Ludwig Múzeum

1996-ban e napon nyitotta meg kapuit a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum

Kultúrsnack

2021.12.14 | olvasási idő: kb. 1 perc


1996. december 14-én nyitotta meg kapuit a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Budapesten, a Budavári Palota A-épületében. Azóta a múzeum gyűjteményét már a Duna másik oldalán, a Művészetek Palotájában kereshetjük fel, ám a ma is hatalmas népszerűségnek örvendő kortárs kiállítóhely alapjai ott tétettek le. Mint múzeumé, igen. Mint ideáé, mint gyűjteményé, az alapok még korábban.

Peter (b) és Irene Ludwig művészettörténészek a magyarországi Ludwig Alapítvány alapító okiratának aláírásakor, 1988-ban

Peter és Irene Ludwig, a gyűjtemény névadói az 50-es évektől ismert nemzetközi műgyűjtők, akik a kortárs nyugat-európai műalkotások gyűjtését később Kelet-Európára is kiterjesztették. Így – a számukra különösen kedves magyar főváros, Budapest – is házigazdája lehetett egy Ludwig gyűjteményi kiállításnak 1987-ben. Ekkor kezdődtek meg a tárgyalások a létrehozandó kortárs múzeumról. A folyamat beindításaként a házaspár az akkori kiállítás 70 műalkotását – köztük Picasso- és Andy Warhol-műveket - a magyar államnak ajándékozta, azzal a kitétellel, hogy 5 éven belül e művekre alapulva megnyíljon egy állandó, önálló kortárs művészeti múzeum Budapesten. Az ország pedig élt a felkínált lehetőséggel, és 1996-ban megnyílt a kortárs műgyűjtemény hazai és nemzetközi darabjait együttesen bemutató tárlat a Várban. A megnyitón akkor már csak Irene Ludwig tudott részt venni, ám Peter Ludwig a tárgyakon túl szellemiségét is hátrahagyta a gyűjtemények kezelői számára: „A mi filozófiánk az összes múzeum esetében, amelyekkel együttműködünk, hogy éljenek. Nélkülünk.”

BORÍTÓKÉP: A Ludwig Múzeum főbejárata. MTI Fotó: Jászai Csaba. Tulajdonos: Jászai Csaba. Azonosító: MTI-FOTO-283368

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 310 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Almási Éva ezer arca

Volt már Mása Csehov Három nővérében, Éva Az ember tragédiájában, Gertrudis a Bánk bánban. Játszotta Hedda Gablert, Lady Milfordot, Szendrey Júliát, alakításai egytől egyig felejthetetlenek, mindig képes a megújulásra egy-egy szerepért. 80. születésnapján szeretettel köszöntjük Almási Évát!

KVÍZ – A magyar musical napja

1961. január 12-én mutatta be a budapesti Petőfi Színház (ma Thália Színház) az első magyar musicalt: Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét. 2012-ben kezdeményezte a Bajor Gizi Színészmúzeum, hogy ennek az eseménynek az évfordulóján ünnepeljük a magyar musical napját. A kérdések a bemutatók időpontjának sorrendjében haladnak!

„Nemcsak sztár – színész is.”

A 105 éve született kétszeres Jászai Mari-díjas színészlegendára, Benkő Gyulára emlékezünk.

Kaszkadőr nélkül… Koncz Gábor 85!

Koncz Gábort születésnapján az MTVA Archívum filmekkel és portrébeszélgetéssel is köszönti (a részleteket lásd: cikkünk végén), miközben érdekességeket is megemlítünk a közvetlen, szenvedélyes és csibészes színész életéből és pályájából.