„Nem tudnék létezni, ha nem játszhatnék”

Ma is rengetegen rajonganak a kellemes orgánumú, sármos, 75. születésnapját ünneplő Lukács Sándorért, akit az m3.hu műsorválogatással is köszönt.

Karakter

2022.07.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Azt vallja, egy általános iskolai olvasásórán dőlt el, hogy olyan dologgal szeretne foglalkozni, ami miatt odafigyelnek rá, amivel átadhat valamit. Amikor a tanító nénit kihívta az igazgató az óráról, épp Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön című művét olvasta fel tanítványainak. A könyvet ekkor átadta a kis Lukács Sándornak, hogy amíg távol van, ő folytassa a felolvasást. Fiúosztály lévén ekkor kitört a káosz, de Lukács legnagyobb meglepetésére, miután remegő lábakkal elkezdte a felolvasást, osztálytársai hangoskodása, csínytevései egyre halkultak, majd megszűntek, és teljes csöndben hallgatták. 

Lukács Sándor és Schweizer Viola (MTV Fotó: Jávor István)

Gimnáziumi éveiben sokat szavalt, irodalmi színpadnak, színjátszó köröknek volt tagja, ennek ellenére nem vezetett sima út a színművészeti főiskoláig, ugyanis csak negyedik próbálkozásra vették fel. Közvetlenül a főiskola elvégzése után a Vígszínházba került, amiről így beszélt: „A Vígbe kerülés egyenlő volt a csodával számomra, mert akkor a színház egy fantasztikus korszakát élte Várkonyi Zoltán művészeti vezetése, igazgatása alatt. Egy olyan szuper társulattal, ami úgy hiszem sem a múltban, sem a jövőben egyhamar nem lesz. Minden szerepkörre három akkora színész volt, hogy csak na.”

Darvas Ivánnal a Megbízható úriember című tévéfilmben (MTV Fotó: Jávor István)

Szerepeiben gyakran játszott uralkodót, erős hőskaraktert vagy gaz csábítót. Híres megformálásai: Horace a Nők iskolájában, XIV. Lajos az Őfelsége komédiásában, Székely János rendezésében a Caligula helytartója és a Protestánsok főszerepei. Ezzel párhuzamosan filmes karrierje is kiteljesedett, olyan alkotásokban játszott, mint a Beszterce ostroma, az Oscar-díjas Mephisto, a Hídember, vagy a Megbízható úriember. Szinkronhangként is gyakran hallhatjuk, többek között ő Alain Delon magyar hangja. A színház mellett az írásra is szakított időt, eddig öt verseskötete jelent meg, a Szökés, az Elrejtett hangszerekA mulasztás ideje, a Valaki szólított, valamint Az elűzött álom.

Szilágyi Tiborral a Caligula helytartója című dráma színházi próbáján (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Élete legboldogabb előadása azonban nem szakmai, hanem magánéleti okból lett emlékezetes számára, ugyanis fia születéséhez köthető. Az Orfeusz alászáll című művet játszották Ruttkai Évával, amikor a délutáni és az esti előadás között egy telefon érkezett, miszerint megszületett a fia. A futótűzként terjedő hír hallatán Ruttkai rontott be az öltözőjébe, és ráparancsolt, hogy azonnal induljanak a kórházba megnézni az újszülöttet. A szűkös idő miatt jelmezben ültek a színésznő Ladájába. A második előadásra épphogy visszaértek, és aznap este a színművész már olyan lelkülettel játszhatott, hogy látta a kisfiát. Saját bevallása szerint: „1979. november 4-én este 7 és 10 között én voltam a legboldogabb színész Magyarországon”.

Ruttkai Évával az Orfeusz alászáll című színműben (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

75. születésnapja alkalmából változatos műsorokkal köszöntjük Lukács Sándort az MTVA Archívum m3.hu oldalán. A színművész olyan közönségkedvenc alkotásokban lesz látható, mint a Játék a kastélyban, és a Megbízható úriember. Hámori Ildikóval közös sanzonestje különleges csemege, valamint a Maya című operettfilmben is megcsillogtatja énektudását. A Váljunk el! és a Képviselő úr című tévéjátékokban, végül a Pódium és a Kincsestár című műsorokban találkozhatnak vele. Lukács Sándornak boldog születésnapot, Önöknek pedig jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Lukács Sándor színművész a Ridikül című beszélgetős műsorban MTVA Fotó. Készítette: Zih Zsolt, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-395270

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

„Én csak a vízen érzem magam jól”

75. születésnapja alkalmából köszöntjük Reviczky Gábor színművészt.

Mutasson egy képet, megmondjuk, ki van rajta!

Vagy nem. Mindenesetre megpróbáljuk, és gyorsan el is magyarázzuk, hogyan működik. Arcfelismerés. Sokakat a kifejezés is megrémít. Miért lehet erre szükség az MTVA-nál?-merülhet föl a kérdés. Ezt igyekszünk érthetően megválaszolni.

Különleges fotók és érdekességek a 110 éve született Básti Lajosról

Az örök Ádámra, Csongorra, Lear királyra és Higgins professzorra emlékezünk egy különleges videós bejátszással!