Madarak és Fák napja

A Föld napja testvérünnepe idén 120 éves, de a jelentősége jóval tovább mutat, ha megismerjük a körülöttünk élő természetet, felismerjük létfontosságú jelentőségét és ezáltal jobban megbecsüljük, óvjuk azt. Többek között ez is a célja ennek a jeles napnak.

Kultúrsnack

2022.05.10 | olvasási idő: kb. 2 perc


Hazánkban hivatalosan 1906-tól tartják, de 1902-ben indult a párizsi madárvédelmi egyezmény alapján a kezdeményezés, ezt egészítette ki Chernel István ornitológus aki Magyarországon szervezte meg először a madarak és fák napját. 

Szilvásvárad, 1986. (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Néhány év múlva, 1906-ban gróf Apponyi Albert kezdeményezésére rendeletben írták elő, hogy az iskolában ünnepeljék meg ezt a napot, hogy az ifjúság megismerhesse a madarakat. Ilyenkor kirándulásokat szerveztek, fákat ültettek, madárodúkat helyeztek ki a gyerekek, újságcikkek, plakátok születtek, hasonlóan a manapság szervezett programokhoz. A 2. világháború szakította félbe ezt a nemes kezdeményezést, és utána csak nehezen talált magára. Az általában május elején tartott jeles nap végül egy 1994-es rendeletben nyerte el végleges dátumát, a május 10-ét. 

Fehér gólya repül ki fészkéből, 1968 MTI Fotó: Fehérváry Ferenc Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A színházi macska búcsúzik

Elment Haumann Péter, az egyik legnagyobb hazai közönségkedvenc, aki összetéveszthetetlen alakításaival és szinkronjaival örökre beírta magát a magyar színház- és filmtörténelembe.

A cinkos mókamester

Kiszólásaival a közönséget is „tettestársává” tette tréfáiban Kazal László színész, énekes, dalszerző, konferanszié és komikus. A ma 40 éve elhunyt nevettetőre emlékezünk.

Boldog születésnapot, Kútvölgyi Erzsébet!

A gimnáziumban még matematika tagozaton tanult, majd a főiskola elvégzése után rögtön elkezdett színházban és tévéfilmekben szerepelni. Tehetsége igen korán megmutatkozott, így nem csoda, hogy rengeteg csodás szerepet tudhat maga mögött. Szeretettel köszöntjük Kútvölgyi Erzsébetet, és közelgő születésnapja alkalmából a nézők figyelmébe ajánljuk az (m3.hu- n)[https://archivum.mtva.hu/m3] látható műsorait.

Aki több mint 60 éve sztár

85. születésnapján köszöntjük az eMeRTon–, Artisjus– és Fonogram Életműdíjas magyar énekest, Korda Györgyöt, akinek népes rajongótábora van minden korosztályból. Életszeretete, energiája vagy akár házassága Balázs Klári énekesnővel példaértékű, slágerei kiállták az idők próbáját.