Ludwig Múzeum

1996-ban e napon nyitotta meg kapuit a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum

Kultúrsnack

2021.12.14 | olvasási idő: kb. 1 perc


1996. december 14-én nyitotta meg kapuit a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Budapesten, a Budavári Palota A-épületében. Azóta a múzeum gyűjteményét már a Duna másik oldalán, a Művészetek Palotájában kereshetjük fel, ám a ma is hatalmas népszerűségnek örvendő kortárs kiállítóhely alapjai ott tétettek le. Mint múzeumé, igen. Mint ideáé, mint gyűjteményé, az alapok még korábban.

Peter (b) és Irene Ludwig művészettörténészek a magyarországi Ludwig Alapítvány alapító okiratának aláírásakor, 1988-ban

Peter és Irene Ludwig, a gyűjtemény névadói az 50-es évektől ismert nemzetközi műgyűjtők, akik a kortárs nyugat-európai műalkotások gyűjtését később Kelet-Európára is kiterjesztették. Így – a számukra különösen kedves magyar főváros, Budapest – is házigazdája lehetett egy Ludwig gyűjteményi kiállításnak 1987-ben. Ekkor kezdődtek meg a tárgyalások a létrehozandó kortárs múzeumról. A folyamat beindításaként a házaspár az akkori kiállítás 70 műalkotását – köztük Picasso- és Andy Warhol-műveket - a magyar államnak ajándékozta, azzal a kitétellel, hogy 5 éven belül e művekre alapulva megnyíljon egy állandó, önálló kortárs művészeti múzeum Budapesten. Az ország pedig élt a felkínált lehetőséggel, és 1996-ban megnyílt a kortárs műgyűjtemény hazai és nemzetközi darabjait együttesen bemutató tárlat a Várban. A megnyitón akkor már csak Irene Ludwig tudott részt venni, ám Peter Ludwig a tárgyakon túl szellemiségét is hátrahagyta a gyűjtemények kezelői számára: „A mi filozófiánk az összes múzeum esetében, amelyekkel együttműködünk, hogy éljenek. Nélkülünk.”

BORÍTÓKÉP: A Ludwig Múzeum főbejárata. MTI Fotó: Jászai Csaba. Tulajdonos: Jászai Csaba. Azonosító: MTI-FOTO-283368

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 310 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Amikor minden a színházról szól

1961 óta minden év március 27. a színház világnapja. Hogyan is emlékezhetnénk meg jobban e jeles napról, mint néhány legendás színházi előadás megidézésével? Nézzék meg fotóválogatásunkat!

Rágógumi a szemnek

Világnap nélkül is minden nap ünnep annak, aki kedveli…

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.

Fillérből lesz a forint

Negyven éve vált a nagyközönség számára is kézzelfoghatóvá a műalkotás, amelyen ekkor már két éve dolgozott Vagyóczky Károly és Füle Mihály. Visszatekintés az ezerforintos bankjegy megjelenésére sok-sok érdekességgel.