A tánc és az autók szerelmese

A magyar revütánc koronázatlan királynőjét, Medveczky Ilonát köszöntjük!

Kultúrsnack

2021.03.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


A revü csillaga 1941. március 4-én született Budapesten. A nagyon szerény körülmények között élő kislánynak sikerült felvételt nyernie az Állami Balettintézetben, ahol 1959-ben megkapta diplomáját. 

Medveczky Ilona a Balettintézet növendéke. Budapest, 1952. MTI Fotó: Vida András

A Pécsi Balett alapító tagja volt, ám kezdettől fogva nyugtalan feszültség vibrált benne. Kereste a maga helyét, mert nem akart csupán egy táncosnő lenni a karban. Tudásának, szakmai és művészi alázatának, kitartó, kemény munkájának köszönhetően huszonévesen már a magyar revüszínpadok ünnepelt sztárja. Filmszerepeket, külföldi felkéréseket kap, táncol Európa nagyvárosaiban, fellép Las Vegasban, beutazza az egész világot.  Dúsgazdag hódolók rajongják körül, s hevernek lábai előtt. Számára azonban csak egyetlen szerelem létezett, s létezik ma is, a tánc.  

Medveczky Ilona az Én csak táncolok című műsorában. Budapest, 1981. MTI Fotó: Tóth Bálint

No meg az autók! A díva már a 60-as, 70-es években olyan autókat vásárolt magának, melyek itthon igazi feltűnést keltettek. Járt Mustanggal, Volkswagen Karmann Ghia-val, Daimler limuzinnal, melyekbe mindig nagyon elegánsan, kizárólag magassarkú cipőben szállt be.  A kék színű Ford Thunderbirdje igazi amerikai szuperautó volt megjelenésével, felszereltségével. Egy egész ország láthatta és megcsodálhatta a Veréb is madár című magyar mozifilmben.

Medveczky Ilona Ford Thunderbird gépkocsijának motorháztetején a Gellért-hegyen. Budapest, 1965. MTI Fotó: Pálfai Gábor

A művésznőt születésnapja alkalmából az m3.hu oldalon március 6-án, szombaton a Tánckongresszus című zenés műsorban, valamint március 7-én, vasárnap az Én csak táncolok című showműsorában láthatjuk, melyet a következő gondolattal zárt: „Köszönöm a figyelmüket, a tapsot, a szeretetet, emlékezni fogok rá.”

Borítókép: Budapest, 1969. február 19. Medveczky Ilona táncművész műtermi fotózáson. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Fényes Tamás. Azonosító: MTI-FOTO-C__NY19690219028

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 292 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál

További cikkek:

Magyar nyelv napja - kvíz

A magyar nyelv napja alkalmából ezúttal egy szórakoztató kvízzel jelentkezünk, mellyel bárki próbára teheti tudását. Nézzék meg, önök ismerik-e, illetve jól ismerik-e az alábbi szavak jelentését. Vigyázat, a fotók illusztrációk, akár félrevezetők is lehetnek! Kezdhetjük?

Február 4-én rajtol a pekingi téli olimpia

Magyarország négy sportágban 14 sportolóval vesz részt a játékokon, ennek kapcsán egy régi, kedves pillanatot is felidézünk egy korábbi olimpiáról.

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

„Nem az idő halad: mi változunk” Ma van a magyar dráma napja

Ki állította legtöbbször színpadra, miért nem hallhatjuk 1930-as években készült rádióváltozatát, és mi köze Kossuth Lajosnak Ádámhoz? Számtalan érdekesség Madách örökérvényű művéről, Az ember tragédiájáról.