"Semmi máshoz nem értek, csak a színházhoz"

Lehoczky Zsuzsa színésznőnek élete a színház. S mivel a színház örök, ő maga is az. Boldog születésnapot a nyughatatlan, csodálatos hangú, ezerarcú énekes-színésznőnek!

Karakter

2021.07.18 | olvasási idő: kb. 4 perc


Azt hiszem, 6-7  éves lehettem amikor Babvirágot játszottam a Szentivánéji álomban. Ez volt az első szöveges szerepem. “Babvirág, Babvirág!” Ennyi volt. 1962 őszétől már az Operettszínház tagjaként játszhattam. Szegeden kis szerepeket alakítottam és tulajdonképpen táncos státuszban voltam. Egyszer a művészportán kiszólt a portás, hogy “Zsuzsika! Magát keresik Pestről!” Ó, az nem lehet, nem, biztos, hogy nem engem keresnek. Már azt hittem, hogy valami beugratás. De igen. És akkor tudtam meg, hogy delegáltnak a helsinki Világifjúsági és Diáktalálkozóra (VIT) Rátonyi Róbert partnereként. Hát, azt hittem elájulok. Olyan csodálatos volt megélni, hogy egy szegedi fruskának, aki csak most kezdte az életet meg a pályáját és aki táncosnak készült, megadatott ez is.

Baróza Éva, Pusztai Péter, Lehoczky Zsuzsa és Juhász Pál színművészek (b-j) Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét adják elő a kaposvári Csiky Gergely Színházban 1956. szeptember 27-én. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Eljátszottam az operettirodalom legszebb legjobb szubrettszerepeit, és aztán  játszottam primadonnákat is. Amikor felkerültem Pestre az Operettszínházba,  nem éreztem a felelősségét és a súlyát ennek. Fiatalon az ember felelőtlen, nem is méri fel, hova jön, de persze arra volt eszem, hogy a gazdasági igazgatóval megbeszéljem a gázsiemelésem. Szóval pici tudatosság és csipetnyi ösztön: mindig is ez volt jellemző rám és a pályámra.

Lehoczky Zsuzsa Mi, Szu-Csong húga és Rátonyi Róbert Hadfaludy Feri szerepében játszik Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjének próbáján. (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Mosoly országával kezdtem az Operettben, majd játszottam A tündérlaki lányokat is, amelyben Sárikát alakítottam: imádtam, nagyon aranyos, de nehéz szerep volt Ajtay Andorral. Básti Lajossal együtt pedig játszhattam a My fair lady-t, ami reveláció volt a magyar színházi életben. Ez volt az első musical, amit bemutattak Magyarországon - hatalmas szenzáció volt. A nézőtér előrejött a zenekarig, és úgy ünnepeltek bennünket. Básti csináltatott nekem egy My fair lady babát, amit virágáruslány ruhájába öltöztettek fel, tőle azt kaptam a jubileumi előadásra.

Lehoczky Zsuzsa Eliza Doolittle szerepében játszik George Bernard Shaw My Fair Lady című három felvonásos musicaljének a próbáján 1966-ban. (MTI Fotó: Tormai Andor)

Előfordult, hogy fiatalabb koromban egy hónapban 36 előadást játszottam. Amikor meglátja az ember a ruháit a színházi öltözőben, akkor jön az átalakulás és megvilágosodás, hogy ma kit is fog játszani.

Lehoczky Zsuzsa, Rátonyi Róbert színészek és az Express együttes szórakoztatja a közönséget a 30. Színészek-Újságírók Rangadón a Népstadionban 1971-ben. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Mindenkivel jóban voltam az Operettszínházban. Velük tanultam az életet, a szakmát és a felnőtté válást. A Fővárosi Operettszínház tagjának lenni egy ilyen társulatban hihetetlen rangot jelentett akkor és számomra jelent most is. Mivel főiskolára vagy akadémiára nem jártam, nem tudom hogy kitől - talán önmagamtól belülről? - tanultam a szakmát. Minden szerep előtt megmozdul és elindul bennem az ösztön, hogy ezt a szerepet hogyan kell megformálni, ezt követően pedig egyszer csak tudatosítom magamba, hogy ez jó irány.

Rátonyi Róbert Ádám, Hadics László Jóska, Csorba István Pali és Lehoczky Zsuzsa Kati szerepében Fehér Klára Három napig szeretlek című operettjének előadásán a Fővárosi Operettszínházban 1963. március 14-én. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Aztán egyszer csak két évre bezárkóztam. Nem mentem színpadra, nem játszottam semmit, csak érezni akartam azt, hogy hogyan tovább. Semmi máshoz nem értek, csak a színházhoz. Odaültem a tükör elé, minden tükröt letakartam a lakásban. Nem akartam látni, hogy elmúlt az idő. Két évig nem csináltam semmit. Akkor kezdtem belenőni a mostani szerepeimbe. A Csárdáskirálynő Cecíliájaként tértem vissza, addigra megbékéltem a korommal, a sorssal, és megbékélt velem is a színház, így szubrett szerepek helyett anya- vagy komikaszerepeket kaptam. Nagy sikerem volt, szerettem és ezt követően a függönyöket is levettem a tükrökről, mert onnantól tudtam, hogyan tovább.

Tichy Lajos labdarúgó, a kispesti ifjúsági és tartalékcsapat edzője, felesége, Lehoczky Zsuzsa és lányuk, Tichy Krisztina ruletteznek otthonukban az étkezőasztalnál 1973-ban. (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Moldova György Az ifjú gárda, avagy ugyan már Ibolyka című előadásban a prózai  szerepemmel is visszatértem, majd nagy sikert aratott az Operettszínházban a Kabaré, amelyben Schneider kisasszonyt alakítottam. Még a legnagyobb színikritikusok is az egekbe magasztaltak bennünket.

Lehoczky Zsuzsa és Helyey László a Karinthy Színházban az Őrült nők ketrece című komédiában. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Jó egészséget és boldog születésnapot kívánunk a Nemzet Színésze kitüntető cím legfrissebb birtokosának!

Lehoczky Zsuzsa színésznő, énekesnő 1974-ben (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Lehoczky Zsuzsa Denise de Flavigny szerepében Hervé Nebáncsvirág című operettjében a Szegedi Nemzeti Színházban Szeged, 1959. szeptember 24-én.  Készítette: Tóth Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum
Azonosító: MTI-FOTO-810595

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Felfelé futó hullócsillagunk

Az ország legidősebb aktív színésznőjét születésnapja alkalmából köszöntjük. Isten éltesse Csernus Mariannt!

A medve árnyékától a műholdakig

Hogyan változott a meteorológia az évszázadok során, és hogyan épült ki intézményesített rendszere? Röviden bemutatjuk a meteorológia világnapján.

Egy hang, amelyet az egész ország ismert

Tíz éve már, hogy nincs köztünk Koroknay Géza, aki többek között Clint Eastwood, Dan Aykroyd, John Goodman és James Belushi hangja volt.

„Ez így gömbölyű” karrier

Születésnapján köszöntjük a számos külföldi kitüntetést és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is kiérdemlő eMeRton díjas Katona Klárit, aki csodálatos hangjával, fülbemászó dallamokkal és bájos arcával lopta be magát a közönség szívébe.