A tánc és az autók szerelmese

A magyar revütánc koronázatlan királynőjét, Medveczky Ilonát köszöntjük!

Kultúrsnack

2021.03.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


A revü csillaga 1941. március 4-én született Budapesten. A nagyon szerény körülmények között élő kislánynak sikerült felvételt nyernie az Állami Balettintézetben, ahol 1959-ben megkapta diplomáját. 

Medveczky Ilona a Balettintézet növendéke. Budapest, 1952. MTI Fotó: Vida András

A Pécsi Balett alapító tagja volt, ám kezdettől fogva nyugtalan feszültség vibrált benne. Kereste a maga helyét, mert nem akart csupán egy táncosnő lenni a karban. Tudásának, szakmai és művészi alázatának, kitartó, kemény munkájának köszönhetően huszonévesen már a magyar revüszínpadok ünnepelt sztárja. Filmszerepeket, külföldi felkéréseket kap, táncol Európa nagyvárosaiban, fellép Las Vegasban, beutazza az egész világot.  Dúsgazdag hódolók rajongják körül, s hevernek lábai előtt. Számára azonban csak egyetlen szerelem létezett, s létezik ma is, a tánc.  

Medveczky Ilona az Én csak táncolok című műsorában. Budapest, 1981. MTI Fotó: Tóth Bálint

No meg az autók! A díva már a 60-as, 70-es években olyan autókat vásárolt magának, melyek itthon igazi feltűnést keltettek. Járt Mustanggal, Volkswagen Karmann Ghia-val, Daimler limuzinnal, melyekbe mindig nagyon elegánsan, kizárólag magassarkú cipőben szállt be.  A kék színű Ford Thunderbirdje igazi amerikai szuperautó volt megjelenésével, felszereltségével. Egy egész ország láthatta és megcsodálhatta a Veréb is madár című magyar mozifilmben.

Medveczky Ilona Ford Thunderbird gépkocsijának motorháztetején a Gellért-hegyen. Budapest, 1965. MTI Fotó: Pálfai Gábor

A művésznőt születésnapja alkalmából az m3.hu oldalon március 6-án, szombaton a Tánckongresszus című zenés műsorban, valamint március 7-én, vasárnap az Én csak táncolok című showműsorában láthatjuk, melyet a következő gondolattal zárt: „Köszönöm a figyelmüket, a tapsot, a szeretetet, emlékezni fogok rá.”

Borítókép: Budapest, 1969. február 19. Medveczky Ilona táncművész műtermi fotózáson. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Fényes Tamás. Azonosító: MTI-FOTO-C__NY19690219028

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 292 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál

További cikkek:

Kárpáti Rudolf 100!

Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok és hétszeres világbajnok kardvívó, sportvezető 100 éve, 1920. július 17-én született Budapesten.

Nagyszentmiklósról a világhírbe - 140 éve született Bartók Béla

A XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője zongoraművészként, zenepedagógusként és népzenekutatóként is maradandót alkotott.

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.

Csukás István, aki megalkotta Süsü sárkányt, Mirr-Murrt, Pom Pomot, Gombóc Artúrt és társaikat

A Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima díjas költő, író, a nemzet művésze április 2-án lenne 85 éves.