Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Kultúrsnack

2021.02.06 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Földünk állandó égi kísérője, ami változó alakban tűnik föl az éjszakai égbolton, valódi és megfogható – ezzel a megnyugtató gondolattal hajthatta álomra fejét a Bay Zoltán fizikus vezette magyar kutatócsoport 75 esztendeje a hideg téli hajnalon. 1946. február 6-án saját fejlesztésű radarral végzett kísérletük sikeresen észlelte a Holdra sugárzott és onnan visszaverődő radar-impulzusokat. E nap a magyar űrkutatás, a rádiócsillagászat kezdete, az amerikaiakkal szinte egy időben, ám egy háború utáni, szegény és lerombolt országban elért kimagasló eredmény. Kinyújtott kezünk még csak távérzékeléssel tudta „megtapogatni” a Holdat, amint az Bay gyermekkori vágyaiban szerepelt. A valódi, kézzel fogható tapasztalatig, a holdsétáig jó két évtizedet, az Apollo-11 1969-es útjáig kellett várni. 

Bay Zoltán (1900. július 24. Gyulavári – 1992. október 4. Washington) magyar származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő fizikus Budapesten ellátogatott az Egyesült Izzóba, ahol egykor dolgozott. MTI Fotó: Tóth Gyula

Bay Zoltán radarhullámok visszaverődését tanulmányozó módszereit az elektroncsövek fejlesztésénél, a hazai televíziós kísérletek során is felhasználták. Sőt, javaslata mindennapi lépteinket, tájékozódásunkat is segít. Az állandó, fénysebességen alapuló hossz-mértékegység szabványát 1983-ban elfogadták az SI-mértékegységrendszer alapjául. E nélkül ma nem létezne modern űrtechnológia, és a műholdak és a GPS működése is elképzelhetetlen lenne. Ezek mindenki számára lehetővé teszik, hogy méter pontossággal meghatározzák helyünket a Földön. 

Borítókép: Budapest, 1959. október 5. Tanár magyarázza az iskolai táblánál a Luna-3 szovjet holdrakéta útját a Telepes utcai általános iskola IV. osztályos diákjainak. MTI Fotó: Tormai Andor. Tulajdonos: MTI Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-811622


Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 288 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Aki miatt máig „magyarázzuk a bizonyítványunkat”

Karinthy Frigyes, a magyar irodalom tréfamestere, a nyelv fantasztikus virtuóza 85 éve hunyt el. Ebből az alkalomból idézzük meg alakját.

Húsz éve szurkolunk nélküle

Id. Knézy Jenő ikonikus „Jó estét! Jó szurkolást!” beköszönőjét ma éppen húsz esztendeje kénytelenek nélkülözni a sportkedvelők. Halálának évfordulóján a riporterlegendára emlékezünk.

Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.

Játsszanak velünk a színházi világnapon!

1961 óta március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot. Büszkén a magyar színjátszás gazdag hagyományaira és a magyar színművészet kiemelkedő alakjaira, ez alkalommal közös játékos ünneplésre invitáljuk Önöket.