SMS helyett töltőtoll

A Németországban élő, ám magyarságát mindvégig megőrző zenész-énekes-producert, Mándoki Lászlót köszöntjük 70. születésnapja alkalmából.

Karakter

2023.01.07 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1953-ban Budapesten született művész 17 évesen alapította első zenekarát, a Tigert, mellyel Jimi Hendrix-, Cream- és Creedence Clearwater Revival-dalokat játszottak. Később a Közgazdasági Egyetem hallgatójaként a Jam nevű formációjával bonyolult ritmusképletű jazzrock-dalokkal ért el sikereket. Dobtanára, a lehengerlő szólóiról ismert Kovács Gyula ekkor tanácsolta Mándokinak, hogy inkább a Zeneakadémián folytassa tanulmányait, ahol az ifjú tehetség megalapította a Mándoki-triót, sikereiknek a tagok kötelező katonai szolgálata vetett véget 1974-ben. Egy évvel később az ekkor már stúdiózenészként foglalkoztatott ifjú elhagyta az országot, mert felismerte édesapja halálos ágyán hozzá intézett kérésének jelentőségét, mely így hangzott: „Borzasztó dolog, hogy nem fogom látni az unokáimat, de azt kérem tőled, hogy soha ne olvassanak cenzúrázott újságot. Menj ki, éld az álmaidat és ne álmodd az életedet!”

A Dzsingisz Kán tagjaival 1985-ben (MTI Fotó: Földi Imre)

Alig három évvel később 1979-ben a nyugat-németországi Eurovíziós Dalfesztivál válogatóját megnyerő Dzsingisz Kán zenekar tagjaként és fülbemászó névadó daluk miatt széleskörű ismertségre és nagy népszerűségre tett szert. A német tinédzserek például Mándokit választották példaképüknek (Boy of the Year). A tehetséges zenész azonban nem erről álmodott a Zeneakadémián. 1982-ben Bencker Lászlóval zenei stúdiót alapított Münchenben, és megjelent Back to Myself című szólóalbuma. Ezt követő korongjai révén visszakerült a televízió képernyőire, és az így szerzett népszerűség megnyitotta az utat a People és a Soulmates projektjei számára. A Man Doki Soulmates nevű formációjában többek közt olyan világsztárokkal dolgozott, mint Ian Anderson a Jethro Tullból, Bobby Kimball a Totóból vagy Jack Bruce a Creamből. Mándoki László néhány éve a máig aktív formáció törekvését jellemezve egyúttal saját művészi hitvallását is összegezte: „A mai popzene olyan, mint egy 160 karakteres SMS, mi ezzel szemben egy szép töltőtollal megírt szerelmes levelet nyújtunk át a közönségnek.”

David Goodier és Ian Anderson 2019-ben (MTI Fotó: Mohai Balázs)

1997-ben Beckner Lászlóval átvett egy stúdiókomplexumot, amely valódi zenei műhellyé vált. Mándoki producerként olyan világsztárokkal dolgozhatott, mint Placido Domingo, Phil Collins vagy a No Angels. Önmagát mindig is határokat nem ismerő művésznek tekintette, részt vett a szöuli olimpia megnyitóján és olyan Disney produkciók zenei munkálataiban is, mint a Mulan, a Tarzan és az Atlantisz: Az elveszett birodalom. Magyarságát azonban soha nem veszítette el, amiről így vallott egyszer: „Én csak egy pesti srác vagyok, aki ’75-ben elmenekült a kommunizmusból, majd hihetetlen küzdelmek árán, kitartással, szorgalommal megcsinálta a nemzetközi karriert. Los Angelesben, New Yorkban, Londonban és Sanghajban is mindig magyar zenész maradtam, ezt el is mondtam a színpadról.” 

Mándoki László az MTVA Archívum m3.hu csatornáján az Álmodozó vagyok című összeállításban lesz majd látható és hallható 2023. január 23-án. Tartsanak velünk!

A borítókép a Mandoki Soulmates - Hungarian Pictures (Magyar képek) című műsorból származik (2019) 

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Patinás pesti paloták

Két meghatározó belvárosi épület is évfordulót ünnepel: az Astoria és a Vigadó is, bár más-más okokból.

A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.

„Maradok, másként nem tehetek!”

A XX. századi magyar drámairodalom egyik legnagyobbja, akinek életét végigkísérte a szenvedélyes igazságkeresés és a szülőföldhöz való ragaszkodás. Irodalmárként és politikusként is sokat tett a kisebbségben élőkért, a magyar nyelvért és oktatásáért.

Kaszárnyából a színpadra

A 130 éve született, legendásan szép hangú Makay Margit 98 évet élt, és még 93 évesen is játszott. Korengedménnyel és szülői engedéllyel került tizenöt évesen a színiakadémiára, Jászai Mari „apródja” volt, és még színdarabot is írt és rendezett.