Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.

Városi séták

2022.07.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


2000. július 14-én avatták fel Európa egyik legnagyobb szabadtéri, interaktív vasúti múzeumát, ahol nem csupán nézni lehet a kiállítási tárgyakat. Az odalátogatók utazhatnak mozdonyok vezetőállásán, beülhetnek egy vágányon haladó kocsiba, a sínautóba. A kézi hajtványozás során emberi erővel kell egy járművet elindítani, a fordítókorongozás használatával pedig akár egy 160 tonnás mozdonyt is át lehet fordítani egyik vágányról a másikra. A kiemelt napokon omnibuszon is utazhatnak az érdeklődők, a kicsik modellmozdonyt vezethetnek, vagy felülhetnek a 870 méter hosszan kanyargó kerti vasútra.

Gyermekeknek készített mozdonyfordító (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

A több mint száz vasúti járműből álló gyűjtemény egyik leglátványosabb és egyben legértékesebb darabja a híres Orient Express teakfa burkolattal ellátott étkezőkocsija. Az 1912-ben épített szerelvény a II. világháború előtt a kelet-európai vonalakon közlekedett, az utazás során igazi luxuskörülmények között érezhették magukat az utasok. Aki kíváncsi a legöregebb működő gőzmozdonyra, a legendás Árpád motorvonatra, vagy a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre, látogasson el a parkba.

Az Orient étkezőkocsijának emblémája (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Horoszkóp – az állatövi jegyek képekben

Az ember több ezer éve kémleli az égboltot, hogy kifürkéssze a csillagok járását. Ezért igézi meg az a tanítás, mely szerint az égi és földi utak iker pályákon futnak.

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!

„A legfeketébb hangú fehér énekes”

Bill kapitány 1948. november 8-án Deák Gyulaként látta meg a napvilágot Budapesten. Isten éltesse a bluesénekest!

Karinthy „Cini” 100!

A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket, jellemezte kaotikus családi életét a zseniális író atya. A perpatvar szenvedő alanya a legkisebb Karinthy fiú, Ferenc volt.