A tánc és az autók szerelmese

A magyar revütánc koronázatlan királynőjét, Medveczky Ilonát köszöntjük!

Kultúrsnack

2021.03.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


A revü csillaga 1941. március 4-én született Budapesten. A nagyon szerény körülmények között élő kislánynak sikerült felvételt nyernie az Állami Balettintézetben, ahol 1959-ben megkapta diplomáját. 

Medveczky Ilona a Balettintézet növendéke. Budapest, 1952. MTI Fotó: Vida András

A Pécsi Balett alapító tagja volt, ám kezdettől fogva nyugtalan feszültség vibrált benne. Kereste a maga helyét, mert nem akart csupán egy táncosnő lenni a karban. Tudásának, szakmai és művészi alázatának, kitartó, kemény munkájának köszönhetően huszonévesen már a magyar revüszínpadok ünnepelt sztárja. Filmszerepeket, külföldi felkéréseket kap, táncol Európa nagyvárosaiban, fellép Las Vegasban, beutazza az egész világot.  Dúsgazdag hódolók rajongják körül, s hevernek lábai előtt. Számára azonban csak egyetlen szerelem létezett, s létezik ma is, a tánc.  

Medveczky Ilona az Én csak táncolok című műsorában. Budapest, 1981. MTI Fotó: Tóth Bálint

No meg az autók! A díva már a 60-as, 70-es években olyan autókat vásárolt magának, melyek itthon igazi feltűnést keltettek. Járt Mustanggal, Volkswagen Karmann Ghia-val, Daimler limuzinnal, melyekbe mindig nagyon elegánsan, kizárólag magassarkú cipőben szállt be.  A kék színű Ford Thunderbirdje igazi amerikai szuperautó volt megjelenésével, felszereltségével. Egy egész ország láthatta és megcsodálhatta a Veréb is madár című magyar mozifilmben.

Medveczky Ilona Ford Thunderbird gépkocsijának motorháztetején a Gellért-hegyen. Budapest, 1965. MTI Fotó: Pálfai Gábor

A művésznőt születésnapja alkalmából az m3.hu oldalon március 6-án, szombaton a Tánckongresszus című zenés műsorban, valamint március 7-én, vasárnap az Én csak táncolok című showműsorában láthatjuk, melyet a következő gondolattal zárt: „Köszönöm a figyelmüket, a tapsot, a szeretetet, emlékezni fogok rá.”

Borítókép: Budapest, 1969. február 19. Medveczky Ilona táncművész műtermi fotózáson. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Fényes Tamás. Azonosító: MTI-FOTO-C__NY19690219028

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 292 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál

További cikkek:

MÜSZI, ÁPISZ, ÁFÉSZ, IBUSZ és a többiek

Csak néhány azok közül a mozaikszók közül, amelyeket pár évtizede mindenki használt, de pontos jelentésükkel nem mindenki volt vagy van tisztában. A teljesség igénye nélkül ezekből hoztunk rövid válogatást, a kattintható fotók a hozzájuk tartozó információkkal pedig segítenek még pontosabban felidézni a korszak hangulatát.

"A ceruza és a radír" mestere

110 éve született Macskássy Gyula, a pályafutása során nemzetközi fesztiváldíjakkal is elismert, Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, akit a magyar rajzfilm atyjának is neveznek.

Aki maga volt a színház - Várkonyi Zoltán ezer arca

Színészként intellektuális-intrikus epizódszerepek, rendezőként kasszasiker filmek és felejthetetlen közönségkedvenc előadások, színészpedagógusként pedig művészgenerációk hálája fémjelzi a nevét. 110 éve született Várkonyi Zoltán.

50 éves a budapesti 2-es metró

A más néven kelet-nyugati metróvonal második szakaszát a Deák tér és a Déli pályaudvar között 1972. december 22-én adták át az utazóközönségnek.