Május 1. a munka és a magyar televíziózás ünnepe

Május első napjának kitüntetett szerep jut a magyar televíziózás történetében. 1957-ben külső helyszíni közvetítéssel ezen a napon indult a rendszeres tévéadás egy angol PYE közvetítőkocsi segítségével, természetesen a május 1-jei felvonulással a középpontban. Azóta sok-sok év telt el, s most újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

2019.05.01


Ennek oka a technológiai fejlődésben rejlik és a jövőbe mutat. Az M3 klasszikus televíziós csatornából átalakul, de nem tűnik el: tartalmai az egyre többek által használt, egyre nagyobb szabadságot nyújtó  online felületre költöznek. Időben és térben rugalmasabban érhetők el a műsorok, melyeket azonban az M3 szokásos kulturális színvonalán és tematikájában igyekszünk nyújtani az új platformon is. Ebben segít az elmúlt 62 év televíziós tapasztalata.

S hogy mire érdemes kattintani a következő hetekben-hónapokban?

Az M3 műsorfolyamába természetesen érkeznek a nagy klasszikusok.
Nyitásként az ikonikus Adáshiba című tévéjáték lesz elérhető 1979-ből, Tolnay Klári, Balázs Péter és Schütz Ila főszereplésével. A sorozatok terén sem alacsonyabban a mérce: az első héten A Tenkes kapitánya lesz látható a közönségkedvenc Zenthe Ferenccel, a hónap során a későbbiekben pedig Kántorral és Princcel találkozhatnak a magyar szériák kedvelői.


Budapest, 1963. július 4. Szabó Gyula (Buga Jakab), Zenthe Ferenc (Eke Máté, Tenkes kapitánya) és Pécsi Ildikó (Rózsa, a cigánylány) Örsi Ferenc: Tenkes kapitánya című TV-játékának forgatásán a budapesti Farkas-hegyen

Májusban terítékre kerül még egy-egy film Zenthe Ferenctől és a sorozatbeli társát, Buga Jakabot alakító Szabó Gyulától (II. Fülöp, Május).
Igyekszünk mindenkihez utat találni, ezért a hónap második felében a sci-fi rajongóknak kedvezünk egy igazi különlegességgel: jönnek Pirx kapitány kalandjai.
Visszaköltözik a kínálatba a Szép család, naponta dupla epizóddal jelentkezik a Família Kft, de a sokak által keresett Családi kör, és a 10 éven át futó Kölyökidő sem marad ki a kínálatból.
Az ismeretterjesztő televíziózás legendás alakjának, Rockenbauer Pálnak két sorozata, a Magyarország kisvasútai és A napsugár nyomában is elérhető lesz a megújult M3-on.


Füzér, 1979. július 31. Rockenbauer Pál rendező (b) és Szabados Tamás vezető operatőr a sziklanövényeket filmezi a füzéri várhegyen. 

Az M3-ra látogatók együtt ünnepelhetnek a Röpülj, páva!- val is, ami 50. évfordulóját üli, s melyben láthatók Sebő Ferenc és Halmos Béla, a Sebő Együttes  és a táncházmozgalom meghatározó alakjai.

A kínálat tehát sokszínű és rugalmas, bárki megtalálja benne a neki tetsző műsort, arra biztatunk hát mindenkit, maradjanak velünk, nézzenek bennünket az új M3-on is!

 

 

További cikkek:

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

Latinovits apródjából a Nemzet Színésze

Köszöntjük a ma 75 éves Cserhalmi Györgyöt, aki sok más elismerés mellett 2022-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját is.

Akinek a színpad volt a mindene

130 esztendeje született az operett nagyasszonya, Honthy Hanna, akiért rajongott a közönség, ám erőteljes egyéniségét nem minden pályatárs tudta elfogadni.

Wurlitzer, a varázslatos zenegép

Robosztus átmenet a hangszeres zenéből a gépibe.