A varázslatos színésznő

Tizenöt évesen lépett a világot jelentő deszkákra. Kezdetben cserfes szolgálólányokat, naivákat játszott, később a drámairodalom valamennyi klasszikusa megtalálta őt. Születésének 110. évfordulóján emlékezünk a kétszeres Kossuth-díjas Mészáros Ágira, a lapozgatóban emlékezetes alakításainak fotóiból válogatunk.

Karakter

2024.05.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


Születési évének pontos idejéről nincs egységes álláspont, de vélhetően 1914-ben született Budapesten. Egészen kisgyermekkorában került árvaházba, majd nevelőszülőkhöz. Nevelőapja színházi szabó volt, így hamar otthonossá vált számára a színházi közeg. A kiskunfélegyházi társulatban a tánckarban lépett először színpadra kamaszlányként, majd Szegedre járt színiiskolába. Amikor pedig a minden színész által leginkább áhított budapesti Nemzetiben meg kellett menteni a betegség miatt lluska nélkül maradt János vitézt, Mészáros Ágiért telefonált a színházi vezetőség. A sikeres beugrás fővárosi ismertséget, a jövőre nézve pedig nemzetis tagságot eredményezett a fiatal tehetségnek. Eleinte a naiva szerepkör jutott neki, de a Nemzeti Színháznál eltöltött 44 év alatt Csehovtól Moliére-ig, Shaw-tól Shakespeare-ig, mindent eljátszhatott. Korán felfedezték őt a filmesek is, és a Talpalatnyi föld főszerepe után többek között a Mágnás Miska, az Úri muri, a Kincskereső kisködmön vagy a Húsz óra jelzik pályájának mérföldköveit. Nemcsak tehetsége volt kirívó, természetes szépségével, különleges kisugárzásával minden férfit levett a lábáról. Lánya, Voith Ági, aki szintén színésznő lett, így emlékszik vissza arra, hogy édesanyja adott-e valamilyen tanácsot a színészi pálya kapcsán: „Az ő élete volt nekem a tanács.” 

Tartsanak velünk, nézzék meg a Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkat!

1. Lányával, Voith Ágival (MTI Fotó: -)

2. Tolnay Klárival, Latabár Kálmánnal és Básti Lajossal az Operettszínházban (MAFIRT Fotó: Kovács Géza)

3. Básti Lajossal Shaw Pygmalion című művében (MTI Fotó/Magyar Fotó: Farkas Tamás)

4. Shakespeare: Sok hűhó semmiért című vígjátékában a Katona József Színházban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

5. Kállai Ferenccel Osztrovszkij Vihar című drámájában (MTI Fotó/Magyar Fotó: Keleti Éva)

6. Mészáros Ági 1953-ban (Magyar Fotó: Farkas Tamás)

7. A Kihajolni veszélyes beutatóján Latabár Kálmán társaságában (MAFIRT Fotó:-)

8. Próbák szünetében (MTI Fotó: Keleti Éva)

9. Ungvári Lászlóval a Katona színpadán (Magyar Fotó: Farkas Tamás)

10. Benkő Gyula és Mészáros Ági (MTI Fotó: Friedmann Endre)

11. A szépek szépe című darabban Máriáss Józseffel (MTI Fotó: Farkas Tamás)

12. Szinetár Miklóssal A nép ellensége című darab próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

 

Borítókép:  Mészáros Ági Beatrisz szerepében Shakespeare: Sok hűhó semmiért című darabjában Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum. Készítette: Farkas Tamás Azonosító: MTI-FOTO-774019

 

További cikkek:

Búcsúzunk Balázsovits Lajostól

A 76 évesen eltávozott nemzet színészére, aki rendezőként és színigazgatóként is alkotott, számos szerepben emlékezhetünk. Pályájának főbb állomásait cikkünkben idéztük fel.

Rongylabdától a világhírig

Nem véletlenül viseli egy kisbolygó a világűrben a XX. század egyik legnagyobb magyar legendájának a nevét. Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya, a nemzet sportolója ma lenne 95 éves.

Százötven éves a Magyar Meteorológiai Szolgálat

1870. április 8-án írta alá I. Ferenc József osztrák császár és magyar király a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szóló rendeletet.

Bob herceg filmen

Huszka Jenő operettjének 1972-es tévéfilmváltozata évtizedek óta a közönség egyik kedvence. Keleti Márton rendezésében karácsonykor mutatták be először a Magyar Televízióban, idén UHD-felbontásban láthatják az m3 online csatornán december 30-án. Jó szórakozást kívánunk!