Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.

Karakter

2023.05.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


A legtöbb színésznővel ellentétben Máthé Erzsi nem álmodozott kislány korától kezdve a színpadi életről és csillogásról. Színházba nem járt, de a mozit imádta, leginkább amerikai filmeket nézett. Nemegyszer fordult elő, hogy csak egy jegyet vásárolt, majd a vetítés után elbújt a teremben, és megvárta a következő filmet is. A kereskedelmi iskola elvégzése után könyvelőként és titkárnőként dolgozott egy faárudában, ahol csatlakozott a színjátszó körhöz. Első fellépése után főnöke ültette a bogarat a fülébe, miszerint jelentkeznie kellene a Színművészeti Főiskolára. Máthé Erzsi - mivel saját bevallása szerint is szörnyen csinálta a könyvelést – kapva kapott az alkalmon, hogy utánajárjon, valóban olyan tehetséges-e, ahogy környezete látja. A főiskolára ugyan nem vették fel, de ez nem tántorította el, az Országos Színészegyesület Színiiskolájának hallgatója lett. Ebben az időszakban sokat segítettek neki tanárai, főként Gobbi Hilda. A félszeg és lámpalázas Máthé Erzsi egész életében hadakozott önmagával, mert sosem érezte elég jónak alakításait, félt a bukástól. A vizsgaelőadáson ennek ellenére kitűnő alakítást nyújtott, és azután egy évre a Vígszínházban kapott állást. Az 1940-es évek végétől Pécsre szerződött, ahol három évig maradt, és itt talált rá a szerelem is első férje, Szendrő József személyében. 

Eleonóra szerepében Németh László: II. József című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

A felhőtlen és családias pécsi évek után visszakerült Budapestre, és a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Az itt eltöltött közel 30 év alatt tanulta meg igazán a szakmát, addig mint ösztönös színész dolgozott. Munkatársai és mesterei nyitották fel a szemét, hogy az ösztönösség nem mindig jó út, hiszen az így játszott szerepeket nem lehet estéről estére azonos színvonalon visszaadni. A társulat tagjaként királynőket, tragikákat, cselédeket is alakított, kedvencei Federico García Lorca hősnői voltak. Úgy érezte, hogy ezekben a szerepekben kicsit önmagát, a tüzes és fojtottan szenvedélyes oldalát mutathatja meg. 1983-ban alapító tagként elszerződött a budapesti Katona József Színházhoz, ahol egészen 2012-ig társulati tag volt.

Somogyi Erzsivel Federico Garcia Lorca Vérnász című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Máthé Erzsi rendkívül sokoldalú színésznő volt, ám örökös szívfájdalma, hogy egyedi orgánumának és markáns, szinte királynői habitusának köszönhetően a naiva szerepkörben sohasem próbálhatta ki magát. Véleménye szerint tanárai és rendezői döntöttek erről, ennek ellenére sohasem fordult elő, hogy szerepet kérjen vagy adjon vissza.

Máthé Erzsi 1927 - 2023 (MTI Fotó: Keleti Éva)

Színházi munkái mellett több filmben és tévés produkcióban is szerepelt. Nagyon kedvelte a komika szerepeket, ami nem is csoda, hiszen kiváló humorérzéke és karikírozó tehetsége volt. Sugárzó személyisége és szelleme a régi felvételekkel mindig velünk marad.

Máthé Erzsi személyét és egyéniségét az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n 2023. május 19-én a Szeletek a tortámból című műsorral idézzük meg. Tartsanak velünk!

Borítókép: Máthé Erzsi színművész MTI Fotó, Készítette: Friedmann Endre Tulajdonos: MTI Zrt Fotóarchívum: MTI-FOTO-877750

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.

34. Eucharisztikus Világkongresszus (Budapest, 1938. május 25–május 29.)

2021 szeptemberében a magyar főváros második alkalommal ad otthont a kongresszusnak. A 2020 őszéről a világjárvány miatt elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Sajtóarchívumi összeállításunkban a több mint nyolcvan esztendeje történtekre emlékezünk.

„Amit még nem láttatok…”

Keleti Éva - Az MTVA exkluzív kiállítása a Nemzeti Fotótár gyűjteményéből: 2023. július 13. – augusztus 20.

Aki mindig dívaként állt színpadra

Sulyok Mária az egyik legszebb orgánumú színésznőnk volt, aki a beszéd művészetét 1951-től tanította is a Színművészeti Főiskolán. Meggyőző erővel keltett életre polgárasszonyokat, munkásnőket, parasztasszonyokat, bár alkata kifejezetten királynői volt. Születésének 115. évfordulóján a Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészre emlékezünk.