Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

Kultúrsnack

2022.06.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


Szent-Györgyi Albert az első magyar Nobel-díjas kutató 1941. június 13-án jelentette be felfedezését, hogy sikerült jól eltartható, jelentős mennyiségű C-vitamint izolálnia. Magyarországon ezen a napon emlékeznek meg azokról a neves magyar tudósokról, akik találmányaikkal, felfedezéseikkel világhírnevet szereztek. 

Szent-Györgyi Albert így mesélte el a felfedezés előzményét:.

„… egy este a feleségem paprikát adott vacsorára, amit nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt mondani. Nézve a paprikát az jutott eszembe, ezt a növényt én még sosem próbáltam ki, és azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba ahelyett, hogy megegyem, és még aznap éjjel tudtam, hogy ez egy kincsestárháza a C-vitaminnak.”

Nézzenek meg egy fotóválogatást híres magyar találmányokról!

  1. Szent-Györgyi Albert biokémikus szegedi laboratóriumában dolgozik. 1930-as évek. (MTI Fotó: Bojár Sándor)
  2. Csonka- Bánki féle első robbanómotor-porlasztó, a háttérben a legújabb magyar padló alatti Diesel-motor. (MTI Fotó: Lajos György)
  3. Kempelen Farkas feltaláló tervei alapján készült sakkozógép. (MTI Fotó: Reprodukció)
  4. Gyufagyártó gép működésének ellenőrzése a Kecskeméti Gyufagyárban. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  5.  Puskás Tivadar mérnök által 1892-ben feltalált telefonhírmondó. (MTI Fotó: Tormai Andor)
  6. Eötvös Loránd fizikus találmánya: a torziós inga. (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
  7. Greguss Pál ultrahang kutató a laboratóriumban. (MTI Fotó: Tormai Andor)
  8. Golyóstollak összeszerelése a PEVDI írószergyárban. (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
  9. Bíró Ernő és Gyarmati Mihály a vívó találatjelző készüléket vizsgálják. (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
  10. Félautomata bányagép kipróbálása Tatabányán. (MTI Fotó: Vajna György)
  11. Ormai József, Ritter Aladár a Hangos Újság egyik feltalálójának társaságában meghallgat egy újságoldalt. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  12. Rubik Ernő kockáinak körében egy reklámfotón. (MTI Fotó: Tóth Gyula)

Borítókép: Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas biokémikus (középen), színésznők társaságában. MTI Fotó: reprodukció Azonosító: MTI-FOTO-752883

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Végig a Nagykörúton

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997. szeptember 13-án adták át a teljes hosszában felújított Nagykörutat, amely akkor már 101 éve Budapest egyik legfontosabb útjának számított. Az évforduló alkalmából visszatekintünk történetére.

Kisemberek nagy színésze

90. születésnapját ünnepli a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Mézga Géza megszólaltatója, Harkányi Endre.

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.

Elszegődtek Budapestre mackónak

A hatvanas évek elején Gálcsiki János azt énekelte, hogy elszegődne Budapestre mackónak. Csaknem 310 ezer digitalizált fényképünkből ezúttal Budapestre elszegődött mackókat ábrázoló felvételeket válogattunk.