjet csapatok támadása után az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket, melyet csak 1971. szeptember 28-án hagyott el a pápának fogadott engedelmesség okán. Ezután a Vatikánban, majd haláláig Bécsben, a Pázmáneumban élt. Kötelességének tartotta, hogy a szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse, ezért intenzív lelkipásztori munkába kezdett, s bejárta az egész világot. Mindenütt óriási lelkesedéssel és nagy tisztelettel fogadták. Sokan Bécsben keresték fel személyesen. A szent életű és vértanúsorsú bíborost halála után Mariazellben temették el, majd végakarata szerint hazatért hamvait az esztergomi bazilika kriptájában, a prímási sírkápolnában helyezték végső nyughelyére. A bazilika előtti téren hívők tízezrei vettek részt az ünnepélyes gyászmisén.

Borítókép: Budapest, 1946. augusztus 20. Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek a Szent István napi körmeneten. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-756612

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 298 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Laboratórium helyett színpad

Általános iskolás korában a természettudomány, főleg a fizika és a kémia érdekelte. Mikroszkóppal vizsgálódott, eredetileg vegyésznek készült, de rádiót is épített. A közönség szerencséjére azonban felfigyeltek rá a rákosligeti templomi kórusban. Így indult a legendás énekes, Gregor József pályája, aki augusztus 8-án ünnepelné 80. születésnapját.

125 éves a Szabadság híd

1896. október 4-én avatták fel Budapesten a Ferenc Józsefről elnevezett dunai átkelőt, a mai Szabadság hidat.

Moliére-től a kabaréig

95 éve született a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Körmendi János, akire a nagyközönség elsősorban mint nagy nevettetőre emlékszik.

Toldi – Jankovics Marcell utolsó rendezése

Október 21-én lenne nyolcvanéves Jankovics Marcell. A május 29-én elhunyt művész a Toldi bemutatóját már nem érhette meg. Arany János elbeszélő költeményének 13 részes rajzfilmváltozatát a Duna Televízió szeptember 19-től vetíti.