A vége 6:3

Puskás Ferenc vezetésével a legendás olimpiai bajnok futballcsapatunk kilencvenéves hazai veretlenségétől fosztotta meg az angol válogatottat a londoni Wembley Stadionban.

Múltidő

Ecseri Judit | 2023.11.25 | olvasási idő: kb. 2 perc


Idegen pályán, ráadásul a labdarúgás szülőhazájában egy hosszú utazás után, telt ház előtt játszani minden csapat számára nagy kihívás. Nekünk ez 70 éve mégis könnyedén sikerült, hiszen 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott sporttörténeti győzelmet aratott az angolok ellen. Az Aranycsapat világraszóló 6-3-as győzelme emlékére ezt a napot az MLSZ a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

A magyar labdarúgó-válogatott tablója (MTI Fotó: Reprodukció)

November 18-án Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lantos Mihály, Bozsik József, Lóránt Gyula, Zakariás József, Budai II. László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán és Gellér Sándor – vonatra ült, hogy egy felejthetetlen mérkőzést játsszon Angliában. Az összecsapás előtt még Párizsban is eltöltöttek pár napot a fiúk, ahol a városnézés mellett egy laza edzőmérkőzést is tartottak, ahol 18 góllal megverték autógyári ellenfelüket.

Grosics Gyula felesége, lányai és az édesapja hallgatja a mérkőzést (MTI Fotó: Aradi Tibor)

A hatalmas érdeklődéssel várt angol-magyar válogatott meccs napján már a kezdés előtt egy órával hangoltak a nézők a zsúfolásig megtelt Wembley Stadionban. Több száz fotós, újságíró, és nyolc ország rádióállomásának munkatársai, valamint filmes szakemberek várták izgatottan a kezdő sípszót. A világ szinte minden részéről érkeztek futballrajongók, hogy lássák a magyarokat.

Hangszórókon keresztül hallgatják a rádióközvetítést (MTI Fotó: Munk Tamás)

1953-ban itthon még nem volt televízióadó, ezért a rádiókészülékek előtt izgulhatták végig a mérkőzést a szurkolók. Az első gól közvetítése így hangzott Szepesi György kommentálásával: „Budainál van e pillanatban a labda, Budai egy cselt csinál, aztán Kocsisnak adja, Kocsist azonban elválasztják a labdától. Szerencsére ott van Bozsik, Zakariás, majd újra Bozsik a labda útja, aztán Hidegkuti. Hidegkuti egy cselt csinál, most lő e pillanatban, góóóóól. Óriási, 1:0-ra vezetünk.”

Hidegkuti Nándor autogramot ad (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Hidegkuti három, Puskás kettő és Bozsik egy találatával győztük le a verhetetlennek hitt angolokat. A győzelem Sebes Gusztáv szövetségi kapitány új taktikájának és a futballisták okos játékának volt köszönhető. A siker titka az volt, hogy a két szélső játékos rendszeresen visszahúzódott a védelem segítségére, és az egyenlítés után is higgadtan, nagy önbizalommal játszott mindenki. Ezen az estén nem volt gyenge pontja a csapatnak, erőnlétben, gyorsaságban és a kapura lövések számában is felülmúlta ellenfelét. A világon elsőként 4-4-2-es felállásban küldte a kapitány a fiúkat a pályára, amit aztán több csapat is sikeresen alkalmazott később. Hidegkutiék klasszisokkal múlták felül ellenfelüket, a külföldi sajtó nem hiába nevezte „az évszázad mérkőzésének” a találkozót.

A győztes labdarúgók köszöntése (MTI Fotó: Bojár Sándor)

Hazatérve a futballistákat ezrek várták a Keleti pályaudvarnál, ahol az oszlopokon, fákon lógtak a drukkerek, csak hogy láthassák a focistákat. A korszakalkotó eredmény ma is él az emberek emlékezetében. A győzelemről írtak verseket, dalokat, könyveket, de film és musical is emléket állít a mérkőzésnek, az aranycsapat-mozdony pedig büszkén „viseli” a tizenegyek portréját.

Mozdony a legendákkal (Fotó: Jászai Csaba)

Buzánszky Jenő így emlékezett vissza az akkori időkre: „Az angolok a meccs után azt mondták, hogy véletlen volt. Így 1954 májusában Budapesten játszottunk egy visszavágót, amiről az egyik magyar újság ezt írta: Az angolok egy hétre érkeztek, és 7-1-gyel távoztak. Az a meccs már végleg bebizonyította, hogy mi voltunk a legjobbak!”

Emlékezzünk együtt a 6:3-as győzelemre az m3.hu online csatornán. Sportkedvelő nézőink Az évszázad mérkőzése címmel láthatnak egy filmet az évforduló napján, tartsanak velünk.

Borítókép: Minden idők legjobb magyar futballválogatottja Tulajdonos: MTI Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-777312 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Apja lánya

Születésnapja alkalmából köszöntjük Csákányi Eszter színésznőt, akit már tízévesen elvarázsolt a színpad.

A pillangókisasszony

„A víz az nekem dalol, és mindig úgy dalol, ahogy én akarom…” mesélte egy interjúban Székely Éva, az egykori olimpiai bajnok mellúszó.

Zorán 80!

Generációtól függetlenül bárki fel tudna idézni egy-egy Zorán-slágert, így egy ország örülhet, amiért a zenélést választotta a villamosmérnöki hivatás helyett. 80. születésnapján köszöntjük Sztevanovity Zoránt!

Háry János

1926. október 16-án tartották Kodály Zoltán „Háry János” című daljátékának ősbemutatóját az Operaházban.