Magyar film napja - kvíz

2018-tól ünnepeljük a Magyar Film Napját annak emlékére, hogy 1901. április 30-án mutatták be az első némafilmet hazánkban. Tegyék próbára ismereteiket és tudjanak meg még több érdekességet a régi magyar filmekről!

Kvíz

2024.04.24 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Nemzeti Filmintézet archívumának jóvoltából most olyan kincseket láthatnak az M5 kulturális csatornán, amelyeknek egytől egyig kalandos történetük van. Sokszor a világ több pontjáról kerültek elő a filmek egyes jelenetei, nitrokópiái. Pénteken 21 órától látható a Rabmadár és Bartók Béla: Az éjszaka zenéje az M5 csatornán

Borítókép: A Hosszú az út hazáig című film forgatása. Készítette: Bojár Sándor, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-813408

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.

A nagy oroszlánvadász

Bvana, szimba! Piga, bvana, piga! Uram, oroszlán! Lőj, uram, lőj! – riasztotta a nagy magyar Afrika-kutatót bennszülött kísérője. A 20. század elején Kittenberger Kálmán az ujjával fizetett az oroszlánkalandért.

Schubert Éva, aki több nyelven volt képes mindent és mindenkit eljátszani

Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére vándorszínészkedett, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott.

Aki zongorázni tanította Presser Gábort

15 éve ezen a napon távozott az élők sorából a kiváló műsorvezető, nevettető, színész, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész Antal Imre, akinek nevéhez több legendás televíziós műsor fűződik.