Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.

Városi séták

2022.07.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


2000. július 14-én avatták fel Európa egyik legnagyobb szabadtéri, interaktív vasúti múzeumát, ahol nem csupán nézni lehet a kiállítási tárgyakat. Az odalátogatók utazhatnak mozdonyok vezetőállásán, beülhetnek egy vágányon haladó kocsiba, a sínautóba. A kézi hajtványozás során emberi erővel kell egy járművet elindítani, a fordítókorongozás használatával pedig akár egy 160 tonnás mozdonyt is át lehet fordítani egyik vágányról a másikra. A kiemelt napokon omnibuszon is utazhatnak az érdeklődők, a kicsik modellmozdonyt vezethetnek, vagy felülhetnek a 870 méter hosszan kanyargó kerti vasútra.

Gyermekeknek készített mozdonyfordító (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

A több mint száz vasúti járműből álló gyűjtemény egyik leglátványosabb és egyben legértékesebb darabja a híres Orient Express teakfa burkolattal ellátott étkezőkocsija. Az 1912-ben épített szerelvény a II. világháború előtt a kelet-európai vonalakon közlekedett, az utazás során igazi luxuskörülmények között érezhették magukat az utasok. Aki kíváncsi a legöregebb működő gőzmozdonyra, a legendás Árpád motorvonatra, vagy a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre, látogasson el a parkba.

Az Orient étkezőkocsijának emblémája (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!

A mesék hatalma és az olvasás szeretete

Április másodika egy évente ismétlődő nemzetközi akciónap a gyermekirodalom, a könyvek és az olvasás megszerettetésére.

„A látszat ellenére nem komika, hanem született tragika vagyok.”

20 éve már, hogy nincs közöttünk Schütz Ila, a klasszikus kabarék komikája, a némajátékok nagy mestere, aki drámai képességekkel megáldott művész volt.