Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.

Városi séták

2022.07.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


2000. július 14-én avatták fel Európa egyik legnagyobb szabadtéri, interaktív vasúti múzeumát, ahol nem csupán nézni lehet a kiállítási tárgyakat. Az odalátogatók utazhatnak mozdonyok vezetőállásán, beülhetnek egy vágányon haladó kocsiba, a sínautóba. A kézi hajtványozás során emberi erővel kell egy járművet elindítani, a fordítókorongozás használatával pedig akár egy 160 tonnás mozdonyt is át lehet fordítani egyik vágányról a másikra. A kiemelt napokon omnibuszon is utazhatnak az érdeklődők, a kicsik modellmozdonyt vezethetnek, vagy felülhetnek a 870 méter hosszan kanyargó kerti vasútra.

Gyermekeknek készített mozdonyfordító (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

A több mint száz vasúti járműből álló gyűjtemény egyik leglátványosabb és egyben legértékesebb darabja a híres Orient Express teakfa burkolattal ellátott étkezőkocsija. Az 1912-ben épített szerelvény a II. világháború előtt a kelet-európai vonalakon közlekedett, az utazás során igazi luxuskörülmények között érezhették magukat az utasok. Aki kíváncsi a legöregebb működő gőzmozdonyra, a legendás Árpád motorvonatra, vagy a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre, látogasson el a parkba.

Az Orient étkezőkocsijának emblémája (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Zsazsa a világdíva

Kilenc házasság, számtalan partner, botrányok és legendák. A 105 éve született Gábor Zsazsa a 20. század egyik legfontosabb popkulturális ikonja.

Keleti Ágnes 100 éves!

„Engem a sport erőssé, bátorrá és kitartóvá nevelt” – vallja a magyar tornasport koronázatlan királynője, ötszörös olimpiai bajnok, máig a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolónk, a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese.

A világcsúcstartó pengő kurta karrierje

A két világháború közötti önálló magyar fizetőeszköz, a pengő 1927. január elsejétől lett az ország hivatalos pénze.

Máthé Erzsi emlékére

Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, nem utolsósorban pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja csatlakozott az Égi társulathoz.