Magyar film napja - kvíz

2018-tól ünnepeljük a Magyar Film Napját annak emlékére, hogy 1901. április 30-án mutatták be az első némafilmet hazánkban. Tegyék próbára ismereteiket és tudjanak meg még több érdekességet a régi magyar filmekről!

Kvíz

2024.04.24 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Nemzeti Filmintézet archívumának jóvoltából most olyan kincseket láthatnak az M5 kulturális csatornán, amelyeknek egytől egyig kalandos történetük van. Sokszor a világ több pontjáról kerültek elő a filmek egyes jelenetei, nitrokópiái. Pénteken 21 órától látható a Rabmadár és Bartók Béla: Az éjszaka zenéje az M5 csatornán

Borítókép: A Hosszú az út hazáig című film forgatása. Készítette: Bojár Sándor, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-813408

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kóczián Éva, aki 1956-tól 1962-ig Európa legjobbja volt

A világbajnok, hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszező 1936. május 25-én született Budapesten.

A Frakk, a macskák réme és a TV Maci alkotója ma is példakép lehet - 100 éve született Bálint Ágnes

Voltak évtizedek, amikor szinte lehetetlen volt olyan gyermekműsort találni a tévében, amelynek alkotói sorában ne szerepelt volna Bálint Ágnes, meseregényei pedig szinte minden háztartásban ott voltak a könyvespolcon. Szeretetteljes karaktereinek kalandjain generációk nőttek fel, a mesék ismerete ma is kapcsolódási pontot jelent nagyszülők, szülők és unokák között. Az emögött húzódó ma is lenyűgöző alkotói folyamatot Bálint Ágnes karrierje és életútja teszi példaértékűvé. Kevésbé ismert, de igen jelentős környezetvédelmi tevékenységével jóval megelőzte korát. Az írónő életútjáról, mindennapjairól, népszerűségéről lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk születési centenáriuma alkalmából.

Nagyáruházak egykor- a vásárlás fellegvárai

A plázák előfutárai voltak, a fogyasztás klasszikus jelképeivé váltak. A hányatott sorsú Corvin Áruház mozgólépcsőjével és partiteraszával, míg a Párisi Nagy Áruház - a későbbi Divatcsarnok - Lotz Károly freskóival és korcsolyapályájával is beírta nevét a hazai kereskedelem aranykönyvébe.

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.