Molnárinasból színészlegenda

„Ő nem olyan valaki volt, akit meg lehettet ismerni, nem engedett közel magához senkit, nem árult el magából semmit, csak a színészetét. Ő csak a színházban volt otthon. A színpadon, a szerepeiben”- nyilatkozta róla Mensáros László.

Karakter

2022.06.10 | olvasási idő: kb. 4 perc


Bevallása szerint mióta az eszét tudja, csak a színészet érdekelte. Ez meg is látszott a tanulmányain, hiszen sosem érettségizett le, a nyolc osztályt is nagy szenvedések árán, többszöri iskolaváltás után végezte el. Idejének legnagyobb részét az iskolapad helyett a moziban töltötte. Hétéves korától állandó vendége volt a filmszínházaknak, egy filmet akár hússzor is megnézett, de olyan áhítattal, mintha először látná. 

Márkus László (MTI Fotó: Keleti Éva)

Édesanyja támogatta színészi ambíciójában, édesapja viszont hallani sem akart „ripacskodásról”. Szülei válása után Szegedre költözött apjához, ahol magánszínjátszásra járt Lehotay Árpádhoz. Édesapja azzal a feltétellel járult csak hozzá, hogyha közben az ő malmában molnárinasnak tanul. Márkus erre így emlékezett vissza: „Ez apám sok tévedése közül talán a legnagyobb volt. Semmit nem csináltam, folyton verseket szavaltam, a főmolnár panaszkodott is apámnak, mondván demoralizálom a segédeket. Halálra röhögték magukat rajtam, hogy színész akarok lenni, mert tök tehetségtelennek tartottak. Meggyőződésük volt, hogy Lehotay csupán a pénz miatt foglalkozik velem, és igazán ő sem tart tehetségesnek. Biztattak, hogy csak tanuljam tisztességesen a molnárságot, mert igazán az való nekem”.

Márkus László, Bessenyei Ferenc és Greguss Zoltán a Madách Színházban (MTI Fotó: Keleti Éva)

A malom dolgozóinak nem lett igazuk, mert elsőre felvételt nyert a színművészetire. Olyan később sikeresen befutott osztálytársai voltak, mint Sinkovits Imre, Gyurkovics Zsuzsa vagy Körmendi János. A főiskola elvégzése után hat évet töltött el a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, ahol – állítása szerint – isteni volt a társulat, és ez volt a színház virágkora. Az első nagy sikert a Csárdáskirálynő Bóni grófja hozta meg neki, melyet egy egészen más típusú szerep követett: Claudius megformálása a Hamletből. 

Márkus László Néró szerepében (MTI Fotó: Keleti Éva)

A debreceni éveket követően több helyre hívták, ő végül a Madách Színház mellett döntött, ahonnan már el sem szerződött máshová. Kimagasló sikerei közé tartozik Néró szerepe, a Néró játszik című darabból, amit Hubay Miklós kimondottan az ő számára írt, színészi képességeit figyelembe véve. Molnár Ferenc darabjaiban nyújtott alakításai is emlékezetesek maradtak. Vámos László rendező így emlékszik vissza Márkus színházi jelenlétére: „Ő egy rendkívül szenzibilis lény volt, abban a pillanatban, hogy felment a függöny, nála jobban számítani senkire nem lehetett. Koncentrált, fegyelmezett és nyugodt volt, valóságos tartópillére az előadásnak. Az volt az élete, hogy játsszon”.

A Meztelen diplomata című akció-vígjáték forgatásán (MTI Fotó: Bojár Sándor)

A színházi játék volt számára az igazi öröm, de számos filmben is szerepet vállalt. A Meztelen diplomata című film kellett ahhoz, hogy országos ismertséget szerezzen, és filmszínészként is elismerjék tehetségét. Az 1963-as film után nehéz olyan magyar vígjátékot találni, amelynek szereplői között ne találkoznánk az ő nevével is. Azt állította, hogy nem olvas kritikát, de színésztársai szerint mindent elolvasott. A jót hamarabb elfelejtette, mint a rosszat. Évek múlva is képes volt neheztelni az őt rossz fényben feltüntető kritikusra.

Csákányi László, Psota Irén, Bálint Erzsébet és Márkus László a Flintstone családból ad elő egy jelenetet a Népstadionban (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Édesanyjával rendkívül szoros volt a kapcsolata. Személyiségük nagyon hasonlított, ebből adóadóan gyakran kaptak össze, de ezek a konfliktusok nem voltak hosszú életűek. Erről így beszélt: „Mi anyámmal imádjuk egymást, de ötpercenként összeveszünk. Minden hülyeségen. A harag általában kettőtől öt percig tart, s csupán azért békülünk ki, hogy valamin ismét összevitatkozhassunk.” Nem nősült meg, gyermeke sem született, mindvégig édesanyja jelentette számára a családot, a nap minden percében tudtak egymásról.

Imádott édesanyjával (MTI Fotó: Keleti Éva)

Hosszú évekig betegeskedett, ám ebből semmi nem látszott a színpadon. Az 1985-ös szilveszteri műsor felvétele után az öltözőjében hunyt el 58 éves korában. Kossuth-díjjal egyszer, Jászai Mari díjjal pedig háromszor tüntették ki.

Születésének 95. évfordulója alkalmából több műsorral is megemlékezünk Márkus Lászlóról az MTVA Archívum m3.hu oldalán. A Hivatása színész volt és a Kincsestár című műsorokban a színművészt idézzük meg filmbejátszások és pályatársak segítségével, valamint láthatják őt a közönségsiker Bob herceg restaurált, csodálatos képi világú UHD-változatában, és a Közbejött apróság című tévéfilmben is. Jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Márkus László otthonában MTI Fotó. Készítette: Keleti Éva. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító:MTI-FOTO-F__EV19651125007

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Dőry Virág 80

December 21-én ünnepli 80. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, jelmez- és divattervező, aki egzotikus szépségével és különleges vonzerejével meghódította a közönséget a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

Yves Montand magyar falevelei – Világsztárok Budapesten

A 100 éve született sármos énekes-színész zenés előadóestjeivel beutazta Európát, így a magyar közönséggel is találkozhatott. Hazai koncertjének az Erkel Színház adott otthont, ahogyan számos más világsztár fellépésének is. (Fotóválogatás és bennfentes színházi kulisszatitkok cikkünkben!)

Boldogságra született

A mai magyar operett egyik legnépszerűbb szubrettje, az örök komédiás, a dupla energiabomba, a huncut, a vidám, a vicces Kossuth- és Jászai Mari-díjas Oszvald Marika, aki nemcsak itthon lett a közönség kedvence, hanem Németországtól Japánig meghódította a világot.

Az ország legismertebb terapeutája

Mácsai Pál sokoldalú művész: színész, zenész, költő. Eltekintve a megszokott köszöntőktől és életút-bemutatástól, ezúttal ritkán hallott, látott felvételekkel, és egy szívet melengető történet felidézésével lepjük meg őt és olvasóinkat, ekképp kívánva boldog születésnapot.