Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.

Karakter

2023.05.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


A legtöbb színésznővel ellentétben Máthé Erzsi nem álmodozott kislány korától kezdve a színpadi életről és csillogásról. Színházba nem járt, de a mozit imádta, leginkább amerikai filmeket nézett. Nemegyszer fordult elő, hogy csak egy jegyet vásárolt, majd a vetítés után elbújt a teremben, és megvárta a következő filmet is. A kereskedelmi iskola elvégzése után könyvelőként és titkárnőként dolgozott egy faárudában, ahol csatlakozott a színjátszó körhöz. Első fellépése után főnöke ültette a bogarat a fülébe, miszerint jelentkeznie kellene a Színművészeti Főiskolára. Máthé Erzsi - mivel saját bevallása szerint is szörnyen csinálta a könyvelést – kapva kapott az alkalmon, hogy utánajárjon, valóban olyan tehetséges-e, ahogy környezete látja. A főiskolára ugyan nem vették fel, de ez nem tántorította el, az Országos Színészegyesület Színiiskolájának hallgatója lett. Ebben az időszakban sokat segítettek neki tanárai, főként Gobbi Hilda. A félszeg és lámpalázas Máthé Erzsi egész életében hadakozott önmagával, mert sosem érezte elég jónak alakításait, félt a bukástól. A vizsgaelőadáson ennek ellenére kitűnő alakítást nyújtott, és azután egy évre a Vígszínházban kapott állást. Az 1940-es évek végétől Pécsre szerződött, ahol három évig maradt, és itt talált rá a szerelem is első férje, Szendrő József személyében. 

Eleonóra szerepében Németh László: II. József című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

A felhőtlen és családias pécsi évek után visszakerült Budapestre, és a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Az itt eltöltött közel 30 év alatt tanulta meg igazán a szakmát, addig mint ösztönös színész dolgozott. Munkatársai és mesterei nyitották fel a szemét, hogy az ösztönösség nem mindig jó út, hiszen az így játszott szerepeket nem lehet estéről estére azonos színvonalon visszaadni. A társulat tagjaként királynőket, tragikákat, cselédeket is alakított, kedvencei Federico García Lorca hősnői voltak. Úgy érezte, hogy ezekben a szerepekben kicsit önmagát, a tüzes és fojtottan szenvedélyes oldalát mutathatja meg. 1983-ban alapító tagként elszerződött a budapesti Katona József Színházhoz, ahol egészen 2012-ig társulati tag volt.

Somogyi Erzsivel Federico Garcia Lorca Vérnász című drámájában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Máthé Erzsi rendkívül sokoldalú színésznő volt, ám örökös szívfájdalma, hogy egyedi orgánumának és markáns, szinte királynői habitusának köszönhetően a naiva szerepkörben sohasem próbálhatta ki magát. Véleménye szerint tanárai és rendezői döntöttek erről, ennek ellenére sohasem fordult elő, hogy szerepet kérjen vagy adjon vissza.

Máthé Erzsi 1927 - 2023 (MTI Fotó: Keleti Éva)

Színházi munkái mellett több filmben és tévés produkcióban is szerepelt. Nagyon kedvelte a komika szerepeket, ami nem is csoda, hiszen kiváló humorérzéke és karikírozó tehetsége volt. Sugárzó személyisége és szelleme a régi felvételekkel mindig velünk marad.

Máthé Erzsi személyét és egyéniségét az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n 2023. május 19-én a Szeletek a tortámból című műsorral idézzük meg. Tartsanak velünk!

Borítókép: Máthé Erzsi színművész MTI Fotó, Készítette: Friedmann Endre Tulajdonos: MTI Zrt Fotóarchívum: MTI-FOTO-877750

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Átkelőhelyből szimbólum

180 évvel ezelőtt, 1842. augusztus 24-én rakták le az első jelentős magyarországi folyami híd, a Széchenyi lánchíd alapkövét.

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.

Isten véled édes Piroskám

Imádta az operát, a futballt és a közönségét. Valamennyi nagy táncdalfesztivál döntőse és számtalan sláger előadója volt Aradszky László, aki mindvégig derűs, életvidám emberként élte az életét.

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.