Boribon, Kippkopp és a Kockásfülű nyúl "anyukáját" köszöntjük

Marék Veronika grafikus-író történetei máig több generáció életére kihatnak, figuráinak letisztult, karakteres kedvessége egészen Japánig ismertté tette műveit.

Karakter

2022.12.19 | olvasási idő: kb. 2 perc


Marék Veronika író, grafikus (MTI Fotó: Maár Mariann)

A Kockásfülű nyúl, Kippkopp és Boribon alkotója már négyévesen megtanult olvasni. Kamaszként főleg az irodalom, a költészet és a színház érdekelte, olyannyira, hogy Katona József nyomdokain drámaírónak készült. Első könyvét 17 évesen írta, ami önmaga számára is meglepő módon mese lett. Mivel nem igazán voltak körülötte gyerekek, arra a következtetésre jutott, hogy benne maradt meg a gyermek. Egyszer így vallott erről: „Gyerekkorom egyetlen hosszú játék volt, és abban reménykedtem, hogy sose lesz vége.” Tanult kirakatrendezést, díszítő-festést, bábszínészetet, magyar irodalmat és nyelvészetet, de az írást nem hagyta abba. 

Az írónő kisfiával otthonában (MTI Fotó: Maár Mariann)

A Pető Intézet alapítója egyszer azt mondta neki: „Nem te vagy Magyarországon a legnagyobb gyerekíró és nem tartozol a legjobb grafikusok közé sem, de amikor a kettőt együtt csinálod, abban te vagy a legjobb”. Sok-sok mese, báb- és rádiójáték után írt forgatókönyvet és tévéjáték-sorozatot is. Ahogy sikeres könyveinek száma nőtt, egyre több meghívást kapott, így életének fontos részévé vált a közönséggel találkozás: mesélt-rajzolt-bábozott iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban a nagyvárosoktól egészen az icipici falvakig. Saját állítása szerint megismerkedett az egész országgal.

Marék Veronika kezében Kipp Kopp mesefigurák karakterrajzai (MTI Fotó: Kallos Bea)

Művei eddig lengyel, szerb, román, szlovák, angol, francia, német, spanyol, koreai, és kétféle kínai kiadásban jelentek meg, magyarul megjelent könyveinek száma pedig 50 fölött van. József Attila- és Janikovszky Éva-díjas, elnyerte a magyar IBBY életmű díjat, a Pagony Aranytollat, a Pro Familiarist, a Budapestért díjat, de a legbüszkébb arra, hogy a Magyar Szépírók Társaságának tagja.

Az élet legnagyobb dolgait megjeleníteni a legegyszerűbb eszközökkel, ez Marék Veronika sikerének titka. Éppen ezért a szakmai elismerések mellett még egy dolgot biztosan elnyert az írónő: az olvasók szívét, akik alapműként tartják polcaikon könyveit, és minduntalan újramesélik gyermekeiknek, unokáiknak, dédunokáiknak…

Richly Zsolt rajzfilmrendező és Marék Veronika író, grafikus, A kockásfülű nyúl szerzőpárosa (MTI Fotó: Soós Lajos)

Isten éltesse Boribon és Annipanni, Kippkopp és Tipptopp, Laci és az oroszlán, A Csúnya kislány és a Kockásfülű nyúl alkotóját Marék Veronikát!

Borítókép: Marék Veronika mesekönyvíró, grafikus a 80. születésnapja alkalmából rendezett életmű- kiállításán a Budapest Projekt Galériában 2017. december 3-án MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Tulajdonos: MTI Fotószerkesztőség, Azonosító: MTI-FOTO-D_KOS20171203004

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ligeti Miklós – akinek hasonló sors jutott osztályrészül, mint akiről híres szobrát mintázta

Legnevezetesebb alkotását, a Városligetben látható Névtelen jegyzőt mindenki ismeri, de a szobrász nevét csak kevesen, pedig 1907-ben közösen állította ki műveit Auguste Rodinnel Párizsban.

A lélek nem öregszik

75. születésnapján köszöntjük Blaskó Péter színművészt!

A virágáruslánytól a karburátorokig

125 éve született a magyar motorgyártás egyik úttörője, Csonka János. A Bánki-Csonka-féle porlasztó társfeltalálója diplomát sosem szerzett, de nyugdíjba vonulásakor 72 éves korában a mérnöki kamara életpályája elismeréseként felvette tagjai sorába, ezzel feljogosítva a briliáns szakembert a gépészmérnöki cím használatára.

Klasszikus zenész helyett életművész

Ma lenne 85 éves a vibráló egyéniségű énekes, előadóművész és humorista, Koós János, akinek sokáig az szerepelt névjegykártyáján: életművész.