Magyar siker a Wall Streeten

730 forint volt a belépő ára…

Kultúrsnack

2020.11.17 | olvasási idő: kb. 1 perc


Mindössze 730 forintért lehet Matáv részvényeket vásárolni, Budapesten és New Yorkban egy időben kezdődik a kereskedés - szólt a hír 1997. november 14-én! A magyar távközlési vállalat volt az első közép-kelet-európai cég, melyet a tengerentúlon is forgalomba hoztak. 156 ezer tulajdonos vásárolt részvényeket, melynek ára a kereskedés 13 éve alatt közel 2500 forintra emelkedett. A magyar tőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését, az Osztrák–Magyar Monarchia idején a Szabadság téri Tőzsdepalotában folyt a kereskedés. Ekkor 17 részvényt, egy záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek. A világháború előtt évente csaknem másfél millió tonna gabona is gazdát cserélt a BÉT-en, ezzel Európa vezető gabonatőzsdéjének számított. A pesti tőzsde 1948-as megszüntetése után a Lenin Intézet, a Technika Háza majd a Magyar Televízió vette ideiglenes használatba a Tőzsdepalotát, egészen 2009-ig. Egy generáció láthatta esténként fél nyolckor a tévéhíradó főcímében megjelenő tévészékház timpanonos homlokzatát.
A Magyar Televízió Szabadság téri székháza esti kivilágításban (MTI Foto: Horváth Péter)
Borítókép: Budapest, 1905. Az Alpár Ignác tervei alapján épült Budapesti Áru- és Értéktőzsde épülete egy századfordulós felvételen. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-750580 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 286 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Budapest egykor és most

Időutazásra invitáljuk olvasóinkat a Fotótár 1900-as évek környékén készült felvételeinek segítségével. A főváros emblematikus tereit, utcáit járjuk be, felvillantva, hogy mennyit változott a környék az elmúlt bő száz évben. Tartsanak velünk!

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

Az anyanyelv nemzetközi ünnepe

Minden év február 21-én tartják világszerte az anyanyelv napját.