Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.

Kultúrsnack

2022.06.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


Szent-Györgyi Albert az első magyar Nobel-díjas kutató 1941. június 13-án jelentette be felfedezését, hogy sikerült jól eltartható, jelentős mennyiségű C-vitamint izolálnia. Magyarországon ezen a napon emlékeznek meg azokról a neves magyar tudósokról, akik találmányaikkal, felfedezéseikkel világhírnevet szereztek. 

Szent-Györgyi Albert így mesélte el a felfedezés előzményét:.

„… egy este a feleségem paprikát adott vacsorára, amit nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt mondani. Nézve a paprikát az jutott eszembe, ezt a növényt én még sosem próbáltam ki, és azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba ahelyett, hogy megegyem, és még aznap éjjel tudtam, hogy ez egy kincsestárháza a C-vitaminnak.”

Nézzenek meg egy fotóválogatást híres magyar találmányokról!

 1. Szent-Györgyi Albert biokémikus szegedi laboratóriumában dolgozik. 1930-as évek. (MTI Fotó: Bojár Sándor)
 2. Csonka- Bánki féle első robbanómotor-porlasztó, a háttérben a legújabb magyar padló alatti Diesel-motor. (MTI Fotó: Lajos György)
 3. Kempelen Farkas feltaláló tervei alapján készült sakkozógép. (MTI Fotó: Reprodukció)
 4. Gyufagyártó gép működésének ellenőrzése a Kecskeméti Gyufagyárban. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 5.  Puskás Tivadar mérnök által 1892-ben feltalált telefonhírmondó. (MTI Fotó: Tormai Andor)
 6. Eötvös Loránd fizikus találmánya: a torziós inga. (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
 7. Greguss Pál ultrahang kutató a laboratóriumban. (MTI Fotó: Tormai Andor)
 8. Golyóstollak összeszerelése a PEVDI írószergyárban. (MTI Fotó: Bereth Ferenc)
 9. Bíró Ernő és Gyarmati Mihály a vívó találatjelző készüléket vizsgálják. (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
 10. Félautomata bányagép kipróbálása Tatabányán. (MTI Fotó: Vajna György)
 11. Ormai József, Ritter Aladár a Hangos Újság egyik feltalálójának társaságában meghallgat egy újságoldalt. (MTI Fotó: Fényes Tamás)
 12. Rubik Ernő kockáinak körében egy reklámfotón. (MTI Fotó: Tóth Gyula)

Borítókép: Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas biokémikus (középen), színésznők társaságában. MTI Fotó: reprodukció Azonosító: MTI-FOTO-752883

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Fenséges szárnyalás

A születésnapját ma ünneplő Jászai Mari-díjas színésznő, Tóth Auguszta pályája Kapás Dezső e szavaival kezdődött: „Nem lesz könnyű a helyzete, Gusztikám, de maga vasbetonból van, kibírja!”

A lépcső aljától a halhatatlanságig

A ma 75 éves Szacsvay László egyesek szerint „ártatlan szemű harlequin”, míg mások szerint ragyogóan tehetséges karakterszínész. Az idén Páger Antal-díjjal jutalmazott színész már majd’ az összes neves elismerést begyűjtötte, és az sem véletlen, hogy 2021 óta a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja.

Karády Katalin, a végzet asszonya

A harmincas-negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője egyik napról a másikra változtatta meg az eszményi nőről alkotott képet.

Ki tud többet az ország kedvenc vizslájáról?

A Frakk, a macskák réme című sorozat kiállta az idők próbáját: évtizedek óta gyermekek és gyermeklelkű felnőttek generációit szögezi a képernyők elé. Ennek örömére a (Magyar Posta az MTVA-val együttműködve ünnepi bélyegsorozattal örvendezteti meg a rajongókat.)[https://mtva.hu/2020/11/04/belyegen-a-frakk-a-macskak-reme/] De ki állathatja magáról, hogy igazán ismeri Károly bácsi kutyusát? A kvíz kitöltése után kiderül! Kezdhetjük?