A varázslatos színésznő

Tizenöt évesen lépett a világot jelentő deszkákra. Kezdetben cserfes szolgálólányokat, naivákat játszott, később a drámairodalom valamennyi klasszikusa megtalálta őt. Születésének 110. évfordulóján emlékezünk a kétszeres Kossuth-díjas Mészáros Ágira, a lapozgatóban emlékezetes alakításainak fotóiból válogatunk.

Karakter

2024.05.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


Születési évének pontos idejéről nincs egységes álláspont, de vélhetően 1914-ben született Budapesten. Egészen kisgyermekkorában került árvaházba, majd nevelőszülőkhöz. Nevelőapja színházi szabó volt, így hamar otthonossá vált számára a színházi közeg. A kiskunfélegyházi társulatban a tánckarban lépett először színpadra kamaszlányként, majd Szegedre járt színiiskolába. Amikor pedig a minden színész által leginkább áhított budapesti Nemzetiben meg kellett menteni a betegség miatt lluska nélkül maradt János vitézt, Mészáros Ágiért telefonált a színházi vezetőség. A sikeres beugrás fővárosi ismertséget, a jövőre nézve pedig nemzetis tagságot eredményezett a fiatal tehetségnek. Eleinte a naiva szerepkör jutott neki, de a Nemzeti Színháznál eltöltött 44 év alatt Csehovtól Moliére-ig, Shaw-tól Shakespeare-ig, mindent eljátszhatott. Korán felfedezték őt a filmesek is, és a Talpalatnyi föld főszerepe után többek között a Mágnás Miska, az Úri muri, a Kincskereső kisködmön vagy a Húsz óra jelzik pályájának mérföldköveit. Nemcsak tehetsége volt kirívó, természetes szépségével, különleges kisugárzásával minden férfit levett a lábáról. Lánya, Voith Ági, aki szintén színésznő lett, így emlékszik vissza arra, hogy édesanyja adott-e valamilyen tanácsot a színészi pálya kapcsán: „Az ő élete volt nekem a tanács.” 

Tartsanak velünk, nézzék meg a Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkat!

1. Lányával, Voith Ágival (MTI Fotó: -)

2. Tolnay Klárival, Latabár Kálmánnal és Básti Lajossal az Operettszínházban (MAFIRT Fotó: Kovács Géza)

3. Básti Lajossal Shaw Pygmalion című művében (MTI Fotó/Magyar Fotó: Farkas Tamás)

4. Shakespeare: Sok hűhó semmiért című vígjátékában a Katona József Színházban (MTI Fotó: Farkas Tamás)

5. Kállai Ferenccel Osztrovszkij Vihar című drámájában (MTI Fotó/Magyar Fotó: Keleti Éva)

6. Mészáros Ági 1953-ban (Magyar Fotó: Farkas Tamás)

7. A Kihajolni veszélyes beutatóján Latabár Kálmán társaságában (MAFIRT Fotó:-)

8. Próbák szünetében (MTI Fotó: Keleti Éva)

9. Ungvári Lászlóval a Katona színpadán (Magyar Fotó: Farkas Tamás)

10. Benkő Gyula és Mészáros Ági (MTI Fotó: Friedmann Endre)

11. A szépek szépe című darabban Máriáss Józseffel (MTI Fotó: Farkas Tamás)

12. Szinetár Miklóssal A nép ellensége című darab próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

 

Borítókép:  Mészáros Ági Beatrisz szerepében Shakespeare: Sok hűhó semmiért című darabjában Tulajdonos: MTVA Sajtó-és Fotóarchívum. Készítette: Farkas Tamás Azonosító: MTI-FOTO-774019

 

További cikkek:

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

Farsang farka és torkos csütörtök

Mindenki hallotta már ezeket a kifejezéseket, de a pontos jelentésükkel sokan nincsenek tisztában. A Fotótár hangulatos képeinek nézegetése közben ezen is segítünk, és kicsit közelebb hozzuk a hagyományokat.

Tiszai árvíz

Másfél évtizede vízszintrekordok dőltek meg, amikor a 2006-os árvíz során hazánk négy nagy folyójának - a Duna, a Tisza, a Körös és a Maros - árhulláma egy időben találkozott.

Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.