Kis autók, nagy remények

A kicsi kocsi praktikus. Mindig divatos. Megújuló reményekkel kikövezett a hazai miniautó-fejlesztés rögös útja. A pálya a „motorizált cipőtől” a Puliig ível.

Múltidő

2021.10.30 | olvasási idő: kb. 4 perc


Az autózás hajnalától, a 20. század elejétől Magyarországon is rendre fölmerültek ötletek a minimobilok gyártására. Az indokok nagyjából mindig azonosak voltak: nyersanyag- és üzemanyag-takarékos megoldás, az „igazinál” olcsóbb és mégsem motorkerékpár. Az egyéni és vállalati kezdeményezések azonban ritkán jutottak túl a prototípusokon. A nagy nekibuzdulásokból mára jellemzően a kisszériás sorozatok kósza darabjai és a mintapéldányok maradtak – jó esetben.  

Az első magyar törpeautó két prototípusa, a Balaton és az Alba Regia az országút mellett. (MTI Fotó: Bojár Sándor)

A második világháború utáni magyar tervezésű és gyártású személyautó a Weiss Manfréd Művekben, a későbbi Csepel Motorkerékpárgyában megszületett Pente kisautó két prototípusában öltött testet. Az 50-es évek államilag támogatott törpeautógyártási-programja mellett sorra születtek a különféle egyéni kreációk. Surányi Endre mérnök például két - 125, illetve 250 cm3-es motor hajtotta – mintadarabbal állt a nyilvánosság elé. Ezeket csak “motorizált cipőként” emlegették. Ez a pár évtized volt a házi barkácsolás, az innen-onnan összehordott alkatrészekből, elemekből épített különféle járgányok nagy korszaka. A mezőgazdasági gépektől, a „csettegőktől” a gokartokig.

Sok a csodálója Karika István kisiparos törpeautójának a Budapesti Ipari Vásáron, a Városligetben. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Az ötvenes évek első felében fogalmazódott meg a magyar kisautó igénye a Kohó- és Gépipari Minisztériumban. A Székesfehérvári Motorjavító Vállalatnál 1956 elejére elkészült a két törpeautó, az Alba Regia és a Balaton. A kétszemélyes Balaton ajtaja a repülőgépkabinokhoz hasonlóan hátrafelé nyílt. A kerékfelfüggesztését idősebb Rubik Ernő dolgozta ki. Mindkét jármű alumíniumkarosszériás volt, nyolc lóerős Csepel 250-es motorkerékpár-motorral. A Könnyűipari Minisztérium a Schadek János-féle törpeautót támogatta. A mérnök Úttörő nevű kétüléses kiskocsiját 1954 tavaszán a budapesti Ipari Vásáron láthatta először a nagyközönség.

Modellek pózolnak a Győri Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat (Győri Mezőgép) által gyártott Puli 751 elnevezésű jármű prototípusán. (MTI Fotó: Hadas János)

 A nehézipari tárcánál azonban úgy döntöttek, hogy a hazai törpeautó-kísérletek nem hoztak kellő eredményt. A kiírt pályázatot törölték, az új cél már a mopedgyártás felfuttatása lett. Az 1959-ben megjelent keletnémet Trabanttal pedig megoldottnak tekintették a kérdést. A törpeautó-gyártás gondolata a nyolcvanas évek Magyarországán tört újra utat magának. Az új jármű, a Puli nehezített akadálypályán, változó viszonyok közt próbált befutni.

Munkások dolgoznak a szerelőszalagon, a Puli kisautó hódmezővásárhelyi sorozatgyártásán. (MTI Fotó: Németh György)

A Puli nevű kétszemélyes városi törpeautót 1986-tól 1998-ig a hódmezővásárhelyi HÓDGÉP gyártotta. A bevásárlásra s a közüzemi szolgáltatóknak is szánt, műanyag karosszériás kiskocsit japán, utóbb olasz dízelmotor hajtotta, alig 45 km/órás végsebességgel. Építéséhez a korabeli kelet-európai járműtípusok csereszabatos alkatrészeit is fölhasználták. A hátsó lámpája például az Ikarus 200-as buszsorozaté volt. Puli 751 néven, másfél évtizeddel korábban a Győri Mezőgép már gyártott kisméretű mezőgazdaságijármű-prototípusokat. 

A Tiszántúli Autójavító Vállalat Sigma nevű miniautója a BNV szakmai rendezvényén. (MTI Fotó: Kerekes Tamás)

Induláskor az új Pulit a kinti partnerek is a francia piacra szánták a kedvező adóbesorolás miatt. S B kategóriás jogosítvány nélkül is vezethették. A három liter alatti fogyasztása sem volt hátrány. Átmeneti korszakban jött, minőségi kifogásoktól kátyús úton. Az 1990-es években elektromos változatát Puli 2E Pinguin néven forgalmazták. A magas ára miatt itthon egyik változata sem lett sikeres. Összesen jóval kevesebb, mint ezer példány készült a „négykerekű fedett mopedből”.

BORÍTÓKÉP: Szentes, 1962. augusztus 22. Török Szilveszter géplakatos saját készítésű törpeautójában ül egy Warszawa M201-es gépkocsi mellett. A kisautót a Szentesi Vas- és Fémipari KTSZ dolgozója szabadidejében, ötévi munkával készítette. MTI Fotó: Tóth Béla. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-835424 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 307 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

István megkoronázása

1000. december 25-én Esztergomban István fejedelmet, Géza fejedelem és Sarolt fiát királlyá koronázták a II. Szilveszter pápa által küldött koronával.

Híd az országok között

1895. szeptember 28-án avatták fel az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hidat. Az Árpád-korban a királyi székhelyet rév kötötte össze a folyó túloldalával. Az első állandó, cölöpökön álló hidat 1585-ben a törökök építették.

A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.