Boldog születésnapot, Kútvölgyi Erzsébet!

A gimnáziumban még matematika tagozaton tanult, majd a főiskola elvégzése után rögtön elkezdett színházban és tévéfilmekben szerepelni. Tehetsége igen korán megmutatkozott, így nem csoda, hogy rengeteg csodás szerepet tudhat maga mögött. Szeretettel köszöntjük Kútvölgyi Erzsébetet, és közelgő születésnapja alkalmából a nézők figyelmébe ajánljuk az m3.hu- n látható műsorait.

Karakter

2020.11.11 | olvasási idő: kb. 4 perc


November 14-én született Kútvölgyi Erzsébet. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de már főiskolásként a Vígszínházban lépett fel, és azóta tagja a társulatnak. Alakításait gyengéd líraiság és drámai erő jellemzi, ám a komikum és a groteszk ábrázolás sem idegen művészetétől. 2012-ben a makói önkormányzat Páger Antal-díját vehette át, 2016-ban pedig Prima-díjat kapott.
Kútvölgyi Erzsébet színésznő (MTI Foto: Bara István)
Csütörtökön a Tigrisugrás című filmben, a korszak egy másik tehetséges művészének, Kozák Andrásnak feleségét játszhatta el. A történetben a fiatal házasok egy viharvert malom udvarát hordják tele termőfölddel, hogy új élet fakadhasson rajta, belőle. Senki nem bízik sikerükben, így csak egymásra, a hitükre és a szerelmükre számíthatnak.
Federico García Lorca az egyik legfontosabb, legsötétebb művét nem sokkal halála előtt fejezte be. A Bernarda Alba háza című drámát sokan sokféleképpen feldolgozták már. Szombaton az MTV, 1985-ben készült filmváltozatát láthatják, amelyben Kovács Mária alakítja a rettegett Bernardát. Az özvegyen maradt, szigorúságáról ismert asszony vasakarattal irányít mindenkit a környezetében, legyenek azok a lányai vagy az alkalmazottai. Kútvölgyi Erzsébet az egyik lányt, Magdalenát alakítja.
Mészáros Márta Edith és Marlene című filmjében a két énekesnő különös kapcsolatát, barátságát dolgozza fel. Edith Piaf szerepében Kútvölgyi Erzsébetet láthatják, aki rendkívüli átéléssel idézi elénk a tragikus sorsú énekesnőt.
Kútvölgyi Erzsébet a Pesti Színházban 1986-ban Pataki Éva: Edith és Marlene című színdarabjának bemutatóján (MTI Foto: Földi Imre)
"Mindig énekelni fogok, és azon a napon, amikor nem fogok énekelni, meg fogok dögleni" - az idézet Edith Piaftól származik, de Kútvölgyi Erzsébet szájából ugyanolyan hitelesen hangzik. A színművésznő szombat este, a „Padam, padam, padam…” című portréműsorban mesél zenéről, a pályáról, de barátai, pályatársai is mesélnek róla, idézik szerepeit, így áll össze a teljes kép Kútvölgyi Erzsébetről.
Kútvölgyi Erzsébet színésznő 1974 nyarán (MTI Foto: Farkas Tamás)
A születésnapi hét zárásaként vasárnap este a Fagylalt tölcsér nélkül című filmet tűzzük műsorra. A balatoni üdülőben játszódó történetben egy egyedülálló anya és nehezen kezelhető kamasz fia kapcsolatát kísérhetjük figyelemmel. A szeretve-gyűlölködéstől terhes kapcsolatuk alkalmatlanná teszi őket a kikapcsolódásra, ám a furcsa, idegen környezetben átélt apró történések mégis változást hoznak mindkettőjük részére.
Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre az m3.hu műsorai közül ezen a héten is! Borítókép: Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén 2017-ben
Készítette: Zih Zsolt Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-702789 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 286 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Slágergyárosból szivacsgyáros

Ma lenne 90 éves a „magyar Frank Sinatra” a hatvanas évek sztárja, akiért lányok, asszonyok epekedtek egykor. Nem csak a szép hangjával hódított, modellt is állt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és állítólag róla mintázták a Hadtörténeti Múzeum előtt állt katonaszobrot.

90 éves lenne Sára Sándor rendező, operatőr, a Duna Televízió alapító elnöke

Sára Sándor úgy tartotta, egy jól megkomponált kép minden eleme jelentőséggel bír. Pályáját szemlélve azt nemcsak a mérföldkövek - legismertebb munkái vagy a rangos kitüntetések – jellemzik, de azok az apró részletek is, amelyek együtt kiadják egy szakmailag és emberileg is teljes élet tablóját.

A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!