Madarak és Fák napja

A Föld napja testvérünnepe idén 120 éves, de a jelentősége jóval tovább mutat, ha megismerjük a körülöttünk élő természetet, felismerjük létfontosságú jelentőségét és ezáltal jobban megbecsüljük, óvjuk azt. Többek között ez is a célja ennek a jeles napnak.

Kultúrsnack

2022.05.10 | olvasási idő: kb. 2 perc


Hazánkban hivatalosan 1906-tól tartják, de 1902-ben indult a párizsi madárvédelmi egyezmény alapján a kezdeményezés, ezt egészítette ki Chernel István ornitológus aki Magyarországon szervezte meg először a madarak és fák napját. 

Szilvásvárad, 1986. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Néhány év múlva, 1906-ban gróf Apponyi Albert kezdeményezésére rendeletben írták elő, hogy az iskolában ünnepeljék meg ezt a napot, hogy az ifjúság megismerhesse a madarakat. Ilyenkor kirándulásokat szerveztek, fákat ültettek, madárodúkat helyeztek ki a gyerekek, újságcikkek, plakátok születtek, hasonlóan a manapság szervezett programokhoz. A 2. világháború szakította félbe ezt a nemes kezdeményezést, és utána csak nehezen talált magára. Az általában május elején tartott jeles nap végül egy 1994-es rendeletben nyerte el végleges dátumát, a május 10-ét. 

Fehér gólya repül ki fészkéből, 1968 MTI Fotó: Fehérváry Ferenc Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

„Tűnt évek őre, add áldó kezed, s kalauzolj, édes Emlékezet!”

1957. október 3-án, 65 évvel ezelőtt távozott a XX. század egyik legjelentősebb magyar lírikusa, Szabó Lőrinc költő, műfordító. Halálának évfordulóján rá emlékezünk.

A szabadságharc hőseire emlékezik az m3.hu

Csütörtök estétől szombatig vetítjük azokat a tévéfilmeket, tévéjátékokat, irodalmi és ismeretterjesztő műsorokat, amelyekkel a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, és amelyek közül néhányat évtizedek óta nem láthattak nézőink. Tartsanak velünk!

Mennyire ismeri a magyar filmeket? Tesztelje tudását!

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Az évforduló alkalmából tematikus kvízzel kedveskedünk olvasóinknak. Jó szórakozást kívánunk, és ne feledjék, a kvízben szereplő minden filmet megtekinthetik az elkövetkező napokban a közmédia csatornáin!