Bátran őrzi magában a gyermeket

Levente Pétert köszöntjük 80. születésnapján!

Karakter

2023.05.20 | olvasási idő: kb. 4 perc


A színművész ma is nyílt őszinteséggel és a gyermekekre jellemző kíváncsisággal fordul az élő és élettelen világ csodái és minden korosztály felé. Célja nem kevesebb, mint a lélekből fakadó nemesedés. Az ehhez használt eszközeit pedig mindannyian jól ismerjük: a játék, a mese és a muzsika. A mesékben legfőbb segítőtársa felesége, míg a muzsikálásban barátja, Gryllus Vilmos, a játék titkát pedig a kezdetektől fogva a közönséggel együtt fedezi fel.

Levente Péter és Gryllus Vilmos a Zűrhajó című gyerekműsorban a Mikroszkóp Színpadon (MTI Fotó: Wéber Lajos)

Nagyváradon született, Szekszárdon nevelkedett, Budapesten vált saját bevallása szerint „éretlen” felnőtté. Vándorszínészként már a hatvanas évek elejétől havonta több ezer kilométert utazott az országon belül, így kevesekhez foghatóan ismeri és szereti hazáját. 1996 óta pedig Héregen, a Gerecse erdős-sziklás-gyümölcsös dűlőjén él Döbrentey Ildikó írónővel, aki 56 éve szerelme és alkotótársa, gyermekei édesanyja. Itt vásárolt otthonukban élnek és működtetik alkotó- és vendéglátó házukat, szolgálják és gazdagítják a helyi közösséget. 

A Prima Primissima Díjra jelölt Levente Péter színész, rendező feleségével és alkotótársával, Döbrentey Ildikóval (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

A Jászai Mari-díjas színművész évtizedeken át szórakoztatva tanította a közönséget a Zsebtévé, a Játékszüret, az Égből pottyant mesék, a Ki kopog? és a Motoszka című televízió- és rádióműsorokban. Ösztönös kapcsolatteremtő képességével, őszinteségével, alázatával képzett pedagógusokat is bámulatba ejtett, de a szülők is sokat tanulhattak tőle.

Részlet a Zsebtévé 41. részéből
Részlet Levente Péter és Gryllus Vilmos Ki kopog? című rádióműsorából

Lenyűgöző élettapasztalatával és bölcsességével alkotóművészek menedzsere, magatartáskutatóként pedig tanulásra nyitottan tanít minden korosztályt, egészen az érett felnőttségre törekvő emberekig. A gyerekekkel való örök barátsága segíti egyik legfőbb törekvésében: „Igyekszem minden nap ember maradni.”

 

Borítókép: Levente Péter előadóművész (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 325 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

 

További cikkek:

45 éve történt a Boráros téri HÉV-baleset

1978-ban ezen a napon a délutáni csúcsforgalomban vált fékezhetetlenné a Csepeli HÉV a Boráros téri végállomáson, ami az egyik legsúlyosabb budapesti HÉV-balesethez vezetett.

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

How do you do-do… Magának dúdolom…

Hétévesen fejből zongorázta Bach műveit, a muzsikus zseni a megélhetésért mégis banktisztviselőként volt kénytelen dolgozni, míg be nem futott a zenei pályán, ahol nem volt megállás: forradalmasította az operettet a 130 éve született Ábrahám Pál zeneszerző és karmester.

Jedlik Ányos – egy delejező ember

A bencés rendi szerzetes nevéhez fűződik többek között a villámdelejes forgony (elektromotor), az egysarki villanyindító (unipoláris gép), a csöves villámfeszítő (feszültségsokszorozó generátor) és a savanyavízi készület (szikvízgyártó berendezés) felfedezése, továbbfejlesztése és elkészítése.